Φρεγάτες Ελλάδα - Belharra: Ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον CEO της Naval Group, Πιερ-Ερίκ Πομελέ
Μία πρώτη γεύση από τις γαλλικές φρεγάτες Belh@rra είχε την ευκαιρία να πάρει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισκεπτόμενος, μαζί με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλoράνς Παρλί, τα ναυπηγεία του Ομίλου «Naval Group» στη Λοριάν. Πρόκειται για τα ναυπηγεία που έχουν αναλάβει τη ναυπήγηση 3+1 φρεγατών Belh@rra, εκ των οποίων οι δύο πρώτες θα παραδοθούν στη χώρα μας το 2025 και η τρίτη το 2026. Οι δύο υπουργοί, έχοντας μπροστά τους ένα κομμάτι χάλυβα κομμένο στο σχήμα φρεγάτας Belh@rra, ανακοίνωσαν πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα πέσουν και οι σχετικές τελικές υπογραφές, που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συμφωνίας, καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις βαίνουν προς ολοκλήρωση.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον CEO της Naval Group, Πιερ-Ερίκ Πομελέ, τόσο για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της ελληνικής προμήθειας, όσο και για τις επιχειρησιακές της δυνατότητες, ενώ του έγινε ξενάγηση και στο πρώτο, υπό κατασκευή σκάφος, το οποίο θα παραδοθεί στο Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό το 2024. Να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη φρεγάτα πρόκειται να πέσει στο νερό το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αρχίσει να χτίζεται η αμέσως επόμενη, που θα είναι η ελληνική.
Απόψε επισκεφθήκαμε με την Γαλλίδα ομόλογό μου @florence_parly τα ναυπηγεία @navalgroup, όπου θα ναυπηγηθούν οι Φ/Γ FDI Belharra, τις οποίες θα προμηθευτεί το @NavyGR. #EU2022FR #PFUE2022 #MOD #Defence #présidencefrançaise #France #sécuritéeuropéenne #UE #EU pic.twitter.com/eA0rPPoBhc
— Nikos Panagiotopoulos (@npanagioto) January 13, 2022
Σε Λοριάν και Βρέστη
Ο κ. Παναγιωτόπουλος μετέβη στη Λοριάν, από την πόλη Βρέστη (βρίσκονται και οι δύο στη ΒΔ Γαλλία και απέχουν μιάμιση ώρα μεταξύ τους), όπου πραγματοποιήθηκε η Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. Το γεγονός μάλιστα ότι ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, μαζί με την Γαλλίδα ομόλογό του, συμμετείχε και στο κοινό γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διήρκεσε λίγο παραπάνω από τον προβλεπόμενο χρόνο, είχε ως αποτέλεσμα οι δύο υπουργοί να φτάσουν σχετικά αργά στα ναυπηγεία της Naval Group, συμπιέζοντας έτσι το πρόγραμμά τους.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο «η απόφαση της υπογραφής της συμφωνίας για την απόκτηση από την Ελλάδα των γαλλικών φρεγατών είναι ιστορική, με στόχο την προστασία της πατρίδας μας», ενώ, αναφερόμενος στην στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, έκανε λόγο για μια «νέα εποχή στις Ένοπλες Δυνάμεις».
Έρχονται τα πρώτα Rafale
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΥΠΕΘΑ, τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη Rafale θα προσγειωθούν σε λίγες ημέρες στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στην Τανάγρα, ένα χρόνο μετά τις σχετικές υπογραφές. Σε ό,τι αφορά τα Rafale, τα πρώτα έξι από τα συνολικά 24 που πρόκειται να προμηθευτεί η χώρα μας από τη Γαλλία, αναμένεται να προσγειωθούν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας την ερχόμενη Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Παναγιωτόπουλο κινήθηκε κατά την ομιλία της και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι μία χώρα φίλη και σύμμαχος. «Πριν από λίγο καιρό υπογράψαμε τη Συμφωνία για την απόκτηση των 3+1 γαλλικών φρεγατών, καθώς και τη Συμφωνία για τα Rafale, εκ των οποίων τα έξι πρώτα θα παραδοθούν στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα» επισήμανε και πρόσθεσε πως «η Γαλλία στηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Από την πλευρά του, ο CEO της Naval Group, Πιερ-Ερίκ Πομελέ, ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται η πρώτη φρεγάτα FDI, η οποία θα παραδοθεί το 2024 στο Γαλλικό Ναυτικό και τα δύο επόμενα πλοία που -όπως ελπίζουμε- θα παραδοθούν το 2025 στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό».
https://twitter.com/npanagioto/status/1481568058917457922?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1481568058917457922%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fpolitics%2Farticle%2F1200841%2Fgallia-sta-naupigeia-ton-fregaton-belhrra-o-panagiotopoulos%2F
Άτυπη Σύνοδος υπουργών Άμυνας
Να επισημάνουμε πως, σε ό,τι αφορά τα θέματα που συζητήθηκαν στην Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., η οποία κατά ένας μέρος της πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ και του Αναπληρωτού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις κ. Ζαν Πιερ Λακρουά, στο επίκεντρο βρέθηκε η συνεργασία της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι ενέργειες παραστρατιωτικών μισθοφορικών οργανώσεων σε αφρικανικές χώρες, στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες. Ο κ. Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στις Συνόδους Εργασίας αναφορικά με τα Τρέχοντα Θέματα (Current Affairs) της Ε.Ε. και τη Διασφάλιση των στρατηγικών συμφερόντων της Ε.Ε. στο Διάστημα, αλλά και στο κοινό Γεύμα Εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων επί του αναθεωρημένου σχεδίου της «Στρατηγικής Πυξίδας» της Ε.Ε.
Στις παρεμβάσεις του ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι συμμεριζόμαστε πλήρως τις ανησυχίες από την επέκταση της δράσης μισθοφορικών και παραστρατιωτικών οργανώσεων στο Σαχέλ και σε άλλες περιοχές, που είναι σημαντικές για την άμυνα και την ασφάλεια της Ε.Ε. Ευρύτερος στόχος θα πρέπει να είναι η ανάσχεση της δραστηριότητας των οργανώσεων αυτών και οι κυβερνήσεις να τεθούν ευθέως προ των ευθυνών τους ως προς την επιλογή των εταίρων τους.
Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διττή προσέγγιση με τη Ρωσία, υπό την προϋπόθεση ότι ο διάλογος θα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και θα διεξαχθεί σε περιβάλλον αποκλιμάκωσης. Η Ελλάδα λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν τις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζει η Ουκρανία και οι υπόλοιποι εταίροι και σύμμαχοι της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης, και υποστηρίζει τις ενέργειες για την προάσπιση της εδαφικής τους ακεραιότητας, της κυριαρχίας τους και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων.