Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

26

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αποκλιμάκωση κορονοϊού Ελλάδα: Οι τρεις προϋποθέσεις για το τέλος της πανδημίας
ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλιμάκωση κορονοϊού Ελλάδα: Οι τρεις προϋποθέσεις για το τέλος της πανδημίας

Αποκλιμάκωση κορονοϊού Ελλάδα: Ποιες είναι οι τρεις προϋποθέσεις για να τελειώσουμε με τον κορονοϊό. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για την αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Τις τρεις βασικές προϋποθέσεις για να τελειώνουμε με την πανδημία, περιέγραψε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, αναφερόμενος στην μετάλλαξη Όμικρον και στον εμβολιασμό των πολιτών. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Δημόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ανοσιακή απόκριση μετά το εμβόλιο φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από την φυσική ανοσία, ενώ αναφέρθηκε στην μεγάλη ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται. Σημείωσε ότι τα εμβόλια δουλεύουν αποτελεσματικά στο να αποφύγουμε την βαριά νόσηση και νοσηλεία. Παράλληλα, υπογράμμισε τις τρεις προϋποθέσεις για να τελειώσουμε με την πανδημία.

Όπως είπε:

Πρώτο είναι να αναπτυχθεί η ανοσία σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Δεύτερον, να καλύψει η ανοσιακή απόκριση που αναπτύσσουμε την μετάλλαξη Δέλτα

Τρίτον να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός σε πολυπληθή κράτη όπως η Αφρική.

Δεν είναι αθώα γρίπη

Ανέφερε ακόμα πως υπάρχουν δεδομένα ότι η νόσηση με την μετάλλαξη Όμικρον καλύπτει την πιθανότητα να νοσήσουμε και από την Δέλτα. Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός και τόνισε ότι δεν είναι μια αθώα γρίπη αν κολλήσουμε την μετάλλαξη Όμικρον. Από την πλευρά του ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημείωσε πως αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και συνεχιστεί ο εμβολιασμός μπορούμε να κατέβουμε σε πολύ χαμηλή διασπορά του ιού, δηλαδή θα μπορούσαμε να πέσουμε και κάτω από τα 3000 κρούσματα.

Ανέφερε ακόμα ότι η πολύ μεγάλη διασπορά με επιμόλυνση του ιού έχει δώσει ένα μεγάλο ποσοστό φυσικής ανοσίας στην Όμικρον. Την ίδια ώρα, αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας. Συγκεκριμένα, εκτιμούν πως μέχρι τον Μάρτιο ενδέχεται να γίνει ουσιάστικη αποκλιμάκωση της έξαρσης, λόγω του ότι η εμβολιαστική κάλυψη προχωρά με εντατικούς ρυθμούς. Η σταθεροποίηση, αν και σε υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, εκτιμάται από τους ειδικούς ως η αποκλιμάκωση της διασποράς έως τις αρχές Φεβρουαρίου, με την Όμικρον να επικρατεί ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές και το 90% όπως φαίνεται από το ιικό φορτίο στα λύματα.

”Ίσως χρειαστούμε και τέταρτη δόση”

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος, μιλώντας στο Mega ανέφερε ωστόσο πως ίσως χρειαστούμε και τέταρτη δόση του εμβολίου. Ο καθηγητής εξήγησε πως ”στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης και της Βοστόνης τα νούμερα των ασθενών έχουν ξεκινήσει να πέφτουν. Η μετάλλαξη Όμικρον ήρθε γρήγορα αλλά με τόσο μεγάλο κύμα θα φύγει και γρήγορα. Μία υπόθεση που κάνω εγώ, είναι ότι ίσως χρειαστούμε και τέταρτη δόση, απλώς να είμαστε προετοιμασμένοι”. Υπενθυμίζεται πως χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 19.772 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, ενώ καταγράφηκαν 72 θάνατοι με τους διασωληνωμένους ασθενείς να ανέρχονται σε 679.

Το άνοιγμα των σχολείων με εκτεταμένο testing φέρνει συνεχώς “στο φως” και νέους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού, ενώ η μετάλλαξη Όμικρον είναι ηπιότερη κατά 30%.

Ο καθηγητής Αθανάσιος Δημόπουλος σε συνέντευξή του δήλωσε πως όποιος νοσήσει με την Όμικρον δεν κινδυνεύει από τη μετάλλαξη Δέλτα. Σε δύο εβδομάδες μπορεί τα κρούσματα να πέσουν στα 3.000 αν τηρούμε τα μέτρα ευλαβικά όπως τώρα. Με βάση την θετική εικόνα που διαμορφώνεται οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να συνεδριάσουν προκειμένου να επαναξιολογήσουν τα μέτρα που έχουν αποφασίσει να τα παρατείνουν μέχρι την Κυριακή 23 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις