Ελάχιστες είναι οι θετικές αλλαγές που έφερε στη ζωή μας η πανδημία, αλλά Βρετανοί ακαδημαϊκοί φαίνεται ότι εντόπισαν μία: οι άνθρωποι φαίνονται πιο ελκυστικοί με τις μάσκες. Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Κάρντιφ έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες κρίνονται ότι έχουν καλύτερη εμφάνιση όταν μια μάσκα καλύπτει το κάτω μέρος του προσώπου τους. Επίσης, αυτό που φαίνεται να τους κάνει ακόμη πιο ελκυστικούς είναι η χειρουργική μάσκα, ένα «αρνητικό» νέο για τους κατασκευαστές των υφασμάτινων, αλλά και για το περιβάλλον. Έρευνα που είχε γίνει πριν από την πανδημία είχε διαπιστώσει ότι οι ιατρικές μάσκες μείωναν την ελκυστικότητα, επειδή συνδέονταν με ασθένεια. «Θέλαμε να ελέγξουμε αν αυτό είχε αλλάξει από τη στιγμή που οι μάσκες έγιναν πανταχού παρούσες και να κατανοήσουμε αν ο τύπος της μάσκας είχε κάποια επίδραση», δήλωσε ο δρ. Μάικλ Λιούις, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Κάρντιφ.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι τα πρόσωπα θεωρούνται πιο ελκυστικά όταν καλύπτονται από ιατρικές μάσκες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή έχουμε συνηθίσει οι υγειονομικοί να φορούν μπλε μάσκες και τώρα τις συνδέουμε με ανθρώπους που κάνουν τέτοια επαγγέλματα. Σε μια περίοδο που νιώθουμε ευάλωτοι, μπορεί να βρίσκουμε καθησυχαστική τη χρήση ιατρικής μάσκας και έτσι να νιώθουμε πιο θετικά απέναντι σε εκείνον που τη φορά», συμπλήρωσε. Το πρώτο μέρος της έρευνας διενεργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, με τη συμμετοχή 43 γυναικών. Τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν από το 1 έως το 10 την ελκυστικότητα ανδρικών προσώπων, σε φωτογραφίες. Σε αυτές, οι άνδρες είτε ήταν χωρίς μάσκα, είτε φορούσαν υφασμάτινη, μπλε ιατρική ή κρατούσαν ένα μαύρο βιβλίο που έκρυβε το σημείο του προσώπου που θα κάλυπτε η μάσκα.
Ποια μάσκα σε κάνει… πιο ωραίο
Οι συμμετέχουσες απάντησαν ότι εκείνοι που φορούσαν υφασμάτινη μάσκα ήταν σημαντικά πιο ελκυστικοί από εκείνους που δεν φορούσαν καθόλου ή που το πρόσωπό τους κρυβόταν από το βιβλίο. Όμως, η χειρουργική μάσκα έκανε εκείνον που τη φορούσε να φαίνεται ακόμη καλύτερος. «Τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με την προ της πανδημίας έρευνας, στην οποία εκτιμήθηκε ότι οι μάσκες έκαναν τους ανθρώπους να σκέφτονται τις ασθένειες και ότι το πρόσωπο που τη φορούσε έπρεπε να αποφευχθεί», δήλωσε ο Λιούις. «Η πανδημία άλλαξε την ψυχολογία μας στο πως αντιλαμβανόμαστε αυτούς που φορούν μάσκες. Όταν βλέπουμε κάποιον που φορά δεν σκεφτόμαστε πλέον “αυτό το άτομο έχει μια ασθένεια, πρέπει να μείνω μακριά”. Αυτό σχετίζεται με την εξελικτική ψυχολογία και το γιατί επιλέγουμε τους συντρόφους που επιλέγουμε», εξήγησε.
«Η ασθένεια και η ένδειξη ασθένειας μπορεί να παίξει έναν μεγάλο ρόλο στην επιλογή συντρόφου. Στο παρελθόν, όποιες ενδείξεις για ασθένεια θα ήταν ένα μεγάλο “ξενέρωμα”. Τώρα, παρατηρούμε μια αλλαγή στην ψυχολογία μας, ότι οι μάσκες πλέον δεν ενεργούν ως ένδειξη μόλυνσης», δήλωσε ο καθηγητής. Είναι πιθανό οι μάσκες να κάνουν τους ανθρώπους πιο ελκυστικούς επειδή στρέφουν την προσοχή στα μάτια, συμπλήρωσε ο καθηγητής. Άλλες μελέτες, σημείωσε, έχουν διαπιστώσει ότι η κάλυψη της αριστερής ή της δεξιάς πλευράς του προσώπου επίσης κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται πιο ελκυστικοί, εν μέρει επειδή ο εγκέφαλος συμπληρώνει τα κενά και μεγαλοποιεί τη γενική επίδραση.
Τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Cognitive Research: Principles and Implications. Ήδη έχει διενεργηθεί δεύτερη έρευνα, στην οποία άνδρες αξιολόγησαν φωτογραφίες γυναικών με μάσκα. Αυτή ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί, αλλά σύμφωνα με τον Λιούις τα αποτελέσματα ήταν σε γενικές γραμμές ίδια. Οι ερευνητές δεν ζήτησαν από τους μετέχοντες να δηλώσουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.