Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Η Μεγάλη Παραίτηση: Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που παραιτούνται οι υπάλληλοι
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μεγάλη Παραίτηση: Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που παραιτούνται οι υπάλληλοι

Η Μεγάλη Παραίτηση: Τι ωθεί το μεγάλο κύμα παραιτήσεων

Εδώ και καιρό, ο κόσμος των επιχειρήσεων επικεντρώνεται σε αυτό που αποκαλείται «Great Resignation» (Η Μεγάλη Παραίτηση), με όλο και περισσότερους εργαζόμενους να παραιτούνται από τις εργασίες τους. Φυσικό και επόμενο, να εστιάζουν σε αυτούς που βρήκαν μια καλύτερα αμειβομένη εργασία, καλύτερες συνθήκες και προνόμια. Μπορεί αρκετοί να υποθέτουν πως ο μισθός ήταν εκείνος που καθόρισε την απόφαση τους, ωστόσο, όπως προκύπτει από ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο MIT Sloan Management Review, το τοξικό εργασιακό περιβάλλον είναι αυτό που τους έκανε να επιλέξουν την πόρτα της εξόδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ερευνητές βρήκαν ότι η τοξική εργασιακή κουλτούρα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που οδήγησε τους ανθρώπους να παραιτηθούν, όντας 10 φορές πιο σημαντικό από την πληρωμή για την πρόβλεψη του κύκλου εργασιών.

Εκ των αναφορών, οι πιο συνηθισμένοι τρόποι με τους οποίους οι εργαζόμενοι περιέγραψαν την τοξική κουλτούρα στην εταιρεία τους ήταν μέσω της αποτυχίας να προωθήσουν τη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη. Οι εργαζόμενοι βιώνουν έλλειψη σεβασμού, ανήθικη συμπεριφορά, έλλειψη ακεραιότητας, καταχρηστικούς μάνατζερ, ενώ κάνουν λόγο για ένα περιβάλλον όπου ένιωθαν ότι οι συνάδελφοι τους υπονόμευαν ενεργά. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι τοξικοί παράγοντες στο χώρο εργασίας οδηγούν σε μια «δυνατότερη αντίδραση» – παραίτηση – περισσότερο από άλλα εργασιακά προβλήματα, εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας και ανώτερος λέκτορας του MIT, Donald Sull.

Τα σημάδια τοξικής κουλτούρας εργασίας κάνουν τους ανθρώπους να απομακρύνονται.

Οι βιομηχανίες με τα υψηλότερα ποσοστά φθοράς από την έρευνα είναι το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων (19%), οι συμβουλές διαχείρισης (16%), το διαδίκτυο (14%), το εταιρικό λογισμικό (13%) και η σχέση μεταξύ φαστ φουντ, λιανικής, ερευνητικά νοσοκομεία, ξενοδοχεία και ψυχαγωγία (τα οποία όλα παρουσίασαν ποσοστά φθοράς 11%). Αλλά οι εργοδότες σε κάθε κλάδο διέφεραν επίσης σε μεγάλο βαθμό στα ποσοστά κύκλου εργασιών τους. Στην αεροδιαστημική και την άμυνα, για παράδειγμα, η Boeing έχασε το 6,2% των εργαζομένων από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τη SpaceX, η οποία έχασε το 21,2% των ανθρώπων της.

Άλλοι κορυφαίοι παράγοντες πρόβλεψης του κύκλου εργασιών περιλαμβάνουν την εργασιακή ανασφάλεια και την αναδιοργάνωση, τα υψηλά επίπεδα καινοτομίας, την αποτυχία αναγνώρισης της απόδοσης των εργαζομένων και την κακή ανταπόκριση στην Covid-19. «Με το να αποτυγχάνετε να αναγνωρίσετε τις υψηλές επιδόσεις, όχι μόνο χάνετε ανθρώπους με υψηλότερα ποσοστά, αλλά χάνετε και ανθρώπους που έχουν μεγάλη αξία για την εταιρεία», αναφέρει ο Sull.

Με πληροφορίες CNBC
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις