Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ανεμβολίαστοι άνω των 60: Στο emvolio.gov.gr η επιβολή προστίμου των 100 ευρώ
ΕΛΛΑΔΑ

Ανεμβολίαστοι άνω των 60: Στο emvolio.gov.gr η επιβολή προστίμου των 100 ευρώ

Ανεμβολίαστοι άνω των 60: Οι ανεμβολίαστοι έχουν 10πλάσια πιθανότητα να κολλήσουν και 20πλάσια να καταλήξουν επεσήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού από το υπουργείο Υγείας. Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης πραγματοποιήθηκε από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. Στη σημερινή ενημέρωση συμμετείχε και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο βεβαίωσης του διοικητικού προστίμου στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στην συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη των εμβολιασμών και των δύο ετών από τις λοιμώξεις στην Ουχάν της Κίνας, ανέφερε ότι η χορήγηση των εμβολίων έχει αποδείξει την πολύτιμη συμβολή τους για την αποφυγή των θανάτων. Μάλιστα, επισήμανε πως οι ανεμβολίαστοι έχουν 10πλάσια πιθανότητα να κολλήσουν και 20πλάσια να καταλήξουν. Τα παιδιά είχαν ήπια κλινική προβολή, ή ήταν ασυμπτωματικά, σε σχέση με τους ενήλικες. Η παραλλαγή Όμικρον αύξησε και την εισαγωγή των παιδιών στο νοσοκομείο, όπως καταγράφεται σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και σε έναν βαθμό στη χώρα μας.

Στη χώρα μας ξεπεράστηκαν οι 18,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί, αριθμός που αντιστοιχεί στο 72,6% του συνολικού πληθυσμού

Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν ότι η νόσηση δεν είναι σοβαρή και ιδιαίτερα για τα βρέφη κάτω του ενός έτους η εισαγωγή στο νοσοκομείο γίνεται περισσότερο για προληπτικούς λόγους. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, σε παιδιά ηλικίας 3-11 ετών, έδειξε ότι η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων στα παιδιά ήταν ίδια με των ενηλίκων, ενώ η κυτταρική ήταν διπλάσια από αυτήν των ανηλίκων. «Ενδιαφέρον είναι πως σε κάποια παιδιά διαπιστώθηκε διασταυρούμενη ανοσία από προϋπάρχουσα ανοσία σε εποχιακούς κορονοϊούς», σημείωσε, για να προσθέσει ότι «τα αντισώματα στα παιδιά φαίνεται ότι διαρκούν πέραν των 6 μηνών». Ακόμη, επισήμανε ότι όλα δείχνουν πως τα παιδιά διαθέτουν ισχυρούς μηχανισμούς αντιμετώπισης της λοίμωξης.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την επίσημη ενημέρωση για την πανδημία, αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία των εμβολιασμών. Όπως ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, στη χώρα μας ξεπεράστηκαν οι 18,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί, αριθμός που αντιστοιχεί στο 72,6% του συνολικού πληθυσμού και στο 82% του ενήλικου πληθυσμού. Τα αντίστοια ποσοστά στην Ε.Ε. είναι 73,2% και 82,4%. Στους άνω των 60, για τους οποίους ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός, έχει εμβολιαστεί το 90,2%. Οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει την ενισχυτική δόση είναι 5.800.000, ενώ έχουν προγραμματιστεί ακόμα 560.000 ραντεβού.

Έχουν εμβολιαστεί 65.000 παιδιά

Ο Γενικός Γραμματέας θύμισε ότι όλοι ενήλικες πρέπει να λάβουν την ενισχυτική δόση στους 7 μήνες μετά τις δύο πρώτες, ή μετά τους 3 μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο, ώστε να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σχετικά με τα παιδιά, ενημέρωσε ότι έχουν εμβολιαστεί 65.000, ενώ έχουν προγραμματίσει ραντεβού ακόμα 57.000. Η περιοχή με την πιο αυξημένη ζήτηση είναι η Αττική, όπου μέχρι στιγμής υπάρχουν λίγα ραντεβού διαθέσιμα. Επίσης, σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους κατοίκους των νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 1.000 κατοίκων.

Διευκρινίσεις για επιβολή του προστίμου που επιβάλλεται από σήμερα (17/1) στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών έδωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «κατ’ εφαρμογή του νόμου, η ΑΑΔΕ θα εκδίδει και θα δηλώνει σε μηνιαία βάση τα πρόστιμα σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 60ό έτους της ηλικίας τους, και παρά την υποχρέωσή τους δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τη 16η ημέρα κάθε μήνα».

Οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται από το emvolio.gr

Η βεβαίωση γίνεται από την ΑΑΔΕ μετά την παραλαβή του καταλόγου υποχρεων εμβολιασμού από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την περαιτέρω εξαίρεση από τον κατάλογο αυτό των προσώπων που στο μητρώο της ΑΑΔΕ εμφανίζονται ως φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής ή τελούν σε δικαστική συμπαράσταση. Η ενημέρωση των πολιτών θα γίνεται με ενημέρωση μέσω της ψηφιακής πύλης myaade, στο gov.gr, δηλαδή της ανάρτησης της πράξης επιβολής προστίμου και την εμφάνιση της οφειλής στις πληροφορίες οφειλών. Για την πρώτη φορά θα γίνει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Παράλληλα, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται από το emvolio.gr. Για την πρώτη φορά θα γίνει έως το τέλος Ιανουαρίου, ενώ οι πολίτες θα ενημερώνονται μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Παράλληλα οι πολίτες θα μπορούν να ασχούν αιτιολογημένη ένσταση, με χρήση των κωδικών taxis.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις