Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

02

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης για Τουρκία: Έτοιμη η δέσμη μέτρων εάν επιστρέψει σε επιθετικές ενέργειες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Τουρκία: Έτοιμη η δέσμη μέτρων εάν επιστρέψει σε επιθετικές ενέργειες

Μητσοτάκης για Τουρκία: «Πρέπει να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι δεν έχει υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή στην τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα»

Στο ευρωπαϊκό επίκεντρο έθεσε την τουρκική επιθετικότητα για ακόμη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση του ΕΛΚ, ο πρωθυπουργός αφαίρεσε το καμουφλάζ της τουρκικής στρατηγικής. Όπως τόνισε παρά την προσπάθεια της Άγκυρας να χτίσει γέφυρες με αρκετές χώρες που είχε μια πολύ δύσκολη θέση, διατηρεί την επιθετική ρητορική όσον αφορά στην απειλή της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. «Δεν θέλω να πιστέψετε ότι, επειδή οι τόνοι έχουν εν μέρει αλλάξει, ότι δεν συνεχίζουμε να γινόμαστε αποδέκτες επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία φυσικά στερείται σοβαρότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόσθεσε μάλιστα:

«Πρέπει να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι δεν έχει υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή στην τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της διττής προσέγγισης που έχει υιοθετηθεί από την ευρωπαϊκή οικογένεια έναντι της Τουρκίας προς την οποία απηύθυνε μια υπενθύμιση: «Έχουμε έτοιμη μία δέσμη πιθανών περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μια επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτή εξακολουθεί να είναι -κατά τη γνώμη μου- η σωστή προσέγγιση».

Η ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης

Αναφερόμενος στην ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ελληνογαλλική στρατηγική συνεργασία, τονίζοντας ότι για την Ελλάδα «έχει σημασία ότι αποφασίσαμε να αγοράσουμε ευρωπαϊκά όπλα, σε αυτή την περίπτωση φρεγάτες, αντί να κοιτάξουμε πέρα από τον Ατλαντικό για σημαντικές αμυντικές προμήθειες».

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Ελλάδα θα παρακολουθεί με στενά και με μεγάλο ενδιαφέρον τη συζήτηση σχετικά με την “Στρατηγική Πυξίδα” (Strategic Compass): «Στηρίζουμε τη Γαλλία στη φιλοδοξία της να διεξαχθεί μια ουσιαστική συζήτηση για αυτό το θέμα. Όπως γνωρίζετε, έχουμε υπογράψει με τη Γαλλία συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, η οποία θεωρούμε ότι συμπληρώνει απολύτως τη διατλαντική σχέση και τα μέσα του NATO που αναπτύσσουμε αυτή τη στιγμή» Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα έχει «αποδείξει ότι η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων με απόλυτο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι μία στρατηγική που μπορεί πραγματικά να αποδώσει» και αναφέρθηκε στη μείωση των ροών μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα κατά 80% μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Επίσης έκανε στοχευμένη αναφορά στη συνεργασία με την Κομισιόν για την κατασκευή νέων, υπερσύγχρονων κέντρων υποδοχής. «Το πρώτο λειτουργεί ήδη στη Σάμο και αναμένουμε ότι άλλα τέσσερα να τεθούν σε πλήρη λειτουργία σε άλλα νησιά που συνορεύουν με την Τουρκία», συμπλήρωσε. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης προς τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, «πρέπει να εργαστούμε πολύ πιο συστηματικά είναι το ζήτημα των επιστροφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα ανατολικά της σύνορα και εκπέμποντας σαφές σήμα προς την Άγκυρα πρόσθεσε: «Διότι η ιδέα ότι θα μπορούσε απλώς να αποτελεί έναν “ιμάντα μεταφοράς” για να μετακινεί ουσιαστικά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, δεν είναι πια εφαρμόσιμη ως στρατηγική».

Οι επαναλαμβανόμενες τουρκικές κατηγορίες

Απαντώντας δε, στις επαναλαμβανόμενες τουρκικές κατηγορίες περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού ευχαρίστησε για την στήριξη των ευρωπαίων εταίρων τόνισε: «Aυτές οι κατηγορίες προέρχονται από μια χώρα που δεν χαρακτηρίζεται από ένα, θα έλεγε κανείς, “λαμπρό ιστορικό” όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναφέρομαι βεβαίως στην Τουρκία».

«Η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται πολύ πιο σημαντική και από την άποψη της διερεύνησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο με τη μορφή κυρίως του LNG που θα μπορούσε να εξαχθεί από την Αίγυπτο. Ωστόσο, προωθούμε επίσης ενεργά τις διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με την Αφρική, στην περίπτωσή μας με την Αίγυπτο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά την παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύντομα tête-à-tête με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, τον πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα και την πρόεδρο της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις