Πρόωρες εκλογές: Κατηγορηματικό «όχι» από την κυβέρνηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόωρες εκλογές: Κατηγορηματικό «όχι» από την κυβέρνηση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Πρόωρες εκλογές: Όπως αναφέρουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση με τον έλεγχο της πανδημίας έχει ξεφύγει με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

18.01.2022 | 14:56

Και ενώ οι περισσότεροι πολίτες ασχολούνται με τα δύο μεγάλα θέματα της επικαιρότητας, που αφορούν στην καθημερινότητά μας και στην υγεία μας και δεν είναι άλλα από την πανδημία και την επέλαση της Όμικρον και την ακρίβεια, που επίσης δεν λέει να υποχωρήσει, υπάρχουν και οι λάτρεις των σεναρίων που συνεχώς ανατροφοδοτούν τη φημολογία για πρόωωρες εκλογές. Ας δούμε, λοιπόν, τα δεδομένα για να λήξουν αυτές οι θεωρίες και οι φήμες, που μόνο καλό δεν κάνουν σε αυτήν την φάση, ούτε στην κοινωνία ούτε στην οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του προέδρου του έχει ζητήσει εκλογές εδώ και αρκετές εβδομάδες με αφορμή τόσο την διαχείριση της πανδημίας, όσο και την διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης της ακρίβειας στην ενέργεια και τα προϊόντα.

Ωστόσο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πριν μερικούς μήνες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων γιατί δεν ζητά εκλογές, έλεγε τότε ότι δεν μπορεί μια σοβαρή πολιτική δύναμη και ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά εκλογές εν μέσω πανδημίας. Όπως βέβαια αναφέρουν τώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι συνθήκες έχουν αλλάξει προς το χειρότερο και η κατάσταση με τον έλεγχο της πανδημίας έχει ξεφύγει με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Το δεύτερο επιχείρημα που χρησιμοποιεί η αξιωματική αντιπολίτευση για να ενισχύσει το αίτημά της για εκλογές είναι η «αδύναμη» ή «ανύπαρκτη» αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας τόσο στα είδη πρώτης ανάγκης, όσο και στην ενέργεια.

Κατηγορηματικό «όχι» από την κυβέρνηση

Από την κυβέρνηση και την ΝΔ ωστόσο «κόβουν μαχαίρι» κάθε συζήτηση που έχει να κάνει με εκλογές, απαντώντας στερεότυπα ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, όπως άλλωστε έχει δηλώσει πολλάκις και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και είναι απολύτως λογικό η κυβέρηση να είναι η τελευταία που θα ανατροφοδοτεί μια τέτοια συζήτηση ή θα απαντά σε κάθε λογής σενάριο που καταλήγει στο συμπέρασμα των εκλογών. Η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν και τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, έχει να ασχολήθεί με την διαχείριση δύο πολύ σημαντικών κρίσεων, τόσο της ακρίβειας όσο και της πανδημίας και οποιαδήποτε προσπάθεια αποσυντονισμού θα έχει ολέθρια αποτελέσματα τόσο για την οικονομία, όσο και για την κοινωνική συνοχή.

Η διαχείριση της πανδημίας

Στον τομέα της πανδημίας η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα αναφορικά με την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον, λαμβάνοντας έγκαιρα περιοριστικά μέτρα και μάλιστα σε δραστηριότητες ιδιαίτερα δημοφιλείς, όπως είναι η διασκέδαση και η εστίαση χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Επιπλέον δεν άκουσε τις σειρήνες της κινδυνολογίας που δεν ήθελαν ανοιχτά τα σχολεία, τα οποία άνοιξαν με αυξημένο τέστινγκ σε μαθητές και καθηγητες. Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν αφενός να βρεθούν πολλοί φορείς που ήταν ασυμπτωματικοί, αλλά και να επιβεβαιωθεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι τα σχολεία δεν αποτελούν υπερμεταδότες της νόσου. Την ίδια ώρα δεν υπήρξε και καμία αναστάσωση στην κοινωνία, στους εργαζόμενους και τους γονείς που θα έπρεπε να απουσιάζουν από τις εργασίες τους, επειδή δεν θα είχαν που να αφήσουν τα παιδιά τους.

 

Οικονομικά μέτρα

Παράλληλα, έχει ήδη ανακοινωθεί ότι οι επιχειρήσεις που θα πληγούν από τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα θα ενισχυθούν οικονομικά, όπως έγινε και τις προηγούμενες φορές. Και ερχόμαστε στο δεύτερο πρόβλημα αυτό της ακρίβειας: η κυβέρνηση προσπάθησε από την πρώτη κιόλας στιγμή που ξεκίνησε η παγκόσμια ενεργειακή κρίση να λάβει μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών, ανακοινώνοντας δύο φορές εκπτώσεις στα οικιακά τιμολόγια και κρατική ενίσχυση για την αποπληρωμή των λογαριασμών του ρεύματος και του φυσικού αεριού. Το ύψος αυτών των ενισχύσεων αγγιξε τα 1,7 δισ. ευρώ και παρά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι αυτά είναι «ψίχουλα» δεν αναφέρει πουθενά σε τι χρηματικό ύψος θα ήθελε να είναι αυτή η κρατική ενίσχυση στα νοικοκυριά. Επιπλέον δεν υπάρχει πουθενά πρόταση για την ελεύθερη αγορά των προιόντων, ώστε να μειωθούν οι τιμές, αφού είναι γνωστό ότι εκεί η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει παρά μόνο στην πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας.

Η απουσία ρεαλισμού

Επόμένως μπορεί να ακούγεται ωραίο το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές, μπορεί να δίνει μια διέξοδο στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να λένε στον δημόσιο διάλογο ότι πρέπει να φύγει η κυβέρνηση γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καμία κρίση υγειονομική ή οικονομική, ωστόσο σίγουρα δεν είναι ρεαλιστικό. Και αυτόν τον ρεαλισμό θέλει να εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός και γι’ αυτόν τον λόγο δεν ασχολείται με τέτοιου είδους σεναριολογία. Και ενδεχομένως η πλειοψηφία των πολιτών να συμφωνεί με αυτήν την στάση, αφού επιζητά σταθερότητα και κυβερνησιμότητα και όχι την αστάθεια και την αβεβαιότητα που προκαλούν για αρκετούς μήνες οι πρόωρες εκλογές. Καλά είναι τα σενάρια, αλλά ευτυχώς όπως το λέει και η λέξη «είναι σενάρια και όχι πραγματικότητα».

Exit mobile version