Παράταση μέτρων Ελλάδα: Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι – Τι προανήγγειλε ο Πλεύρης

ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση μέτρων Ελλάδα: Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι – Τι προανήγγειλε ο Πλεύρης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Παράταση μέτρων Ελλάδα: Την παράταση μιας εβδομάδας στα μέτρα που ισχύουν προανήγγειλε ο Θάνος Πλευρης. Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των ειδικών.

19.01.2022 | 10:24

Την παράταση μιας εβδομάδας στα μέτρα που ισχύουν από την Πρωτοχρονιά για τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης προανήγγειλε ο Θάνος Πλευρης. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας πρόκρινε την παράταση των μέτρων μέχρι τα τέλη του μήνα προκειμένου να υπάρξει καλύτερη αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας. “Υπάρχει έντονος προβληματισμός. Φαίνεται ότι η κορύφωση της “Ο” έγινε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, όμως η υπάρχει φοβερή πίεση στο ΕΣΥ με τη Δέλτα. Δηλαδή ενώ στην κοινότητα η Ο είναι στο 90%, στις νοσηλείες το ποσοστό είναι μοιρασμένο, καθώς υπάρχουν νοσήσεις από “Δ” που αρρώστησαν στις γιορτές. Συνεπώς είναι λογικό προκειμένου να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο, να υπάρξει παράταση των μέτρων. Θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών αλλά υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες να κλείσουμε 20-25 ημέρες με τα μέτρα και άρα αν αποφασιστεί παράταση θα είναι για μια εβδομάδα”.

Σημειώνεται ότι σήμερα συνέρχεται για την τακτική σύσκεψη η διευρυμένη Επιτροπή των Ειδικών. Καλείται να σταθμίσει τα μεγέθη της πανδημίας προκειμένου να εισηγηθεί το τι θα γίνει σε σχέση με την παράταση ή όχι των υφιστάμενων μέτρων που είναι σε ισχύ μέχρι τις 24/1. Τα περισσότερα μέλη της επιτροπής εκτιμούν ότι μία παράταση θα σταθεροποιήσει περισσότερο την εικόνα της αποκλιμάκωσης της πανδημίας, αφού με βάση τα προγνωστικά μοντέλα, η σημαντική κάμψη της αναμένεται από τον Φεβρουάριο και μετά.

Η αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή στους θανάτους και τις διασωληνώσεις, που οδηγούν τα νοσοκομεία σε πίεση, είναι τα δύο στοιχεία που βάζουν στο τραπέζι την επέκταση των περιοριστικών μέτρων που ήδη ισχύουν μέχρι την Κυριακή 23 Ιανουαρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα και την Τρίτη οι θάνατοι ήταν πάνω από 100, συγκεκριμένα 106 ήταν την Τρίτη και 101 τη Δευτέρα, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 673 ελάχιστα μειωμένοι από το προηγούμενο Σάββατο που ήταν 686.

Ποια μέτρα παρατείνονται

Τα μέτρα που θα παραταθούν χρονικά είναι ο περιορισμός για αυστηρά καθήμενους πελάτες στην εστίαση, τα έξι άτομα ανά τραπέζι, η χρήση μάσκας αλλά και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα. Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί και το αν θα επιστρέψει ή όχι η μουσική στην εστίαση, καθώς υπάρχει προβληματισμός για το εάν η επιστροφή της μουσικής μπορεί να παραμείνει μόνο στα εστιατόρια ή θα επεκταθεί εκ των πραγμάτων και στα κέντρα διασκέδασης, αυξάνοντας εκ νέου τον κίνδυνο της διασποράς.

Πάντως, για το θέμα της αύξησης των θανάτων ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης τόνισε ότι οι θάνατοι αυτοί προέρχονται από μολύνσεις που σημειώθηκαν πριν από ένα μήνα περίπου και ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί η μείωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ενώ η αναλογία μεταξύ των κρουσμάτων Όμικρον και Δέλτα στην κοινότητα είναι 70%-80% Όμικρον και τα υπόλοιπα Δέλτα, στις νοσηλείες είναι το ακριβώς αντίθετο.

Για την πίεση που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας το τελευταίο διάστημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η πίεση εξακολουθεί να υπάρχει, γιατί, παρά το γεγονός ότι η Όμικρον είναι η επικρατούσα μετάλλαξη, υπάρχει παράλληλα και η Δέλτα που κάνει βαριές νοσήσεις και οδηγεί σε διασωληνώσεις. Επίσης τόνισε πως το 85% των ανθρώπων που φθάνουν εκεί είναι ανεμβολίαστοι και οδηγούμαστε στα αυξημένα νούμερα απωλειών.

Exit mobile version