Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κορονοϊός – άδεια: «Ψαλίδι» στις αποδοχές των γονιών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός – άδεια: «Ψαλίδι» στις αποδοχές των γονιών

Κορονοϊός – άδεια: Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας προβλέπει περικοπή αποδοχών για τους γονείς που θα πάρουν άδεια επειδή νοσεί το παιδί τους.

Περικοπή στους μισθούς που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι γονείς κατά τη διάρκεια άδειας ειδικού σκοπού λόγω νόσησης των παιδιών τους προβλέπει, μεταξύ άλλων, η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, από το υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα στην τροπολογία με τίτλο διευκολύνσεις για γονείς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα λόγω νόσησης των τέκνων τους από τον κοροναϊό COVID-19» σημειώνεται στην προωθούμενη ρύθμιση, μεταξύ άλλων, πως:

«Οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας της παρ. 1 λόγω νόσησης των τέκνων τους, λαμβάνουν το πενήντα τοις εκατό (50%) των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις (3) πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη (4η) ημέρα από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης».

Δήλωση στο ΕΡΓΑΝΗ

Οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώνουν στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους τους κάνουν χρήση της άδειας καθώς και τη διάρκεια αυτής. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται η διαδικασία και ο τρόπος χορήγησης της άδειας, τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που αφορά στην εφαρμογή της ρύθμισης.Η προτεινόμενη ρύθμιση ισχύει έως τις 15.4.2022. Προβλέπεται δυνατότητα παράτασης με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Προβλέπεται τέλος ότι οι αποδοχές, για ημέρες άδειας νόσησης τέκνου που χορηγηθεί σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4722/2020 πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταβάλλονται και πληρωμές διενεργούνται σύμφωνα με το ίδιο άρθρο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις