Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ηλεκτρονικές απάτες: Νέο κόλπο με φόντο τους εμβολιασμούς
ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονικές απάτες: Νέο κόλπο με φόντο τους εμβολιασμούς

Ηλεκτρονικές απάτες: Σε μια περίπτωση απέσπασαν από 54χρονο στην Κατερίνη 19.000 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς και βυθίζουν τους κατόχους τους στην απελπισία, υποσχόμενοι… επίδομα εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19! Καταφέρνουν με το δέλεαρ του επιδόματος να αποσπάσουν προσωπικά και τραπεζικά δεδομένα και ενώ ο αποδέκτης, που έχει εμβολιαστεί περιμένει να «δει» το ποσό που άκουσε ως υπόσχεση, διαπιστώνει ότι τα χρήματά του από τον τραπεζικό λογαριασμό έχουν «κάνει φτερά»! Σύμφωνα με τα στοιχεία, που συνθέτουν τη νέα απάτη στο φόντο των εμβολιασμών, ένας 54χρονος στην Κατερίνη κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα από επιτήδειο παρόμοιας απάτης με αποτέλεσμα να του κλέψουν από τον τραπεζικό του λογαριασμό 19.000 ευρώ!!! Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Alphafreepress, δύο ημέρες αργότερα, θύμα του ίδιου δράστη της απάτης και πάλι στην Κατερίνη, έπεσε και μία γυναίκα, η οποία αρχικά πείστηκε από τον άνθρωπο που της μίλησε από κινητό τηλέφωνο-προφανώς «πακιστανικό»- και αποκάλυψε τον αριθμό της χρεωστικής της κάρτας και άλλα στοιχεία.

Όμως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, μόλις την τελευταία στιγμή συνειδητοποίησε ότι πρόκειται περί απάτης, ότι κανένα επίδομα εμβολιασμού δεν επρόκειτο να εισπράξει και με επικοινωνία με την τράπεζά της, κατάφερε με μπλοκάρισμα, να σώσει τις καταθέσεις των 2.000 ευρώ, που διατηρούσε! Ήδη η Αστυνομία στην Πιερία, αλλά και στους όμορους Νομούς, έχει τεθεί σε συναγερμό και με τα στοιχεία που έχουν δώσει οι δύο πολίτες, προσπαθεί να φθάσει στον δράστη η στους δράστες, που κρύβονται πίσω από την απάτη, που ακουμπάει στο κρίσιμο για την πορεία του κορωνοϊού στοιχείο, στον εμβολιασμό των πολιτών.

Στο facebook της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας

Στοιχεία για το ζήτημα δημοσίευσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στην σελίδα που διατηρεί στο Facebook. Εκεί αναφέρει: «Προσοχή! Νέα απάτη με το πρόσχημα επιδόματος εμβολιασμού! Άγνωστος τηλεφώνησε σε άτομο στην Πιερία, με το πρόσχημα χορήγησης επιδόματος εμβολιασμού κατά της COVID19! Απέσπασε τον αριθμό & το pin της τραπεζικής του κάρτας και αφαίρεσε από λογαριασμό 19.000 ευρώ! Κανένας φορέας του Δημοσίου δεν θα ζητήσει ποτέ τηλεφωνικά τους τραπεζικούς σου κωδικούς!»

Η κομμώτρια στο Ηράκλειο

Φαίνεται ότι το «σενάριο» της απάτης με το …bonus των εμβολιασμών έχει κάποια κοινά στοιχεία με αυτό που χρησιμοποίησε άγνωστος για να σηκώσει από την Τράπεζα τις καταθέσεις ιδιοκτήτριας κομμωτηρίου στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η ιδιοκτήτρια, βρέθηκε μπροστά σε έναν ευφάνταστο απατεώνα, αλλά ευτυχώς για εκείνη δεν… τσίμπησε στο δόλωμα. Δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από έναν άγνωστο της, που προσποιήθηκε πως είναι νέος υπάλληλος του λογιστικού γραφείου με το οποίο συνεργάζεται η γυναίκα. Στη συνέχεια, αφού τη ρώτησε αν έχει εμβολιαστεί κι αφού πήρε θετική απάντηση, την ξαναρώτησε εάν γνωρίζει «για τα 150 ευρώ βοήθημα που δίνει το κράτος σε εμβολιασμένους επαγγελματίες»!

Όταν εκείνη δήλωσε άγνοια, τότε ο άγνωστος δήθεν λογιστής, ξεφούρνισε το παραμύθι του, ότι δήθεν είναι «εξέλιξη της τελευταίας στιγμής» και ότι γρήγορα θα πρέπει να κινηθούν «και να πάρουν τα χρήματα». Ζήτησε λοιπόν τα στοιχεία της και αριθμό λογαριασμού τράπεζας και εκεί η γυναίκα άρχισε να υποψιάζεται. Αρνήθηκε να δώσει τον τραπεζικό λογαριασμό της και με τη δικαιολογία ότι εκείνη την ώρα εξυπηρετούσε μια πελάτισσα, έκλεισε το τηλέφωνο. Λίγο αργότερα επικοινώνησε με τον λογιστή της, οπότε και κατάλαβε ότι είχε να κάνει με δράστη απάτης.

Οι ψευδείς έρευνες

Με βάση διεθνή έκθεση, ένας άλλος τρόπος για να αποκτήσει το ψηφιακό έγκλημα πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών ήταν μέσω ψευδών ερευνών εμβολιασμού. Οι απατεώνες έστελναν email δήθεν για λογαριασμό μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν εμβόλια COVID-19, καλώντας τον παραλήπτη να συμμετάσχει σε μια σύντομη έρευνα. Σε όλους τους συμμετέχοντες υπόσχονταν δώρο για τη συμμετοχή τους στην έρευνα. Αφού απαντούσε στις ερωτήσεις, το θύμα ανακατευθυνόταν σε μια σελίδα με το «δώρο». Για να το λάβει, ζητείτο από τον χρήστη να συμπληρώσει μια λεπτομερή φόρμα με τα προσωπικά του στοιχεία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις