Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Rafale Ελλάδα – Τουρκία: Ειρωνεύονται οι γείτονες, πώς αλλάζουν τα δεδομένα στο Αιγαίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Rafale Ελλάδα – Τουρκία: Ειρωνεύονται οι γείτονες, πώς αλλάζουν τα δεδομένα στο Αιγαίο

Rafale Ελλάδα - Τουρκία: Η εφημερίδα Hurriyet κάνει λόγο για «σόου της Ελλάδας με τα Rafale»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τελετή υποδοχής των 6 Rafale στην Ελλάδα τόνισε ότι αναβαθμίζουν τη χώρα και ανοίγουν νέα σελίδα στα γαλανόλευκα φτερά. «Πολλαπλασιαστή ισχύος που αναβαθμίζει τη χώρα μας σε επίπεδο επιχειρησιακό, τεχνολογικό, αλλά και γεωπολιτικό», χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα νέα μαχητικά Rafale κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή παραλαβής των πρώτων έξι αεροσκαφών στην Τανάγρα.

Καθιστούν την Αεροπορία μας μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο

«Πρόκειται για μία γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής, γιατί τα νέα μαχητικά καθιστούν την Αεροπορία μας μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, κάτι που προσδίδει στην ευελιξία της εθνικής μας διπλωματίας και τις πολύπλευρες συμμαχίες της χώρας. Και βέβαια σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδος και Γαλλίας δίνοντας νέα πνοή στην προοπτική της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Με άλλα λόγια, τα νέα Rafale που προσγειώθηκαν σήμερα είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα καλύτερο, πιο ειρηνικό αύριο για όλη την περιοχή. Θυμίζω ότι σε λίγο τα αεροσκάφη αυτά θα επιχειρούν δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες με τα οποία μοιράζονται όχι μόνο οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα, αλλά και μία κοινή επιχειρησιακή φιλοσοφία», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε πως στον 21ο αιώνα δεν έχουν θέση ούτε η προφανής παραχάραξη της ιστορίας και της γεωγραφίας ούτε τα αυθαίρετα και απειλητικά πυροτεχνήματα. Πολύ περισσότερο όταν εκπέμπονται από γειτονικά κράτη. Σε όλα αυτά απαντούν το διεθνές δίκαιο και η εθνική μας εγρήγορση. Αντίθετα, το μήνυμα των καιρών πρέπει να είναι η αλήθεια και η συνεννόηση πάντα με βάση τη διεθνή νομιμότητα και ειδικότερα στην περιοχή μας πάντα με βάση το δίκαιο της θάλασσας.

Η υπεροχή των μαχητικών Rafale

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία το Rafale είναι δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου, δηλαδή έχει τη δυνατότητα να εκτελεί ταυτόχρονα αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως εναέριας υπεροχής, κρούσης, αναγνώρισης.
Ο συνδυασμός πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards) του δίνουν ευελιξία, ενώ μπορεί να διατηρεί τη σταθερότητά του κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Παράλληλα έχει τη δυνατότητα να απογειώνεται από μικρούς αεροδιαδρόμους μήκους 400 μέτρων, καθώς και από αεροπλανοφόρα.

Το Rafale με τα ελληνικά χρώματα

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Rafale είναι εναρμονισμένα με τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, καθώς είναι καθοδηγούμενο από ένα σύστημα ελέγχου το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία fly-by-wire τριών ψηφιακών διαύλων και ενός αναλογικού,. Αυτό επιτρέπει στο Rafale να είναι αεροδυναμικά ασταθές για να επιτυγχάνει τη μέγιστη δυνατή ελιξιμότητα. Τα όρια επιταχύνσεων του αεροσκάφους είναι +9g/-3.2g.

Tο Rafale μπορεί να μην είναι stealth, αλλά έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εμφανίζει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ. Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελεί το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA της εταιρείας Thales. Η κατηγοριοποίηση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται ως άκρως απόρρητη και η άρνηση της Thales να επιτρέψει τη χρήση του σε άλλα αεροσκάφη, έχει προκαλέσει την ανάπτυξη φημολογίας ότι το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνολογία ενεργής ακύρωσης για να εξουδετερώνει τα εισερχόμενα σήματα ραντάρ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην υποδοχή των 6 Rafale

Στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του Rafale αξίζει να σημειωθεί πως το αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα, μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο. Μάλιστα, ανάλογα πάντα με τις απαιτήσεις της αποστολής, το Rafale έχει την ικανότητα να ιχνηλατήσει έναν στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος-αέρος χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του, χάρη στο σύστημα OSF της Thales. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο αεροσκάφος και λειτουργεί με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Το «γυάλινο πιλοτήριο» των Rafale

Προφανώς και όλα τα μαχητικά έχουν γυάλινο πιλοτήριο, ωστόσο η κατασκευάστρια εταιρεία έχει δώσει στο cockpit του Rafale την ονομασία (Glass Cockpit), δηλαδή «γυάλινο πιλοτήριο», λόγω της αντικατάστασης των κύριων οργάνων ελέγχου του μαχητικού με ηλεκτρονικές απεικονίσεις σε οθόνες πολλαπλών λειτουργιών. Για τη διαχείριση των συστημάτων του, το Rafale χρησιμοποιεί ένα πλήρως «γυάλινο πιλοτήριο», με τρεις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (MFDs), ολογραφικό HUD καθώς και πλευρικό χειριστήριο HOTAS. Παρομοίως με το Eurofighter, υπάρχει η δυνατότητα φωνητικών εντολών (Direct Voice Input). Για την πρόωσή του το Rafale χρησιμοποιεί δύο στροβιλοπροωθητήρες SCECMA M88-2 με μετάκαυση, με συνολική ωθητική δύναμη 150 kN.

Συγκρίνοντας Rafale και F-16

Οταν είχε «κλειδώσει» η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για την απόκτηση των Rafale από την Πολεμική Αεροπορία, ο Στέφανος Καραβίδας, απόστρατος Ιπτάμενος (Ι), είχε αναλύσει τις δυνατότητες του Rafale,, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

Πώς το Rafale αλλάζει σειρά δεδομένων πάνω από το Αιγαίο

Μια τεχνολογία του μαχητικού που αλλάζει σειρά δεδομένων στην εναέρια μάχη στο Αιγαίο είναι τα συστήματα διασύνδεσης Link (σ.σ. ασφαλή συστήματα ψηφιακής σύνδεσης με άλλα αεροσκάφη για ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικές συνθήκες). «Στο πλαίσιο δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων, το Rafale μπορεί όχι μόνι να κρατήσει μια ισορροπία -η ισορροπία υπάρχει και τώρα ενώ στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Αιγαίου έχουμε ως Ελλάδα ποιοτική και ποσοτική υπεροχή-αλλά και να την ανατρέψει υπέρ της Ελλάδας».

Καλύτερο οπλικό σύστημα

«Σε ό,τι αφορά στην εναέρια απειλή, το αεροσκάφος έχει ένα “μακρύτερο χέρι” χάρη στον πύραυλο με την ονομασία Meteor», σημειώνει και εξηγεί: «ο λόγος είναι πως με το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, ένα μαχητικό αυτού του τύπου που θα το φέρει, θα εμπλέκει τα εχθρικά αεροσκάφη χωρίς η απειλή αυτών των αεροσκαφών να είναι ουσιαστική για τα Rafale της Ελλάδας».

Αναφορικά με τους πυραύλους Meteor, με βάση τα όσα είναι γνωστά, είναι τρεις με τέσσερις φορές πιο γρήγοροι σε ό,τι αφορά στην ταχύτητα με την οποία κατευθύνονται στον στόχο, ενώ έχουν τη δυνατότητα -σε σχέση με τους πυραύλους που υπάρχουν σήμερα στο Αιγαίο στις ΠΑ Ελλάδας και Τουρκίας- να δώσουν μια παραπάνω ακτίνα δράσης κοντά στα 50 χιλιόμετρα, σχεδόν 25 ναυτικά μίλια, κάτι που έχει μεγάλη σημασία. Επίσης, μπορεί «να γίνει εξαπόλυσή του από ένα αεροσκάφος και να υποστηριχθεί η καθοδήγηση του αεροσκάφους από άλλο αεροσκάφος που βρίσκεται πιο πίσω και σε ασφάλεια».

Οι Ελληνες πιλότοι μπροστά από τα Rafale

Μέσα στο αντιαεροπορικό δίκτυο της Ελλάδας με χρήση συστημάτων Link στο πλαίσιο δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων (σ.σ δυνατότητα τα δεδομένα να τα “μοιράζονται” πολλά συστήματα των ελληνικών ΕΔ), ο κ. Καραβίδας εξηγούσε πως ο στόλος των νέων μαχητικών θα μπορέσει «όχι απλά να κρατήσει μια ισορροπία» αλλά «να την ανατρέψει υπέρ της Ελλάδας». Πολύ σημαντικό είναι και πως το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι διαλειτουργικό αφού «έχει ένα εξαιρετικό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης, ένα εξαιρετικό Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ) το οποίο εξασφαλίζει τη λειτουργία του δικού του ραντάρ αλλά φροντίζει και να ‘τυφλώνει’ τα αντίπαλα ραντάρ».

Τανάγρα προς Rafale: Καλωσορίσατε στο σπίτι σας

Πύργος Ελέγχου: «Γεράκι red, καλωσορίσατε στο σπίτι σας, καλές προσγειώσεις, πάντα με ασφάλεια. Αναφέρατε άνωθεν, διάδρομος σε χρήση 28 κεντρικός, 1032».
Πιλότος: «Τανάγρα, τα νέα γεράκια προσεγγίζουν την 332 και ανοίγουν τα φτερά τους. Ελλάδα θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σου. Η 332 Μοίρα πετά στο μέλλον».

Αυτή ήταν η επικοινωνία του Πύργου Ελέγχου της Τανάγρας με τους χειριστές των Rafale κατά την προσέγγιση των νέων μαχητικών αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στον διάδρομο προσγείωσης της 114 Πτέρυγας Μάχης.

«Ένα καινούργιο κεφάλαιο ξεκινά σήμερα για την 332 Μοίρα, εντάσσοντας στην τάξη της ένα από τα πλέον σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη που υπάρχουν στον κόσμο, το αεροσκάφος Rafale. Για τον λόγο αυτό είμαστε υπερήφανοι που ανήκουμε στην οικογένειά της Πολεμικής Αεροπορίας. Είμαστε υπερήφανοι που ταχθήκαμε να υπηρετούμε την πατρίδα», σημείωσε ο Διοικητής 332 Μοίρας, Αντισμήναρχος (Ι) Μιχαήλ Κούρτης κατά την ανάγνωση της Ημερήσιας Διαταγής, προσθέτοντας πως «θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την καλλίστη αξιοποίησή τους ώστε να προασπίσουμε τα εθνικά συμφέροντα και να συμβάλλουμε με κάθε δυνατό τρόπο στην διατήρηση της ασφάλειας και της ακεραιότητας της πατρίδας».

CEO Dassault: Το Rafale αλλάζει τα δεδομένα για την Ελλάδα

«Για την Ελλάδα το Rafale είναι ένα ένα μαχητικό που πραγματικά αλλάζει τα δεδομένα προσδίδοντας στη χώρα μοναδική συμβατική αποτρεπτική ικανότητα. Θα επιτρέψει στην Ελληνική Δημοκρατία να ασκήσει πλήρως τη στρατηγική αυτονομία της και την εθνική κυριαρχία της. Είναι τιμή και χαρά να συνεργαζόμαστε με τους πιλότους και τους τεχνικούς σας. Οι δεξιότητές και η εμπειρία τους αποτελούν σημείο αναφοράς για εμάς», σημείωσε ο CEO της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault, Eric Trappier (ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά).

Ειρωνίες τουρκικών ΜΜΕ για Rafale: Η Ελλάδα χάρηκε με τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη

Έντονη είναι η ενόχληση της Άγκυρας για τη άφιξη των 6 πρώτων Rafale στην Ελλάδα, με τα τουρκικά ΜΜΕ να φιλοξενούν εκτενή δημοσιεύματα για τα γαλλικά αεροσκάφη που προστέθηκαν χθες στο στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ενδεικτικά, η εφημερίδα Hurriyet κάνει λόγο για «σόου της Ελλάδας με τα Rafale», σημειώνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του κατά την τελετή παραλαβής έστειλε εμμέσως μήνυμα στην Τουρκία. Προσθέτει δε ότι το κόστος για τα μαχητικά αεροσκάφη άγγιξε τα 3,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, αναφέρεται και στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που λένε ότι όλα αυτά γίνονται για να αποφύγει η κυβέρνηση τα πραγματικά προβλήματα.

Σε μικρότερο δημοσίευμα, η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet γράφει ότι έφτασε στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα των Rafale, ενώ ειδική αναφορά κάνει στον αγιασμό των αεροσκαφών, φιλοξενώντας μάλιστα και αντίστοιχη φωτογραφία.

Την ίδια ώρα, η Sabah σε ένα πικρόχολο σχόλιο επισημαίνει «η χαρά της Ελλάδας για αεροσκάφη από δεύτερο χέρι» προσπαθώντας να υποβαθμίσει την αγορά τους και την ισχύ που παρέχουν στη θωράκιση της χώρας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global σε ρεπορτάζ του υπογραμμίζει ότι η Ελλἀδα είχε παραγγείλει αυτά τα αεροσκάφη την περίοδο της κορύφωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την ενίσχυση της αεράμυνας της. Συμπληρώνει ότι η Ελλάδα θα παραλάβει επιπλέον 18 μαχητικά από τη Γαλλία. «Το κόστος όλης της συμφωνίας φτάνει τα 3,3 δισ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνησης το 2021, αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες κατά 41% και έφτασαν στα 5,5 δισ. ευρώ».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις