Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Υπουργείο Εργασίας: Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ για άδειες νόσησης με κορονοϊό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Εργασίας: Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ για άδειες νόσησης με κορονοϊό

Υπουργείο Εργασίας: «Εδώ και δεκαετίες ισχύει ότι τις τρεις πρώτες ημέρες ασθενείας καταβάλλεται μόνο το 50% της αμοιβής του εργαζομένου».

«Το καθεστώς αποζημίωσης για τις νέες άδειες νόσησης, λόγω COVID, είναι ευθυγραμμισμένο με το νομικό πλαίσιο για τις άδειες ασθενείας που ισχύει εδώ και δεκαετίες. Συγκεκριμένα, εδώ και δεκαετίες, ισχύει ότι τις τρεις πρώτες ημέρες ασθενείας καταβάλλεται μόνο το 50% της αμοιβής του εργαζομένου από τον εργοδότη και από την τέταρτη μέρα ενεργοποιείται το επίδομα ασθενείας από τον ΕΦΚΑ και πλέον καταβάλλεται το σύνολο της αμοιβής για την άδεια ασθενείας», επισημαίνει το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το υπουργείο θέτει τα εξής ερωτήματα: «Αυτά δεν τα γνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν εφάρμοσε αυτές τις διατάξεις για όλες τις άδειες ασθενείας που χορηγήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, όταν ήταν στην κυβέρνηση; Γιατί λοιπόν τώρα δημιουργούν θόρυβο που εφαρμόζεται το καθεστώς αυτό για τις νέες άδειες;».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν διαφωνούσε με το καθεστώς αυτό, ας το είχε καταργήσει. Εφόσον όμως το διατήρησε και το εφάρμοσε, δεν μπορεί σήμερα να κουνάει το δάχτυλο» συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο. «Όμως, κάνουν θόρυβο και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, γιατί θέλουν να αποκρύψουν ότι:

«Τι θέλουν να κρύψουν»

  • Πρώτον, ότι και οι δύο άδειες που θεσπίζονται είναι καινούργιες και χορηγούνται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες ασθενείας είτε των ίδιων των εργαζομένων είτε των παιδιών τους.
  • Δεύτερον, ότι η ρύθμιση προβλέπει ότι παρέχεται/προτιμάται η τηλεργασία που μπορεί να παρασχεθεί, κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη. Αυτή θεωρείται κανονική εργασία και δεν ενεργοποιούνται οι διατάξεις για την άδεια ασθενείας.
  • Τρίτον, ότι δίνονται με πολύ γρήγορες διαδικασίες, αφού για τη λήψη τους αρκεί η προσκόμιση του θετικού rapid test και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.
  • Τέταρτον, ότι ο εργαζόμενος γονέας μπορεί να αξιοποιήσει και μια σειρά υφιστάμενων και νέων αδειών που έχουν θεσπιστεί πρόσφατα (γονική άδεια, άδεια φροντιστή, άδεια απουσίας από την εργασία για λόγους ανωτέρας βίας)».

«Αυτά προσπαθεί να αποσιωπήσει και να διαστρεβλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα ρεσιτάλ υποκρισίας και ψεμάτων» επισημαίνει το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατηγορώντας, ακόμη, την Κουμουνδούρου ότι έχει «το θράσος να μιλά για περικοπές μισθών!».

 

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Μείωση αποδοχών και τακτικής άδειας για το αυτονόητο»

Της παραπάνω ανακοίνωσης προηγήθηκε τοποθέτηση της τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία έδωσε συνέχεια στην κόντρα ανάμεσα στα δύομέρη, η οποία ξεκίνησε νωρίτερα την Τετάρτη. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έκανε μάλιστα λόγο για «κατάλυση ακόμη και των στοιχειωδών εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων», με αφορμή την τροπολογία του Υπουργείου αλλά και τις διευκρινίσεις που παρείχε το απόγευμα. «Προφανώς για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υπάρχει εδώ και δύο χρόνια η έκτακτη και χωρίς προηγούμενο συνθήκη της πανδημίας, αδιαφορεί για την έξαρση των κρουσμάτων, και τους χιλιάδες μαθητές που καθημερινά βρίσκονται θετικοί με covid-19 και τη μεγάλη ανάγκη των εργαζόμενων γονιών τους να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού για να περιθάλψουν στο σπίτι τα παιδιά τους που νοσούν, χωρίς όμως να τιμωρηθούν με μείωση των αποδοχών τους και της τακτικής τους άδειας για το αυτονόητο», σημείωσε η ίδια.

«Το αυτονόητο από άποψη υγειονομική και κοινωνική δεν υπάρχει βέβαια για μία κυβέρνηση που άνοιξε τα σχολεία χωρίς τα αναγκαία μέτρα, δεν αναγνωρίζει το κόστος της ακρίβειας στο εισόδημα των εργαζομένων και εφαρμόζει τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη που επιβάλλει απλήρωτες ώρες εργασίας, μείωση αποδοχών και κατάλυση ακόμη και των στοιχειωδών εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις