Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

28

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διακίνηση αναβολικών: Πελάτες σε Ελλάδα και εξωτερικό
ΕΛΛΑΔΑ

Διακίνηση αναβολικών: Πελάτες σε Ελλάδα και εξωτερικό

Διακίνηση αναβολικών: Τα απαγορευμένα και επικίνδυνα σκευάσματα παρασκευάζονταν σε Κίνα, Βουλγαρία και Πολωνία.

Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης αναβολικών, που παρασκευάζονταν σε Κίνα, Βουλγαρία, Πολωνία και το οποίο για τη διακίνησή των απαγορευμένων, επικίνδυνων για τη Δημόσια υγεία ουσιών, χρησιμοποιούσε σαν χώρο συναλλαγών και συμφωνιών ένα γυμναστήριο, εξαρθρώνεται από την Οικονομική Αστυνομία. Συνελήφθησαν τρία άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα σοβαρά αδικήματα. Πρόκειται για τρεις Έλληνες, που είναι ο φερόμενος ως εγκέφαλος στην Πάτρα, αθλητής του «bodybuilding», ένας ιδιοκτήτης γυμναστηρίου και ένας ιδιοκτήτης καταστήματος συμπληρωμάτων διατροφής. Το κύκλωμα είχε πλούσιο «πελατολόγιο» και συγκεκριμένα 27 αθλητές, Έλληνες και ξένους, 10 γυμναστές-προπονητές και 10 ιδιοκτήτες γυμναστηρίων. Τα κέρδη της ομάδας των εμπλεκομένων, υπολογίζονται στα 600.000 ευρώ.

Για να τα δικαιολογούν οι εμπλεκόμενοι, είτε τα μετέφεραν σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων ατόμων η αγόραζαν κερδισμένα λαχεία από τυχερούς με τιμή ανώτερη των πραγματικών κερδών εμφανιζόμενοι έτσι ως υπερτυχεροί, δηλώνοντας οι ίδιοι τα «χρυσά» λαχεία. Η Οικονομική Αστυνομία κάνει λόγο για οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, η οποία δραστηριοποιούνταν στη συσκευασία, διακίνηση και διάθεση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παράνομων αναβολικών και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Από το 2017

Κατά την έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2017, δραστηριοποιούνταν στην αποθήκευση, εμπορία, διακίνηση, προμήθεια και χορήγηση σκευασμάτων, που περιείχαν παράνομες και απαγορευμένες αναβολικές και άλλες ουσίες, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Ο τρόπος δράσης

Τα μέλη της οργάνωσης ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi):

  • Χρησιμοποιούσαν διάφορους χώρους ως αποθήκες των σκευασμάτων.
  • Χρησιμοποιούσαν γυμναστήριο και κατάστημα πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής για την περαιτέρω διακίνηση.
  • Χρησιμοποιούσαν πλαστές συσκευασίες με στοιχεία νόμιμων φαρμακοβιομηχανιών, στις οποίες τοποθετούσαν τα παράνομα σκευάσματα, καθώς και πλαστές ταινίες γνησιότητας του Ε.Ο.Φ.
  • Επεδίωκαν να αποκρύπτουν την προέλευση των εσόδων που αποκόμιζαν και να τα νομιμοποιούν μέσω τραπεζικών λογαριασμών τρίτων προσώπων καθώς και δελτίων τυχερών παιγνίων.
  • Δήλωναν στις εταιρείες ταχυμεταφορών ψευδή στοιχεία αποστολέα και διευθύνσεις κατά την αποστολή δεμάτων.

Η δράση της οργάνωσης δεν περιοριζόταν στην Ελλάδα, αλλά επεκτεινόταν και στο εξωτερικό (Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία, Γαλλία, Κύπρος, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Μάλτα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ολλανδία και Λουξεμβούργο) όπου εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός αποστολών δεμάτων. Η προμήθεια των σκευασμάτων και των πρώτων υλών για τη συσκευασία τους πραγματοποιούνταν κυρίως από την Κίνα, τη Βουλγαρία και την Πολωνία.

Το πελατολόγιο

Μεταξύ των πελατών της οργάνωσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, περιλαμβάνονται 27 αθλητές διαφόρων αθλημάτων, 10 γυμναστές – προπονητές, 10 ιδιοκτήτες γυμναστηρίων – χώρων άθλησης, ιδιοκτήτης καταστήματος πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής και ιδιοκτήτης φαρμακείου. Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συντονισμένων και ταυτόχρονων αστυνομικών επιχειρήσεων, με τη συνδρομή και στελέχους της Europol , πρωινές ώρες προχθές, Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022, σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ξάνθη, Ιωάννινα και Δράμα.

Στις έρευνες σε οικίες, επιχειρήσεις, οχήματα και εγκαταστάσεις , βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 135.000 δισκία – αμπούλες με αναβολικές και άλλες παράνομες φαρμακευτικές ουσίες, 124.620 ευρώ, αεροβόλο πιστόλι και γεμιστήρα με 9 μεταλλικά σφαιρίδια, σιδερογροθιά και σουγιάς, 9 κινητά τηλέφωνα και ψηφιακός δίσκος αποθήκευσης, μεγάλη ποσότητα υλικού συσκευασίας και πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων. Σημειώνεται ότι τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ, ενώ η συνολική αξία των κατασχεθέντων σκευασμάτων εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις