Ρωσία – Ουκρανία πόλεμος 2022: Τα σενάρια τρόμου και οι χάρτες εισβολής

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία – Ουκρανία πόλεμος 2022: Τα σενάρια τρόμου και οι χάρτες εισβολής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ρωσία - Ουκρανία πόλεμος 2022: Το ΝΑΤΟ απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα

21.01.2022 | 07:51

Κλιμακώνεται η κρίση στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να ετοιμάζει μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις, ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις να συγκεντρώνονται ως «απάντηση» στην περιοχή, και τον διεθνή Τύπο να παρουσιάζει «χάρτες μάχης». Τα τύμπανα του πολέμου πλέον ηχούν για τα καλά στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας, ενώ η διπλωματία φαίνεται να αποτυγχάνει, λόγω του αδιεξόδου των τελευταίων εβδομάδων από τις συνομιλίες δυτικών αξιωματούχων με τη ρωσική πλευρά. Ενώ η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία για μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα, η Ουκρανία ζητάει τη βοήθειά της, οι Ρώσοι απαντούν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση εισβολής, απαιτώντας όμως παράλληλα να αποχωρήσουν όλες οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις από τη γειτονιά της.

Εκτός από συνθήκη που θα αποκλείει κάθε διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ουκρανία, αλλά και τη Γεωργία, η Ρωσία απαιτεί από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους να εγκαταλείψουν την οργάνωση στρατιωτικών ασκήσεων και την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη. Η Μόσχα έχει τονίσει ότι οι απαιτήσεις της δεν είναι διαπραγματεύσιμες και η Ουάσιγκτον τις έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτες.

Το ΝΑΤΟ απέναντι σε χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες

Όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ετοιμάζει ασκήσεις-μαμούθ σε όλες τις θάλασσες που την περικλείουν (Ατλαντικός, Αρκτικός, Ειρηνικός, Μεσόγειος), με επιπλέον κινητοποίηση 140 πολεμικών πλοίων και 10.000 στρατιωτών. Βασικός στόχος των ασκήσεων αυτών είναι η ενεργοποίηση «ναυτικών, αεροπορικών και διαστημικών δυνάμεων» και η αντιμετώπιση των «απειλών» που προέρχονται από «τις θάλασσες και τους ωκεανούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Ως απάντηση στις στρατιωτικές κινητοποιήσεις, η Ισπανία προστίθεται στη λίστα των χωρών του ΝΑΤΟ που στέλνουν πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. Ένα ναρκαλιευτικό είναι ήδη καθ’ οδόν, ενώ θα ακολουθήσει και μία φρεγάτα. Πιθανότατα, δε, να σταλούν και ισπανικά μαχητικά αεροσκάφη στη Βουλγαρία. Η Δανία έχει ανακοινώσει επίσης ότι θα στείλει μία φρεγάτα στη Βαλτική και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσφέρθηκε να στείλει δυνάμεις στη Ρουμανία…

Πολεμικοί χάρτες από τον διεθνή Τύπο

Την ίδια ώρα, διάφορα ΜΜΕ της Δύσης παρουσιάζουν αυτό το διάστημα πιθανά σενάρια και χάρτες μάχης, για το τι θα «μπορούσε» να συμβεί επί του πεδίου, σε περίπτωση που γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα σενάρια της επίσης βρετανικής Sun, κάνουν λόγο για κατοχή της Ουκρανίας από τη Ρωσία, τοποθέτηση φιλορωσικής κυβέρνησης και… εθνικής αντίστασης από τους Ουκρανούς, που θα εξοπλίζονται από τη Δύση και θα… αναγκάσει τους Ρώσους να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι εκτιμήσεις αναλυτή του CNN σε βίντεο:
Οι εκτιμήσεις αναλυτή για την Washington Examiner:

https://twitter.com/TomRtweets/status/1483195833457721352?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1483195833457721352%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Foembed%3Furl%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FTomRtweets2Fstatus2F14831958334577213523Fref_src3Dtwsrc255Etfwprovider%3Dtwitter

Και η γερμανική Bild προέβη σε παρόμοιες αναλύσεις:
H Bild βλέπει ταυτόχρονη εισβολή από βορρά, νότο και ανατολή της Ουκρανίας.
Αίσθηση από τη δήλωση Μπάιντεν για «μικρή εισβολή»

Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, επανέλαβε ότι «η Ρωσία θα λογοδοτήσει εάν εισβάλει» στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι «είναι κάτι διαφορετικό εάν πρόκειται για μία μικρή εισβολή και καταλήξουμε σε μία διαμάχη για το τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε». Η δήλωση αυτή άφηνε να εννοηθεί ότι η αντίδραση των συμμάχων στο ΝΑΤΟ μπορεί να ήταν πιο μετριοπαθής, ωστόσο ο Λευκός Οίκος στη συνέχεια διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της υπόσχονται μια «ταχεία, σοβαρή και ενιαία απάντηση» εάν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις παραβιάσουν τα ουκρανικά σύνορα.

‘Δεν υπάρχουν «μικρές» εισβολές’

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η χώρα του οποίου φοβάται μια πιθανή ρωσική εισβολή, είπε ότι δεν υπάρχουν «μικρές» εισβολές, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις δηλώσεις που έκανε χθες ο Αμερικανός ομόλογός του. «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στις μεγάλες δυνάμεις ότι δεν υπάρχουν ήσσονες εισβολές και μικρά έθνη. Όπως δεν υπάρχουν λίγα θύματα και λίγη οδύνη, μετά την απώλεια αγαπημένων προσώπων», έγραψε στο Twitter ο Ζελένσκι.«Το λέω αυτό ως πρόεδρος μιας μεγάλης δύναμης», πρόσθεσε.

Στη συγκυρία αυτή, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες επιπλέον αμυντική βοήθεια ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο, η οποία θα προστεθεί στα 450 εκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη χορηγηθεί. Οι ΗΠΑ ενέκριναν επίσης τα αιτήματα των χωρών της Βαλτικής για την αποστολή όπλων αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία.

Η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε επίσης αυτήν την εβδομάδα την πρόθεσή της να αποστείλει αμυντικά όπλα στην Ουκρανία. Η Γερμανία, από την πλευρά της, απέρριψε την ιδέα αποστολής όπλων με το επιχείρημα ότι αυτό δεν θα έχει άλλο αποτέλεσμα από την κλιμάκωση της έντασης. Ωστόσο, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, διέλυσε τις ασάφειες ως προς το μέλλον του επίμαχου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία με τη χώρα του μέσω της Βαλτικής. Το Βερολίνο δεσμεύθηκε απέναντι στους Αμερικανούς ότι θα μπλοκάρει την έναρξη λειτουργίας του, αν η Μόσχα επιτεθεί στο Κίεβο.

Η Δύση ζητά από τη Ρωσία να κάνει βήματα πίσω στην Ουκρανία -Με αυστηρές κυρώσεις απειλούν ΗΠΑ και Γερμανία

Άμεσα βήματα αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία ζητά από τη Ρωσία η Δύση, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια πρόθεση. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και Άντονι Μπλίνκεν, αντίστοιχα, προειδοποίησαν τη Μόσχα για σοβαρές κυρώσεις. Σύμφωνα με τον κύριο Μπλίνκεν και την κυρία Μπέρμποκ, εάν η Ρωσία δεν προχωρήσει σε «άμεσα βήματα αποκλιμάκωσης», τότε θα υπάρξουν ταχύτατες και σοβαρές συνέπειες -οικονομικές, πολιτικές και στρατηγικές. Οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν για μία ακόμη φορά ότι η προτιμώμενη οδός είναι αυτή του διαλόγου και της διπλωματίας και κατέστησαν σαφές ότι ΗΠΑ, Ευρώπη και G7 συμμερίζονται αυτές τις απόψεις και θα δράσουν σε συνεργασία.

«Ζητούμε άμεσα βήματα αποκλιμάκωσης. Κάθε περαιτέρω επιθετικότητα, θα φέρει και σοβαρές συνέπειες, οικονομικές, πολιτικές και στρατηγικές», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Αμερικανό ομόλογό της, ο οποίος είχε χθες διαβουλεύσεις στο Κίεβο και αύριο θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Γενεύη.

«Η ρωσική στάση μιλά δυστυχώς διαφορετική γλώσσα»

«Για τους Ευρωπαίους δεν πρόκειται για τίποτα λιγότερο από τη διατήρηση της ειρήνης στην ήπειρο -θέμα υπαρξιακής σημασίας- και θα την υπερασπιστούμε ακόμη και με οικονομικό κόστος», τόνισε η κ. Μπέρμποκ και διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο και η Ουάσινγκτον συμφωνούν ότι μόνο ο δρόμος της πολιτικής και του διαλόγου μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. «Η ρωσική στάση μιλά δυστυχώς διαφορετική γλώσσα», ανέφερε η υπουργός, καθώς η Μόσχα ανακοίνωσε νωρίτερα μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις σε Ατλαντικό, Αρκτικό και Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς και στη Μεσόγειο Θάλασσα.

«Οι ΗΠΑ, η Γερμανία και οι δυτικοί εταίροι είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι κατά της ρωσικής επιθετικότητας», τόνισε από την πλευρά του και ο κ. Μπλίνκεν και σημείωσε ότι η εξέλιξη εξαρτάται από τη Μόσχα. Στόχος της εντατικής διπλωματικής προσπάθειας των τελευταίων ημερών, συνέχισε, είναι η εξεύρεση διπλωματικής λύσης, ώστε «να αποτρέψουμε περαιτέρω εισβολή της Ρωσίας ή αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας» και «να αντιμετωπίσουμε σημαντικά ζητήματα ασφάλειας» για τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους εταίρους τους.

Ουκρανία: «Οποιαδήποτε επιθετικότητα από τη Ρωσία θα έχει ταχύτατες και πολύ σοβαρές συνέπειες»

Οποιαδήποτε επιθετικότητα εκ μέρους της Ρωσίας θα έχει «ταχύτατες και πολύ σοβαρές συνέπειες», επανέλαβε και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισημαίνοντας ότι το μήνυμα είναι ίδιο από όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ. «Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι αποφασιστικής σημασίας. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε εμείς τον δρόμο για λογαριασμό της Μόσχας, αλλά μπορούμε να καταστήσουμε σαφείς τις συνέπειες της κάθε επιλογής -θετικές, αν επιλεγεί ο διάλογος και η διπλωματία και πολύ αρνητικές αν επιλεγεί η επιθετικότητα», πρόσθεσε ο κ. Μπλίνκεν, υπογραμμίζοντας ότι βιώσιμες και σταθερές σχέσεις με τη Ρωσία είναι προς το συμφέρον όλων.

Στόχος των επαφών των τελευταίων ημερών, ήταν, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο και ο συντονισμός των δυνάμεων απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. «Με αυτή την ενιαία φωνή θα μιλήσω και αύριο στον Σεργκέι Λαβρόφ», ανέφερε και τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η οποιαδήποτε δράση θα είναι προϊόν συνεννόησης.

«Οι ΗΠΑ υπολογίζουν και το συμφέρον των εταίρων τους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να διχάσει το μέτωπο απέναντί της. Επιπλέον, αναφερόμενος στις μορφές που μπορεί να λάβει η ρωσική επιθετικότητα εκτός από την ευθεία στρατιωτική δράση, έκανε λόγο για υβριδικές επιθέσεις, για αποσταθεροποιητικές ενέργειες και για παραστρατιωτικές τακτικές. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι όλες οι πιθανότητες εξετάζονται και θα υπάρχει απάντηση σε κάθε περίπτωση.

«Οι κυρώσεις έχουν νόημα όταν είναι αποτελεσματικές», πρόσθεσε από την πλευρά της η κυρία Μπέρμποκ και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παρέπεμψε στον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο οποίος άφησε πρόσφατα ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας του γερμανο-ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης. Για το ίδιο θέμα ο κ. Μπλίνκεν επανέλαβε την αρνητική θέση των ΗΠΑ και συμπλήρωσε ότι από τη στιγμή που ο αγωγός δεν έχει λειτουργήσει, αποτελεί μοχλό πίεσης στα χέρια των Γερμανών και των Ευρωπαίων, όχι της Ρωσίας.

Exit mobile version