Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βομβαρδισμός αμάχων Καμπούλ: Βίντεο από το “τραγικό λάθος” των ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Βομβαρδισμός αμάχων Καμπούλ: Βίντεο από το “τραγικό λάθος” των ΗΠΑ

Βομβαρδισμός αμάχων Καμπούλ: Μια επίθεση με drone την οποία το Πεντάγωνο χαρακτήρισε εκ των υστέρων «τραγικό λάθος».

Το αμερικανικό Πεντάγωνο αποχαρακτήρισε και δημοσιοποίησε βίντεο από επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ στην Καμπούλ, που σκότωσε 10 αμάχους, τις τελευταίες ώρες μιας χαοτικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν μετά τη λήξη του 20ετους πολέμου. Οι New York Times έλαβαν το υλικό μέσω της οργάνωσης Freedom of Information Act, που κατέθεσε αγωγή κατά της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ και δημοσίευσε τις εικόνες στον ιστότοπό της. Αυτή είναι η πρώτη δημοσιοποίηση βίντεο από το χτύπημα της 29ης Αυγούστου, το οποίο το Πεντάγωνο αρχικά υπερασπίστηκε αλλά αργότερα χαρακτήρισε ως «τραγικό λάθος».

Τα βίντεο περιλαμβάνουν περίπου 25 λεπτά πλάνα, στα οποία καταγράφονται δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) MQ-9 Reaper να εποπτεύουν αρχικά το σημείο της επίθεσης και στη συνέχεια να εξαπολύουν πύραυλο που έπληξε ένα αυτοκίνητο πολιτών σε μια αυλή σπιτιού. Οι εικόνες δείχνουν άτομα να κινούνται μέσα ή κοντά στη ζώνη επίθεσης. Ο στρατός ισχυρίστηκε ότι έπληξε έναν εξτρεμιστή που πίστευε ότι ανήκε σε παράρτημα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν, ο οποίος θα μπορούσε να πυροδοτήσει άμεσα μια βόμβα κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενώ η εσπευσμένη εκκένωση της αφγανικής πρωτεύουσας ήταν ακόμη σε εξέλιξη.

Τρεις ημέρες νωρίτερα, μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 Αμερικανοί στρατιώτες και περισσότεροι από 160 Αφγανούς.

Οταν αργότερα αναγνώρισε το λάθος της στην επίθεση της 29ης Αυγούστου, η Κεντρική Διοίκηση είπε ότι διαπίστωσε ότι ο άνδρας που οδηγούσε το αυτοκίνητο δεν είχε καμία σχέση με την ομάδα του ISIS.

Ο άνδρας ήταν ο Zεμάρι Αχμάντι, ο οποίος εργαζόταν για το Nutrition and Education International, έναν οργανισμό παροχής βοήθειας με έδρα τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις