Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας – συνέντευξη στο Κόντρα: Εκλογές, Πολάκης και Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας – συνέντευξη στο Κόντρα: Εκλογές, Πολάκης και Ανδρουλάκης

Τσίπρας - συνέντευξη στο Κόντρα: Μόνη διέξοδος η προσφυγή στις κάλπες

«Ζητάμε εκλογές για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra Channel. O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να επιβάλλει τις εκλογές που ζητάει -«δεν θα καταλύσουμε τη δημοκρατία ούτε το πολίτευμα», είπε. Και, σχολιάζοντας την αποστροφή του Πρωθυπουργού ότι πρώτη φορά βλέπει γαλοπούλες να βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα, υπονοώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές, διερωτήθηκε: «Αυτός που είναι μάγκας και νταής γιατί δεν κάνει εκλογές;». «Και άλλες χώρες έκαναν εκλογές εν μέσω πανδημίας», είπε.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας σε πολύ υψηλούς τόνους χαρακτήρισε επανειλημμένα την κυβέρνηση «απολύτως αποτυχημένη και επικίνδυνη», για τη δημόσια υγεία επειδή άφησε απροστάτευτους τους πολίτες απέναντι σε έναν φονικό ιό, για το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, για τη δημοκρατία επειδή φτιάχνει το δικό της καθεστώς ξαι και πρόσθεσε ότι «το επείγον ζήτημα είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Είναι ζήτημα ζωής, επιβίωσης και δημοκρατίας».

Τσίπρας: Μόνη διέξοδος η προσφυγή στις κάλπες

Στο πρώτο διάστημα της πανδημίας, είπε ότι το κόμμα του έτεινε χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε. «Τώρα τι να την κάνουμε τη συναίνεση, πάνω στα ερείπια; Τώρα η μόνη διέξοδος είναι η προσφυγή στις κάλπες. Να φύγει μια αλαζονική και κυνική κυβέρνηση, να πάρει ανάσα και να δει προοπτική ο τόπος». «Καμία δυνατότητα για συναίνεση δεν υπάρχει σήμερα», συνέχισε, με την ρητορική διχασμού που υιοθετεί η κυβέρνηση και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μιλάει με πρωτοφανείς όρους ότι είμαστε ναζί και ακολουθούμε τακτικές Γκαίμπελς.

Απλή αναλογική και πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος

Ο κ. Τσίπρας, είπε ότι αν γίνει κυβέρνηση θα επαναφέρει την απλή αναλογική και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Τάχθηκε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, αρκεί να έχουν «σταθερή προγραμματική βάση» και ανέφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, δύο κομμάτων που, όπως είπε, ξεπέρασαν τις διαφορές τους και σχημάτισαν μια σταθερή κυβέρνηση που σχεδόν εξάντλησε την τετραετία. Για τον σχηματισμό τέτοιας κυβέρνησης «είναι προυπόθεση πολιτική και ηθική να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, για να επιτευχθεί η αναγκαία αλλαγή για τον τόπο». Όσο για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης συνεργασίας είπε ότι «τους πρωθυπουργούς τους αποφασίζει ο λαός, όποτε επέλεξαν τα παρασκήνια άλλα πρόσωπα, πχ τραπεζίτες οι κυβερνήσεις ήταν βραχύβιες».

Σχολιάζοντας τη φράση του κ. Μητσοτάκη «μας χωρίζει άβυσσος με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα», είπε «Σε αυτό έχει δίκιο. Δεν ήμουν γόνος πλούσιας και πολιτικής οικογένειας, δεν είχα πατέρα Πρωθυπουργό. Εγώ ήμουν μαθητής στο Πολυκλαδικό λύκειο Αμπελοκήπων. Αυτός πέρασε όλη του τη ζωή στα πούπουλα. Είχε στόχο να γίνει Πρωθυπουργός γιατί έχουν οικογενειακή παράδοση να κυβερνούν τη χώρα». Επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση στήνει το δικό της καθεστώς με τη λίστα Πέτσα και με την ευγενική χορηγία πολλών μέσων ενημέρωσης. «Ποτέ δεν υπήρξε τόσο απόλυτος έλεγχος των ΜΜΕ στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Δεν επιτίθεμαι στα ΜΜΕ. Σχολιάζω μια πραγματικότητα, όλος ο κόσμος τη σχολιάζει».

Επίσης, είπε:
Για τον Νίκο Ανδρουλάκη

Θέλω να είμαι έντιμος. Είναι στα πρώτα του βήματα, τώρα μετράει τις πατημασιές του, περνά τον μήνα του μέλιτος. Τα δύσκολα είναι μπροστά του.

Για την Κεντροαριστερή πολυκατοικία

Ο κ. Μητσοτάκης είναι λίγο αμήχανος μπροστά στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, οι οποίες προσέλκυσαν κόσμο και εξαιτίας ενός θλιβερού γεγονότος, της απώλειας της Φώφης Γεννηματά, που προκάλεσε συγκίνηση. Ανακοινώνει ο κ. Ανδρουλάκης ότι θα πάει στη Λήμνο πάει και ο κ. Μητσοτάκης, προσπαθεί να συναντήσει τον κ. Ανδρουλάκη στους διαδρόμους της Βουλής. Ανησυχεί για ένα μεγάλο κομμάτι εκσυγχρονιστών που ήταν υπό την επιρροή του επιστρέφει στο ΚΙΝΑΛ. Εγώ δεν βλέπω με ανησυχία και φόβο τις εξελίξεις, δεν βλέπω αυτόν τον χώρο ως αντίπαλο. Ο νούμερο ένα αντίπαλος είναι η Δεξιά, η πολιτική της και ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης θα κριθεί από τη θέση του στα κρίσιμα διακυβεύματα για τη χώρα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ένα: Ή με τη Δεξιά ή με τη δημοκρατική παράταξη. Αν επιμείνει στην αυτόνομη πορεία, και δεν απαντάει πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος, κινδυνεύει να γίνει ΚΚΕ του Κέντρου. Το ΠΑΣΟΚ υπέστη το pasokification όχι γιατί δεν είχε άξιους αρχηγούς αλλά επειδή συγκυβέρνησε με τη ΝΔ.

Οι αλλαγές

Σχετικά με τις αλλαγές που πρότεινε στο κόμμα του και ιδίως για την απευθείας εκλογή του Προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος είπε, ότι δεν οδηγήθηκε τώρα σε αυτή την απόφαση, αλλά ότι επί μήνες μελετούσε με τους συνεργάτες του ένα άλλο μοντέλο κόμματος. Η εκπροσώπηση, συνέχισε, περνάει κρίση σε όλον τον κόσμο αλλά υπάρχουν και φαινόμενα αναλαμπής όπως έγινε με τον Σάντερς, τον Κόρμπιν και τους Podemos.

Χαρακτήρισε τολμηρές και καινοτόμες τις αλλαγές που πρότεινε και χαρακτήρισε «επίφαση δημοκρατίας» τις εκλογές που κάνει κάθε πέντε χρόνια το ΚΙΝΑΛ, για ανάδειξη αρχηγού από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, εκλογές που «όποιος φως μπαίνει και ψηφίζει». «Το δικό μας μοντέλο δίνει αξία στην άμεση δημοκρατία και στη βάση του κόμματος. Είναι πολύ πιο υγιές. Αρκεί να μην έχεις κόμμα φρούριο, ώστε όποιος θέλει να μπορεί να ενταχθεί».

Η κριτική

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται ότι θέλει να φτιάξει αρχηγοκεντρικό κόμμα και να διώξει τα παλαιότερα στελέχη, είπε ότι αν ήθελε είχε πολλές ευκαιρίες να τα κάνει και τα δύο. «Αν ήθελα αρχηγικό κόμμα δεν θα έβαζα διαδικασίες αναβάθμισης της ΚΕ. Δεν πιστεύω στα αρχηγικά κόμματα, ούτε στους ηγέτες που επιβάλλονται με διατάγματα, αλλά στους ηγέτες που εμπνέουν. Η συλλογικότητα είναι κρίσιμη», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας φρόντισε να διαχωρίσει τη θέση του από τον Παύλο Πολάκη, επιμένοντας ότι τον έχει εργαλειοποιήσει η ΝΔ. «Με κάποια από αυτά που λέει συμφωνώ με άλλα διαφωνώ. Ο Πολάκης έχει τη ιστορία του και τη διαδρομή του και κρίνεται από τον κόσμο. Οσο βρίσκεται εντός του συντεταγμένου πλαισίου του κόμματος δεν χρειάζεται να συμφωνώ σε όλα μαζί του». «Δεν θεωρώ ότι κάνει ζημιά», πρόσθεσε, αν και σημείωσε ότι και εκείνος δεν συμφωνεί «με την εκφορά του λόγου» του κ. Πολάκη. «Ετσι είναι τα πολυσυλλεκτικά κόμματα. Γιατί να πάρω μέτρα. Ας πάρει η ΝΔ για τους δικούς της, π,χ. για τον κ. Κύρτσο», είπε.

Η εξωτερική πολιτική

Σε ό.τι αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας, χαρακτήρισε «ακραία πολιτική εξαπάτηση» τη στάση της ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για το έλλειμα εθνικής στρατηγικής. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι τα έδωσε όλα και στη Γαλλία και στις ΗΠΑ και σε αντάλλαγμα οι σύμμαχοι μας δεν μας στήριξαν στην διεκδίκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. «Οι ΗΠΑ απέσυραν την υπογραφή τους από τον East Med με την αιτιολογία ότι προκαλεί εντάσεις στην περιοχή και οι αμερικανικές και γαλλικές εταιρείες αποχώρησαν από κοινού από τις γεωτρήσεις στην Κύπρο και τη νότια Κρήτη», επισήμανε. Και πρόσθεσε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, «Όχι γιατί δεν τη θέλω, αλλά επειδή καμία άλλη κυβέρνηση στην Ιστορία της χώρας δεν παραχώρησε έδαφος και στρατιωτικές βάσεις επ΄αόριστον».

Η διοργάνωση υποδοχής των Rafale ήταν κατά την άποψή του «κιτς, με παπάδες να ευλογούν τα πτερύγια των αεροσκαφών και την μπάντα να παιανίζει τον εθνικό ύμνο. Κατηγορούσαν τον Καμμένο αλλά τον ξεπέρασαν». Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της ισχυρής άμυνας αλλά κατά των «αλόγιστων εξοπλισμών, γιατί δεν τους αντέχει η χώρα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις