Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

10

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Παραλλαγή Όμικρον: Κύτταρα μνήμης από εμβολιασμό ή μόλυνση την κάνουν πιο ήπια
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Παραλλαγή Όμικρον: Κύτταρα μνήμης από εμβολιασμό ή μόλυνση την κάνουν πιο ήπια

Παραλλαγή Όμικρον: Τα Τ κύτταρα μνήμης του ανοσοποιητικού αναλαμβάνουν την προστασία όσων προσβάλλονται από την Όμικρον, αφού ξεφεύγει από τα αντισώματα.

Η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να αποφεύγει μερικά τα αντισώματα που έχουν δημιουργηθεί από εμβολιασμό ή προηγούμενη νόσηση με άλλα στελέχη του κοροναϊού, όμως δεν ξεφεύγει από την κυτταρική ανοσία που έχει δημιουργηθεί και συγκεκριμένα από τα Τ κύτταρα. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγουν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας σε μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine. Η Όμικρον, η οποία αποτελεί πλέον την κυρίαρχη παραλλαγή του κοροναϊού, όχι μόνο είναι πιο μολυσματική από τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού, αλλά ξεφεύγει σε σημαντικό βαθμό από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που έχουν δημιουργηθεί σε άτομα που είχαν προσβληθεί από τις προηγούμενες παραλλαγές του ή έχουν εμβολιαστεί.

Ωστόσο, η σοβαρή νόσηση δεν είναι συνηθισμένη σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν ήδη περάσει τη νόσο, γεγονός που σημαίνει ότι άλλα στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος παραμένουν σε θέση να αναγνωρίσουν την Όμικρον. Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα δείχνει τώρα ότι τα λεγόμενα Τ κύτταρα μνήμης που σχηματίστηκαν μετά από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA, ανταποκρίνονται επίσης στην παραλλαγή Όμικρον.

Τα στοιχεία

Παράλληλα με διάφορους παράγοντες του ιού, όπως χαμηλότερο επίπεδο αναπαραγωγής του στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και άλλες ανοσολογικές παραμέτρους, αυτά τα δεδομένα, μας δίνουν μια σαφέστερη εικόνα που μπορεί να εξηγήσει γιατί παραμένει ισχυρή η προστασία από σοβαρή νόσο, με την παραλλαγή Όμικρον σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με mRNA», λέει ο κύριος ερευνητής Marcus Buggert στο Κέντρο Λοιμωξιολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.

Η μελέτη είναι μια συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα στη Σουηδία και βασίζεται σε δείγματα αίματος από 40 εμβολιασμένα άτομα, 48 άτομα με ήπια ή σοβαρή λοίμωξη και 48 άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί, ούτε μολυνθεί. Τα δείγματα από την εμβολιασμένη ομάδα συλλέχθηκαν 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και από την ομάδα των ασθενών που είχαν αναρρώσει 9 μήνες μετά την επιβεβαίωση της προσβολής τους, την άνοιξη του 2020, πριν την εμφάνιση των παραλλαγών του ιού. Τα δείγματα από υγιείς δότες ελήφθησαν στα τέλη του 2020.

 

Τα αποτελέσματα

Τα Τ κύτταρα μνήμης και από τις δύο ομάδες (αυτών που εμβολιάστηκαν και αυτών που νόσησαν) εμφάνισαν αποτελεσματική ικανότητα να αναγνωρίζουν την πρωτεΐνη ακίδα της Όμικρον, αν και η καλύτερη ανταπόκριση παρατηρήθηκε στην ομάδα που εμβολιάστηκε. «Αυτά τα αποτελέσματα δηλώνουν ότι η ενισχυτική ανοσοποίηση μπορεί να προσφέρει οφέλη και  πέρα ​​από την επαγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων για την ενίσχυση της προστασίας έναντι επαναλαμβανόμενων επεισοδίων σοβαρού COVID-19», αναφέρει ο Δρ Buggert. Παρότι η απόκριση των Τ-κυττάρων μνήμης ήταν γενικά άθικτη έναντι της Όμικρον, επίσης, ορισμένα άτομα δεν ανταποκρίθηκαν. Έτσι, ο ο καθ. Βuggert σημείωσε ότι: «Θέλουμε τώρα να καταλάβουμε γιατί η ανταπόκριση διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο και εάν μια τρίτη δόση εμβολίου μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο την απόκριση των Τ κυττάρων στην Όμικρον».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις