Αν και ανάμεσα στις σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων έναντι της COVID-19 περιλαμβάνονται η μυοκαρδίτιδα, το όφελος από τον εμβολιασμό υπερβαίνει την σπάνια αυτή φλεγμονή της καρδιάς. Πέραν τούτου, οι παθήσεις της καρδιάς αποτελούσαν εξαρχής παράγοντες κινδύνου, εφόσον αύξαναν τον κίνδυνο νοσηλείας, ενώ αντίστοιχα η καρδιά είναι ένα όργανο το οποίο βάλλεται από τον κορονοϊό.
Τι μας λένε όμως οι αριθμοί σχετικά με τον κορονοϊό, τα εμβόλια και τη μυοκαρδίτιδα; Ο Glen Pyle, Καθηγητής στο Εργαστήριο Μοριακής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου του Guelph και η Jennifer Huang, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Επιστήμης του Oregon με άρθρο τους στο The Conversation επιχειρούν να συνοψίσουν όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε.
Τι είναι η μυοκαρδίτιδα και πόσο συχνά εμφανίζεται;
Η μυοκαρδίτιδα είναι μια φλεγμονή της καρδιάς που συχνά προκαλείται από έναν ιό όπως της γρίπης, ηπατίτιδα ή ο έρπης ή ακόμα και από μόλυνση από βακτήρια, μύκητες ή και από αυτοάνοσες παθήσεις. Πριν την έλευση του κορονοϊού, η συχνότητα της συγκεκριμένης φλεγμονής ήταν μεταξύ 1 και 10 περιστατικών ανά 100.000 άτομα ετησίως, με τα υψηλότερα ποσοστά να εμφανίζονται σε υγιείς και δραστήριους άνδρες μεταξύ 18 και 30 ετών.
Η μυοκαρδίτιδα ως παρενέργεια του εμβολίου κατά του κορονοϊού εμφανίζεται σπάνια και ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τις καρδιακές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η λοίμωξη COVID-19. Με βάση μια μελέτη από το Ισραήλ, ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό αφορούσε σε 2,13 περιπτώσεις ανά 100.000 εμβολιασμένους, εντός δηλαδή του εύρους που συνήθως παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό. Αυτή η μελέτη έρχεται σε συνάρτηση με αντίστοιχες άλλες στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, οι οποίες έθεσαν τη συνολική επίπτωση μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό μεταξύ 0,3 και πέντε περιπτώσεων ανά 100.000 άτομα.
Πόσο σοβαρές είναι;
Περισσότερα από το 80% των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας υποχωρούν αμέσως, ενώ μόλις το 5% των ασθενών πεθαίνουν ή χρειάζονται μεταμόσχευση καρδιάς εντός ενός έτους από τη διάγνωση. Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται τρείς με τέσσερις ημέρες μετά τον εμβολιασμό σε άνδρες κάτω των 30 ετών. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, το 95%, ήταν ήπιες και υποχώρησαν γρήγορα. Ομοίως, όσον αφορά στα παιδιά, το 98,6% των περιπτώσεων ήταν ήπιας μορφής και η κατάσταση όλων των παιδιών ομαλοποιήθηκε.
Αντίθετα, οι ενήλικες που εμφανίζουν μυοκαρδίτιδα λόγω της νόσησης από κορονοϊό, έχουν πιο επιβαρυμένη κατάσταση σε σύγκριση με τις απλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του υψηλότερου κινδύνου θανάτου. Σημειώνεται ότι η μυοκαρδίτιδα που σχετίζεται με τη λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 συγκαταλέγεται στις καρδιακές παθήσεις που συνδέονται με την COVID-19.
Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν
Στα ελάχιστα συμβάντα που έχουν παρατηρηθεί σε παιδιά, η διάμεση ηλικία ήταν τα 15,8 έτη, με τους περισσότερους ασθενείς να είναι αγόρια (90,6 τοις εκατό) και λευκοί (66,2 τοις εκατό) ή Ισπανόφωνοι (20,9 τοις εκατό), χωρίς να υπάρχουν όμως ακόμα διαθέσιμα στοιχεία για την ενισχυτική δόση.
Οι περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν το όφελος του εμβολιασμού με mRNA σε σχέση με τη μυοκαρδίτιδα. Εν τέλει, οι καθηγητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και ενθαρρύνουν όλους να εμβολιαστούν.