Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αποζημιώσεις σε εγκλωβισμένους: Αττική Οδός και ΤΡΑΙΝΟΣΕ δίνουν χρήματα, αργία την Τετάρτη
ΕΛΛΑΔΑ

Αποζημιώσεις σε εγκλωβισμένους: Αττική Οδός και ΤΡΑΙΝΟΣΕ δίνουν χρήματα, αργία την Τετάρτη

Αποζημιώσεις σε εγκλωβισμένους: Κλειστοί δρόμοι και κατεστραμμένα αυτοκίνητα από πτώσεις δέντρων σε όλο το Λεκανοπέδιο.

Στη δίνη της κακοκαιρίας «Ελπίδα» στροβιλίζεται για δεύτερη ημέρα η χώρα με το πλέον σαρωτικό χτύπημα να δέχεται το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Εικόνες ντροπής και απελπισίας εξακολουθούν να καταγράφονται στην Αττική Οδό καθώς πολλοί οδηγοί βρέθηκαν εγκλωβισμένοι είκοσι ώρες με τον στρατό, ο οποίος χθες αργά το απόγευμα μπήκε στη μάχη της διαχείρισης των έκτακτων αναγκών, να συνδράμει τους ταλαιπωρημένους οδηγούς. Τεράστια είναι τα προβλήματα με τις διακοπές ρεύματος στην Αττική καθώς τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να προσεγγίσουν τα σημεία στα οποία πρέπει να ενεργήσουν για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Κλειστοί δρόμοι και κατεστραμμένα αυτοκίνητα από πτώσεις δέντρων σε όλο το Λεκανοπέδιο.

Σοβαρά προβλήματα και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία «Ελπίδα» που πλήττει τη χώρα, αλλάζοντας συνεχώς τα δεδομένα κυκλοφορίας των μέσων. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Τρίτη 25 Ιανουαρίου, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και οι τράπεζες σε περιοχές της χώρας, ενώ με μειωμένο ωράριο θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ.

Κλειστά αύριο καταστήματα και τράπεζες – Ποιες ώρες λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι, λόγω των αποτελεσμάτων της ισχυρής χιονόπτωσης και για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας αύριο, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, θα παραμείνουν σε αργία (κλειστά) καθόλη τη διάρκεια της ημέρας τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τα τραπεζικά καταστήματα.

Η αργία της λειτουργίας των ανωτέρω καταστημάτων αφορά στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Ευβοίας .

Εξαιρούνται από τον παραπάνω κανόνα τα σούπερ-μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων για τα οποία θα ισχύει ωράριο από τις 10:00 έως και τις 18:00.

Επίσης ανοικτά θα είναι τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία σύμφωνα με το κανονικό τους ωράριο και τον προγραμματισμό των εφημεριών τους.

Κλειστά και την Τετάρτη τα σχολεία χωρίς τηλεκπαίδευση

Δεν θα κάνουν τηλεκπαίδευση τα παιδιά των σχολείων που θα μείνουν κλειστά και αύριο, Τετάρτη λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση:

• Λόγω της κήρυξης κατάστασης ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας, ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 26.1.2022, τηλεκπαίδευση στις περιοχές στις οποίες τα σχολεία παραμένουν κλειστά εξ αιτίας της κακοκαιρίας (καθώς δεν θα υπάρχει ούτε διοικητικό προσωπικό για την τεχνική υποστήριξη της τηλεκπαίδευσης). Στις περιοχής που δεν έχουν πληγεί, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

• Για τη διενέργεια self-test στις περιοχές όπου έχει ανασταλεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων, θα δοθούν νέες οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σημειώνεται πως γενική αργία στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται και για αύριο σε Αττική, Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Στυλιανίδης, συνεπώς στις περιοχές αυτές θα είναι κλειστά τα σχολεία.

Καραμανλής: 1.000 ευρώ αποζημίωση στους επιβάτες δρομολογίων Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη-Αθήνα

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε με τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. (του Ομίλου Ferrovie dello Stato Italiane Group-FSI) και ζήτησε η εταιρεία να καταβάλει από 1.000 ευρώ αποζημίωση στους επιβάτες χτεσινών δρομολογίων στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη-Αθήνα, για τη μεγάλη ταλαιπωρία τους.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. συμφώνησε να καταβάλει από 1000 ευρώ στους επιβάτες των αμαξοστοιχιών 885 Καλαμπάκα-Αθήνα, I/C 54 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), I/C 55 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα), I/C 56 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) και I/C 57 (Θεσσαλονίκη – Αθήνα).

Τι θα γίνει με όσα ραντεβού για εμβολιασμό ακυρώθηκαν

Δεν πραγματοποιούνται αύριο εμβολιασμοί σε Αττική και Εύβοια
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως αναστέλλονται και αύριο. Τετάρτη τα ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα των νομών Αττικής και Εύβοιας.

Οι ενήλικοι πολίτες και τα παιδιά ηλικίας 12+ θα μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα και να επαναπρογραμματίσουν άμεσα τον εμβολιασμό τους, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός διαθέσιμων ραντεβού.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς των παιδιών 5-11 ετών, οι γονείς θα ενημερωθούν για την ημέρα και ώρα των νέων ραντεβού με SMS που θα λάβουν στο κινητό τους τηλέφωνο.

Κλειστά και αύριο, Τετάρτη τα σχολεία στην Αττική

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο, Τετάρτη τα σχολεία στην Αττική, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης:

«Κλειστά και αύριο Τετάρτη 26 Ιανουαρίου όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Αττική λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Πρώτη προτεραιότητά μας παραμένει η ασφάλεια των μαθητών, των γονέων τους και του εκπαιδευτικού προσωπικού»

Αποκαταστάθηκαν τα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά και Λαύριο

Κανονικά πραγματοποιούνται από το μεσημέρι τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και του Λαυρίου, μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών σε πολλές θαλάσσιες περιοχές.

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι της Ραφήνας, ενώ τα δρομολόγια των πλοίων για τον Αργοσαρωνικό εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα Νέα Στύρα και Κεραμωτή Λιμένα Θάσου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για να ενημερώνονται για αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Αλλαγές στην κυκλοφορία Μετρο και Τραμ

Η κυκλοφορία στο δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς διαμορφώνεται ως εξής:

ΓΡΑΜΜΗ 1 ΜΕΤΡΟ: Η κυκλοφορία των συρμών γίνεται στο τμήμα Πειραιάς- Ν. Ιωνία και αντίστροφα.

ΓΡΑΜΜΕΣ 2 & 3 ΜΕΤΡΟ: Δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο. Οι συρμοί κυκλοφορούν κανονικά και στις 2 γραμμές στο υπόλοιπο δίκτυο.

ΤΡΑΜ: Στη Γραμμή 6 «Σύνταγμα – Πικροδάφνη» τερματικός σταθμός είναι η στάση Φιξ και στη Γραμμή 7 «Ασκληπιείο Βούλας – Ακτή Ποσειδώνος» τερματικός σταθμός είναι η στάση Παλ. Δημαρχείο, λόγω πτώσης δέντρων στη σιδηροτροχιά και την εναέρια γραμμή.

Ακυρώνονται οι πτήσεις στην SKY Express

Σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων προχωρά, για σήμερα, η αεροπορική εταιρεία SKY Express.

Σύμφωνα με την εταιρεία πρόκειται για τις παρακάτω πτήσεις:

GQ 230 Αθήνα – Μύκονος
GQ 231 Μύκονος – Αθήνα
GQ 602 Αθήνα – Λάρνακα
GQ 605 Λάρνακα – Αθήνα
GQ 320 Αθήνα – Λήμνος
GQ 321 Λήμνος – Αθήνα
GQ 342 Αθήνα – Σαντορίνης
GQ 343 Σαντορίνης – Αθήνα
GQ 280 Αθήνα – Ρόδος
GQ 281 Ρόδος – Αθήνα
GQ 380 Αθήνα – Θεσσαλονίκη
GQ 383 Θεσσαλονίκη – Αθήνα
GQ 030 Αθήνα – Κάλυμνος
GQ 031 Κάλυμνος – Αθήνα
GQ216 Αθήνα – Ηράκλειο
GQ217 Ηράκλειο – Αθήνα
GQ256 Αθήνα – Χανιά
GQ257 Χανιά – Αθήνα

H SKY express ενημερώνει το επιβατικό κοινό που δεν πραγματοποίησε το ταξίδι του στις 24 & 25 Ιανουαρίου λόγω αντιξοοτήτων από την κακοκαιρία – δυσκολιών πρόσβασης ότι χωρίς καμία επιβάρυνση μπορεί να επιλέξει:

-Μία δωρεάν αλλαγή εισιτηρίου για τον ίδιο προορισμό για προγραμματισμένες πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν έως και 31 Ιανουαρίου 2022.

-Έκδοση voucher για μελλοντική χρήση.

Η διαδικασία γινεται μέσα από την ιστοσελίδα της SKY express με τη συμπλήρωση της σχετικής φόρμας στο https://www.skyexpress.gr/el/company/contact και εκπρόσωπος της εταιρείας θα επικοινωνήσει με τον επιβάτη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σκρέκας: Έως το βράδυ η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις περισσότερες περιοχές

Από χθες το βράδυ έχουν μειωθεί κατά 50% οι περιοχές που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ενώ μέχρι σήμερα το βράδυ στόχος είναι να έχει αποκατασταθεί η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών.

Ωστόσο, δυσχερής παραμένει η πρόσβαση των συνεργείων στα σημεία των βλαβών λόγω των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο.

Αυτά προκύπτουν από την ενημέρωση που έκαναν το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος.

Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο υπουργός, από τις 79 γραμμές μέσης τάσης που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας στην κορύφωση του φαινομένου, μετά τις εντατικές εργασίες που συνεχίστηκαν όλο το βράδυ, τις πρωινές ώρες περιορίστηκαν σε 45 και το μεσημέρι σε 37, τμήματα των οποίων έχουν αποκατασταθεί.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι σε αντίθεση με την περυσινή κακοκαιρία, τα προβλήματα στα βόρεια προάστια εφέτος ήταν πολύ λίγα και εντοπίστηκαν σε ορισμένες περιοχές του Διονύσου και του Αγίου Στεφάνου, πράγμα που οφείλεται στις εντατικές κλαδεύσεις που έγιναν εγκαίρως.

Επιχειρούν 650 εργαζόμενοι με 180 οχήματα

Ο κ. Μάνος ανέφερε ότι για την αποκατάσταση των βλαβών επιχειρούν 650 εργαζόμενοι με 180 οχήματα σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και την αστυνομία. Προτεραιότητα δίνεται στις πυκνοκατοικημένες περιοχές, ενώ αυτήν την ώρα ελικόπτερο επιθεωρεί από αέρος τις γραμμές μέσης τάσης στην ανατολική Αττική προκειμένου να εντοπιστούν τα σημεία, στα οποία πρέπει να εξασφαλιστεί η πρόσβαση για την αποκατάσταση των βλαβών. Η εικόνα στο δίκτυο αυτήν την ώρα έχει ως εξής:

– Στην Αττική οι 37 γραμμές μέσης τάσης που αντιμετωπίζουν προβλήματα επηρεάζουν τις περιοχές Αγία Παρασκευή, Παπάγου, Χολαργό, Χαλάνδρι. Έχει αρχίσει αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε παλαιό Ψυχικό και Φιλοθέη. Σημαντικότερα είναι τα προβλήματα στην ανατολική Αττική και χωρίς ρεύμα είναι περιοχές σε νέα Μάκρη, Πικέρμι, Γραμματικό, Καλέντζι, Βουτζά, Λαύριο, Μαραθώνα, Καλύβια, Κερατέα και Κάτω Σούλι, όπου είναι εξαιρετικά δυσχερής η πρόσβαση των συνεργείων.

– Στα νησιά έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση με εξαίρεση έναν οικισμό στο Ηράκλειο, έναν στα Χανιά, έναν στη Νάξο και μία τουριστική περιοχή στη Σέριφο.

– Στην κεντρική Ελλάδα υπάρχουν βλάβες στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, σε τέσσερις οικισμούς στη Λιβαδειά, έναν στη Θήβα, τρεις στη Βοιωτία και δέκα στην Αταλάντη.

– Στη Βόρεια Εύβοια χωρίς ρεύμα είναι έξι οικισμοί και στη Νότια Εύβοια 15.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις