Ζεστά κοκτέιλ - συνταγές: Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι τα ιδιαίτερα βότανα και τα αρωματικά που περιέχουν.
Είναι μια κατηγορία ποτών που στη χώρα μας δεν γνωρίζει και μεγάλη απήχηση. Σίγουρα, όμως, ξεφυλλίζοντας κάποιο μενού σε ένα μπαρ θα έχετε δει ένα Mulled Wine, κάποιο Hot Toddy ή ένα Hot Buttered Rum. Μιλάμε για τα ζεστά κοκτέιλ που ως βάση μπορεί να έχουν το κρασί, το ρούμι, το ουίσκι, ακόμα και το τζιν. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι τα ιδιαίτερα βότανα και τα αρωματικά που περιέχουν και τους δίνουν μια παραπάνω «ζέστη».
Πολλοί τα έχουν συνδέσει με τις εορταστικές μέρες και νύχτες, γι’ αυτό και εμείς ζητήσαμε από τρεις bartenders να μας δώσουν μια εύκολη και γρήγορη συνταγή που να μπορούμε να την κάνουμε με επιτυχία στο σπίτι αυτές τις γιορτινές μέρες και να ενθουσιάσουμε τους καλεσμένους μας, προσφέροντας μεθυστική θαλπωρή. Απολαύστε τις!
Granny’s Secret (Ηot Βuttered Rum)
Ένα διαφορετικό ζεστό βουτυράτο ποτό με ρούμι. Η συνταγή περιέχει και ένα Porto cordial, που στην ουσία είναι ένα αρωματισμένο κρασί Porto με πολλά μπαχαρικά, το οποίο μπορούμε να διατηρήσουμε στο ψυγείο μας μέχρι και δύο εβδομάδες.
Υλικά
40 ml spiced rum
60 ml Porto cordial *
2 Angostura bitters
1 κουτ. γλυκού ανάλατο βούτυρο
Διαδικασία
Βάζουμε σε μια κούπα το ρούμι. Ζεσταίνουμε το Porto cordial σε σκεύος και προσθέτουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθούν τα δύο υλικά. Απογεμίζουμε την κούπα μας με το ζεστό cordial και γαρνίρουμε με μια φέτα ανανά ή φλούδα πορτοκάλι.
* Porto cordial
Υλικά
500 ml red Porto (ή κάποιο άλλο κόκκινο αρωματικό κρασί)
200 γρ. καστανή ζάχαρη
60 ml χυμό λεμόνι (σουρωμένο)
ξύσμα από ένα λεμόνι, πορτοκάλι και λάιμ
5 γρ. μπαχάρι
3 γρ. γαρίφαλο
5 γρ. άνθος κανέλας
Διαδικασία
Bάζουμε το κρασί με όλα τα αρωματικά υλικά για 15΄ σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια σουρώνουμε και ανακατεύουμε σε ένα blender το μείγμα με το κρασί, τη ζάχαρη και τον χυμό λεμόνι.
Hot Toddy
Ένα εύκολο Hot Toddy, που το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλουμε σχεδόν όλα τα υλικά μαζί και να ανακατέψουμε. Μπορούμε αν θέλουμε αντί για ιρλανδέζικο ουίσκι να χρησιμοποιήσουμε bourbon δίνοντάς του έτσι έναν πιο καπνιστό χαρακτήρα, αλλά και κάποιο μπράντι.
Υλικά
60 ml ιρλανδέζικο ουίσκι
2 κουτ. γλυκού θυμαρίσιο μέλι
10 ml χυμό λεμόνι
80 ml ζεστό νερό (στους 90οC)
1 στικ κανέλας
2 καρφάκια γαρίφαλο
1 φλούδα πορτοκάλι
Διαδικασία
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κούπα εκτός από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το μέλι. Αφού λιώσει το μέλι γαρνίρουμε με μια φλούδα πορτοκάλι πιέζοντάς τη για να βγάλει τα έλαιά της.
Mulled Wine
Ένα ζεστό κρασί, Mulled Wine, αρωματισμένο με κανέλα, γαρίφαλο, τζίντζερ και καρδάμωμο, εμπλουτισμένο αλκοολικά με ρούμι. Και για όσους δεν αγαπούν το αλκοόλ, συνιστά να το φτιάξουν με χυμό από ρόδι, μήλο ή σταφύλι.
Υλικά
250 γρ. ζάχαρη καστανή ή μέλι
2 αστεράκια γλυκάνισου
2 στικ κανέλας
3 καρφάκια γαρίφαλο
5 σπόρους καρδάμωμο
50 γρ. τζίντζερ, κομμένο σε φέτες
φλούδες από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
750 ml Beaujolais Nouveau (κόκκινο κρασί)
50 ml spiced rum
Διαδικασία
Ρίχνουμε τη ζάχαρη ή το μέλι στην κατσαρόλα μαζί με τα μπαχαρικά και τις φλούδες, τα ζεσταίνουμε όλα μαζί για λίγο χρόνο προσέχοντας να μη μας κολλήσουν και έπειτα προσθέτουμε το κρασί και το ρούμι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 5΄-10΄ και έπειτα είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε σε ποτήρι. Γαρνίρουμε με λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και οποιοδήποτε άλλο φρούτο έχουμε στο σπίτι μας: πορτοκάλι, λεμόνι, μήλο, αποξηραμένο σύκο κ.τ.λ. Για εκείνους που δεν πίνουν αλκοόλ, μπορούμε να κάνουμε την ίδια ακριβώς διαδικασία και αντί για κρασί και ρούμι να βάλουμε χυμό σταφυλιού, ροδιού ή και μήλου.