Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παράταση μέτρων Ελλάδα: Συνεδριάζουν οι ειδικοί
ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση μέτρων Ελλάδα: Συνεδριάζουν οι ειδικοί

Παράταση μέτρων Ελλάδα: Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων καλείται να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση

«Κληρώνει» σήμερα για τα μέτρα για τον κορωνοϊό, καθώς συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Οι ειδικοί θα αποφασίσουν αν θα παραταθούν ή όχι τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, λαμβάνοντας υπόψη τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην άρση των μέτρων, καθώς παρά τη σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων, η επιβάρυνση του ΕΣΥ παραμένει υψηλή. Με αυτά τα δεδομένα οι Ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν ότι δεν είναι ακόμα η ώρα για χαλάρωση των μέτρων.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονταν ήταν η αύξηση του αριθμού των θεατών στα γήπεδα και -σε δεύτερο χρόνο- η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση. Τα μέτρα που ισχύουν αφορούν στην απαγόρευση της μουσικής στους χώρους διασκέδασης, στη λειτουργία της εστίασης μόνο με καθήμενους έως έξι άτομα ανά τραπέζι και περιορισμό ωραρίου έως τις 00:00, υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ.

Προς έναν πιο βατό Φεβρουάριο

Στόχος των ειδικών είναι ο Φεβρουάριος να σηματοδοτήσει την οριοθέτηση της επιδημίας του κορωνοϊού. «Εκτός απροόπτου, δηλαδή κάποιας νέας έξαρσης κρουσμάτων, η εκτίμησή μας είναι ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων από τούδε και στο εξής θα κυμαίνεται σε αναμενόμενα επίπεδα», σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, με το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου να γίνεται αισθητή η μείωση στις απλές νοσηλείες αφού η Omicron που κυριαρχεί πια στην κοινότητα δεν φαίνεται να προκαλεί μεγάλο αριθμό εισαγωγών και παρατεταμένες νοσηλείες. Τέσσερις με πέντε ημέρες κατά μέσο όρο διαρκεί η απλή νοσηλεία των εμβολιασμένων ατόμων που μολύνονται από τη νέα μετάλλαξη, ενώ η Δέλτα απαιτούσε διπλάσιο χρόνο νοσηλείας σε απλή κλίνη.

Στον αντίποδα, δηλαδη στις ΜΕΘ, η κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη με 653 διασωληνωμένους ασθενείς να δίνουν μάχη με τον κορωνοϊό. Αν και η πλειοψηφία των ασθενών αυτών θεωρούνται κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα και στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι, αρκετοί είναι και εκείνοι που έχουν νοσήσει λόγω της Omicron. Ενδεικτικά στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς είναι φορείς της Omicron.

«Οι νοσηλείες στις ΜΕΘ και στις άλλες ειδικές μονάδες (ΜΑΦ, ΜΕΛ) διαρκούν κατά κανόνα πολλές ημέρες και η όποια αποκλιμάκωση καταγραφεί δεν αναμένεται να γίνει ορατή πριν από το δεύτερο 15ημερο του Φεβρουαρίου», σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συμπληρώνοντας πως «αισιοδοξούμε ότι αυτό θα συμβεί και θα κάνει τον Φεβρουάριο έναν πιο βατό μήνα για τη διαχείριση της επιδημίας από κάθε άποψη».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις