Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

25

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Συγγρού τώρα – ανοιχτή: Δόθηκε στην κυκλοφορία η Λεωφόρος
ΕΛΛΑΔΑ

Συγγρού τώρα – ανοιχτή: Δόθηκε στην κυκλοφορία η Λεωφόρος

Συγγρού τώρα - ανοιχτή: Αυτοψία Θεοδωρικάκου και αρχηγού της ΕΛΑΣ στο σημείο

Αγωνιώδεις ήταν οι προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να δοθεί στην κυκλοφορία η Λεωφόρος Συγγρού μετά την μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές. Ο δρόμος δόθηκε στην κυκλοφορία στις 21:00. Αργά το απόγευμα της Τετάρτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη, βρέθηκαν στο σημείο της έκρηξης για αυτοψία αλλά και για να δοθεί η απαραίτητη καθοδήγηση στα συνεργεία.

Στο πλαίσιο αυτό, με δεδομένο πως αύριο, είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την κακοκαιρία, δόθηκαν οδηγίες προκειμένου οι έρευνες που γίνονται στο σημείο να επιταχυνθούν και η λεωφόρος Συγγρού να δοθεί άμεσα σε κυκλοφορία, κάτι που έγινε στις 21:00. Υπενθυμίζεται πως βάσει των αρχικών εκτιμήσεων ο δρόμος υπολογιζόταν να επανέλθει στην κανονικότητα αύριο το μεσημέρι.

Έρευνες

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., έπρεπε πρώτα να καθαρίσει ο δρόμος από τα συντρίμμια και να μην υπάρχει κίνδυνος για τις παρακείμενες επιχειρήσεις, τους διερχόμενους οδηγούς και τους πεζούς. Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος, καθώς υπήρχαν ολόκληρες τζαμαρίες, που κυριολεκτικά κρέμονταν στο κενό. Φορτηγά του Δήμου Αθηναίων και ιδιωτών φόρτωναν και απομάκρυναν τα συντρίμμια από το σημείο. Παράλληλα, η Πυροσβεστική πραγματοποίησε έρευνες, μαζί με την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής, για τα αίτια της έκρηξης. Για τον ίδιο σκοπό έχουν οριστεί και δύο ανεξάρτητοι πραγματογνώμονες.

Τα νεότερα στοιχεία από τις έρευνες, σύμφωνα με την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής, ανατρέπουν πάντως όσα γνωρίζαμε έως τώρα για την έκρηξη. Και αυτό, καθώς το κτήριο στον αριθμό 3 της Συγγρού δεν έχει παροχή φυσικού αερίου. Αντίθετα, φυσικό αέριο διαθέτει το κτήριο στον αριθμό 7. Καθώς φαίνεται, το ωστικό κύμα από την έκρηξη στη Συγγρού 3 προκάλεσε διαρροή στην παροχή φυσικού αερίου μεταξύ των αριθμών 5 και 7.

Οι τεχνικοί της Εταιρείας εκτιμούν ότι η έκρηξη στον αριθμό 3 προκλήθηκε από φιάλη υγραερίου, την οποία ενδεχομένως να χρησιμοποιούσε ο 78χρονος τραυματίας. Πηγές της ΕΛ.ΑΣ, σχολιάζοντας το μέγεθος της έκρηξης, έλεγαν ουσιαστικά ότι ήμασταν τυχεροί που σήμερα ήταν αργία στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Εάν η έκρηξη είχε σημειωθεί σε ώρα αιχμής, θα θρηνούσαμε πάνω από 100 νεκρούς, εκτιμούν. «Γλιτώσαμε από θαύμα» λένε χαρακτηριστικά. Η λεωφόρος Συγγρού παραμένει κλειστή από το ύψος της Φραντζή, ενώ κλειστές παραμένουν η Αμαλίας και η Φιλελλήνων, καθώς οι Αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν τα συντρίμμια από το σημείο της έκρηξης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις