Βασιλακόπουλος 100 ευρώ: Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε για την πορεία της πανδημίας
Στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και στη μετάλλαξη Όμικρον αναφέρεται ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας τόνισε πως το 90% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών.
Δεν επιτυγχάνεται ο στόχος με την πειθώ
«Τώρα το σύστημα υγείας πιέζεται από τους ανεμβολίαστους», υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος, ενώ επανέλαβε την άποψή του για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων, εφόσον δεν επιτυγχάνεται ο στόχος με την πειθώ. Μάλιστα εξέφρασε επιφυλάξεις για την «επιτυχία» του μέτρου του προστίμου των 100 ευρώ, λέγοντας πως οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτά τα πρόστιμα δεν θα εισπραχθούν ποτέ και γι’ αυτό δεν έχουν προστρέξει όλοι όσοι απειλούνται με αυτό το πρόστιμο να κάνουν το εμβόλιο. Όμως, όπως υποστήριξε, αν το ποσό κοβόταν από τον μισθό ή τη σύνταξη, «τον επόμενο μήνα θα εμβολιάζονταν όλοι».
Αν ήταν όλοι εμβολιασμένοι σήμερα θα είχαμε 150 διασωληνωμένους
Σχολιάζοντας τους υψηλούς αριθμούς νεκρών και διασωληνωμένων με κοροναϊό ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι οι θάνατοι αφορούν στο μεγαλύτερο ποσοστό ασθενείς, οι οποίοι μολύνθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα κατά την επέλασή της στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας.
Επίσης, τόνισε μιλώντας στον Real Fm 107,1 πως το 90% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών και υπογράμμισε τη σημασία του εμβολίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αν ήμασταν όλοι εμβολιασμένοι, στις ΜΕΘ θα βρίσκονταν σήμερα 150 διασωληνωμένοι και πλέον των 1.000 κρεβατιών ΜΕΘ θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλες νόσους.
Ίσως στα μέσα Φεβρουαρίου η αποκλιμάκωση των «σκληρών» δεικτών
Ακόμη ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δυστυχώς θα αργήσουμε να δούμε» τη μείωση θανάτων και διασωληνωμένων. Η αποκλιμάκωση στους «σκληρούς» δείκτες ίσως αρχίσει στα μέσα Φεβρουαρίου, τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος, προσθέτοντας πως ευτυχώς η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί πιο ελαφρά νόσηση.