Διόδια Αττική Οδός: Ανοιχτη από τις 8 - Μηνύσεις και αγωγές κατά της Αττικής Οδού
Αποκαταστάθηκε πλήρως από τις 8 το πρωί η κυκλοφορία στην Αττική Οδό, όπως ενημέρωσε η εταιρεία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «οι διελεύσεις θα πραγματοποιηθούν άνευ καταβολής διοδίων έως και την Κυριακή 30 Ιανουαρίου και ώρα 23:59». Στο μεταξύ, συνεχίζουν να διατίθενται οχήματα της Πολιτικής Προστασίας σε Παλλήνη (Λ. Μαραθώνος και Μιλήση – Έξοδος 15 Αττικής Οδού) και Δαχτυλίδι Λ.Κηφισίας στους οδηγούς για τη μεταφορά και ανάκτηση των οχημάτων τους από την Αττική Οδό (ώρες 9:00-19:00).
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η Αττική Οδός ενημερώνει ότι από την Πέμπτη 27/01 στις 8:00 το πρωί θα τεθούν σε λειτουργία και τα υπόλοιπα τμήματά της, με την κυκλοφορία να αποκαθίσταται πλήρως σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου. Οι διελεύσεις θα πραγματοποιηθούν άνευ καταβολής διοδίων έως και την Κυριακή 30 Ιανουαρίου και ώρα 23:59, προς διευκόλυνση όλων των οδηγών λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων σε περιφερειακές οδούς.
Επισημαίνεται επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς εκτός Αττικής Οδού των εναπομεινάντων οχημάτων. Η επιχείρηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πρωί με τη μεταφορά των οχημάτων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του parking Αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» πίσω από τα καταστήματα ΙΚΕΑ και ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, στα Σπάτα. Προς διευκόλυνση των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι παρακαλούνται να τα παραλάβουν, πραγματοποιούνται δρομολόγια προς το σημείο, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέσω οχημάτων που εκκινούν από τον κόμβο της Λ. Κηφισίας («Δαχτυλίδι») από τις 9:00 έως τις 19:00».
Αττική Οδός: Αποφασισμένοι για μηνύσεις και αγωγές οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν
Αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τον εφιάλτη που έζησαν στην Αττική Οδό, εμφανίζονται πολλοί οδηγοί που παρέμειναν επί ώρες μέσα στα αυτοκίνητά τους, εν μέσω σφοδρών χιονοπτώσεων και ψύχους. Ο ένας μετά τον άλλον, οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν εμφανίζονται αποφασισμένοι να κινηθούν νομικά, καταθέτοντας μηνύσεις και αγωγές για το χάος που έλαβε χώρα εν μέσω της κακοκαιρίας “Ελπίς”.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Πέμπτη θα υπάρξει συνάντηση στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών με εκπροσώπους της Αττικής Οδού, κατά την οποία θα συζητηθούν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις προκειμένου να γίνει η καταβολή των αποζημιώσεων ύψους 2.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες των οχημάτων που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό λόγω της κακοκαιρίας “Ελπίς”. Ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης, έπειτα από συνεννόηση με τον υπουργό, Κώστα Καραμανλή, θα είναι αυτός που θα κάνει την πρώτη προσέγγιση από πλευράς της Πολιτείας με την εταιρεία, ώστε να καθοριστούν το πώς, το πότε και υπό ποια κριτήρια θα δοθούν τα 2.000 ευρώ στους πολίτες. Σε πρώτη φάση, κατά την συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί το εύρος του αριθμού των δικαιούχων της αποζημίωσης.
Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μηνύσεις και αγωγές οι οδηγοί
Ένας οδηγός, ο Γιώργος Ανδρέογλου μιλώντας στο star, είπε: “φυσικά και θα τους κυνηγήσω, δεν θα το αφήσω έτσι. Ούτε εγώ θα το αφήσω έτσι, ούτε οι συνάνθρωποί μου που περάσαμε όλη αυτή την περιπέτεια, άλλος με παιδιά, άλλος με οικογένειες. Είδα μπροστά μου να λιποθυμούν γυναίκες, να κλαίνε γυναίκες, να κλαίνε μικρά παιδιά”. Όπως ανέφερε, θα καταθέσει μήνυση καθώς παρέμεινε εγκλωβισμένος για 17 ώρες. “Δεν θα σας το κρύψω, με έπιασε σαν κρίση πανικού, ένιωσα έναν νευρόπονο. Ζητάω δικαίωση, μόνο και μόνο για την ψυχική οδύνη που τραβήξαμε.
Στην Αττική Οδό βρέθηκε και ο Γιάννης Νάσιος, που είναι γιατρός και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος βοήθησε να απεγκλωβιστεί ένα κοριτσάκι που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. “Το πιο αδιανόητο όλων, είναι η παντελής έλλειψη ενημέρωσης για το τι γίνεται. Δεν πέρασε ένας άνθρωπος να μας αν ζούμε ή αν πεθάναμε… Μπροστά μας, μάθαμε ότι ήταν μία γυναίκα σε ενδιαφέρουσα και αιμορράγησε”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ήδη, όπως έγινε γνωστό, ένας καρδιοπαθής που διερχόταν με ταξί την Αττική Οδό και εγκλωβίστηκε για 22 ώρες, θα προχωρήσει σε μήνυση κατά της εταιρείας. Για την… Οδύσσεια που πέρασε o καρδιοπαθής μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η δικηγόρος Ιωάννα Παναγοπούλου.
Παρέμεινε στο ταξί για 22 ώρες
«Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε υποβληθεί πριν από λίγες ημέρες σε εγχείρηση για την καρδιά του και γι’ αυτό μετακινούνταν στη δουλειά του με ταξί, για να μην επιβαρύνει την υγεία του» ανέφερε η κα Παναγοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι ο άνθρωπος παρέμεινε στο ταξί για 22 ώρες.
«Κανείς δεν τους έδωσε μια στοιχειώδη βοήθεια και οι άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν μόνοι τους» σημείωσε η κα Παναγοπούλου, ενώ μιλώντας για την υγεία του πελάτη της τόνισε πως όταν έφτασε έπειτα από ώρες στο νοσοκομείο, «του είπαν ότι είχε στεγνώσει το μπαλονάκι που είχε στην καρδιά από τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή». «Αν δεν απεγκλωβιζόταν και δεν έσπευδε στο νοσοκομείο, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα» συμπλήρωσε. «Είναι χιλιάδες οι πολίτες που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό ή άλλους δρόμους και υπέστησαν πολύωρη ταλαιπωρία και ήδη έχουν επικοινωνήσει δεκάδες για να υποβάλουν μήνυση» σημείωσε η δικηγόρος Ιωάννα Παναγοπούλου.
«Δεν προέχει γι’ αυτόν το οικονομικό, η αποζημίωση για την ηθική βλάβη, αλλά η δικαίωσή του» πρόσθεσε η κα Παναγοπούλου, η οποία πρόσθεσε πως υπάρχει και μια περίπτωση εταιρικού οχήματος, τύπου βαν, με έξι εργαζόμενους που εγκλωβίστηκαν για ώρες χωρίς να πάρουν ούτε ευρώ για την ταλαιπωρία που υπέστησαν.
Μάλιστα, όπως σημείωσε η δικηγόρος, το ταξίμετρο έγραφε κανονικά όσο παρέμενε εγκλωβισμένο το όχημα στην Αττική Οδό, φτάνοντας έως και τα 380 ευρώ.
Δημήτρης Βερβεσός: Τι ισχύει με τις αστικές αποζημιώσεις
Πλήρους και πραγματικής αποζημίωσης δικαιούνται οι πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν τα τελευταία 24ωρα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ) και σημειώνει πως “η οριζόντια και συμβολική παροχή ποσών δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αποζημιωτική ευθύνη, που υπέχουν” Δημόσιο, ΟΤΑ και ιδιωτικές εταιρείες. Επιπλέον, στην ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ ζητεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης να προβεί “άμεσα στις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες” ώστε να θεωρηθούν εμπρόθεσμες “ακόμη και εάν διενεργηθούν μετά την λήξη των εκτάκτων περιστάσεων” όσες διαδικαστικές πράξεις δεν διενεργήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας και της μη λειτουργίας, εκ του λόγου αυτού, των Δικαστηρίων. Ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, μίλησε στην εκπομπή του Γιώργου Ντουδεσκέα και της Στεφανίας Κασίμη, στον Realfm 97,8 για το ζήτημα.
“Οι άνθρωποι παγιδεύτηκαν, όχι τα αυτοκίνητα” – Τι λέει ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης για τις αποζημιώσεις
Ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης, μίλησε στο LIVE NEWS για τις αξιώσεις και την αποζημίωση των εγκλωβισμένων από τον χιονιά πολιτών στην Αττική Οδό. “Οι άνθρωποι αυτοί παγιδεύτηκαν εκεί. Οι άνθρωποι, όχι τα αυτοκίνητα. Συνεπώς, οποιοσδήποτε εκ των ανθρώπων που είτε ως οδηγός είτε ως επιβάτης υπέστη αυτή την απίστευτη περιπέτεια και ταλαιπωρία, αυτός προσωποπαγώς θα στραφεί κατά της εταιρείας για να διεκδικήσει αποζημίωση”, τόνισε. “Το ποσό των 2.000 είναι απαγορευτικό για οποιονδήποτε να το διαπραγματευτεί. Κανείς εκ των εντολέων μου, δεν θα υπογράψει κάποιο χαρτί ότι έλαβε την αποζημίωση και ότι δε θα διεκδικήσει καμία άλλη αξίωση”, πρόσθεσε ο δικηγόρος.
“Αν συνδεθεί με κίνδυνο ζωής ή τέτοια ζητήματα που αφορούν την υγεία, θα μπορούσε να διεκδικήσει πάνω από 10.000 ευρώ έκαστος. Η Αττική Οδός παγίδευσε από σοβαρή αμέλειά της ανθρώπους οι οποίοι έμειναν χωρίς φαγητό και νερό και σε συνθήκες κάτω του μηδενός”, είπε και συμπλήρωσε: “Τα πρόσωπα διεκδικούν αποζημίωση. Αποτελεί αστειότητα να δίνεται η αποζημίωση στο όχημα και όχι στους επιβαίνοντες. Ωστόσο, την υπαιτιότητα την έχει η Αττική Οδός και κανείς δεν θα διεκδικήσει 2.000 ευρώ”
Ευθύμης Λέκκας: Η Αττική Οδός είναι ο πιο επικίνδυνος δρόμος της χώρας – Έγιναν εγκλήματα
«Έγιναν εγκλήματα στην Αττική Οδό», τόνισε ο Ευθύμης Λέκκας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA, τονίζοντας πως αν και πρόκειται για την πιο σύγχρονη οδό, ταυτόχρονα είναι και η πιο επικίνδυνη της χώρας. Όπως εξήγησε ο Ευθύμης Λέκκας, μπήκε στην Αττική Οδό καθαρά για ερευνητικούς λόγους, με στόχο να δει τις αδυναμίες και να καταγράψει τα δεδομένα που υπήρχαν. «Στις 11 το πρωί δεν υπήρχε καμία πληροφόρηση ούτε στις εισόδους ούτε στις πινακίδες, ενώ είχε στρώσει το χιόνι. Δύο ώρες μετά διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε κανένα μηχάνημα που να παίρνει το χιόνι» ανέφερε ο κ. Λέκκας.
Οι υπεύθυνοι της Αττικής Οδού δεν είχαν επίγνωση της κατάστασης
Και συνέχισε «Τα επόμενα στοιχεία ήταν ακόμα πιο επιβαρυντικά. Οι υπεύθυνοι της Αττικής Οδού δεν είχαν επίγνωση της κατάστασης. Τα οχήματα έμπαιναν χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να βγουν. Αυτό γινόταν από όλες τις εισόδους μέχρι και την Ελευσίνα. Οι υπεύθυνοι δεν είναι αντίληψη κινδύνου, δεν είχαν αντίληψη της κατάστασης». Ο κ. Λέκκας επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον αριθμό της Αττικής Οδού, όμως δεν ήταν δυνατό. «Και από την απέναντι πλευρά, από την είσοδο, υπήρχε αθρόα προσέλευση οχημάτων για να πάνε σε ένα σημείο όπου ήταν αδύνατος ο απεγκλωβισμός, αδύνατη η έξοδος από την Αττική Οδό. Δεν έφταιξε μόνο η Αττική Οδός. Επιχειρησιακά δεν ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την καταστροφή. Και η Αττικής Οδός και τα υπόλοιπα συστήματα» δήλωσε. «Κάποια άσκηση για φυσική καταστροφή στην Αττική Οδό δεν έχει γίνει. Όταν γίνονται ασκήσεις, αυτές είναι επίδειξης και όχι ουσίας» τόνισε ο κ. Λέκκας.
«Η Αττική Οδός, αν και σύγχρονη, είναι πλέον η πιο επικίνδυνη οδός της χώρας, γιατί δεν υπάρχει διαφυγή. Κάθε πέντε χιλιόμετρα που είναι οι διαβάσεις και οι έξοδοι και οι είσοδοι δεν υπάρχει δυνατότητα να διαφύγει ο κόσμος. Θα έπρεπε μέσα στα 2 με 5 χιλιόμετρα να υπάρχουν διέξοδοι για τον κόσμο, δεν υπήρχαν. Αντί να είναι οδός διαφυγής, είναι οδός εγκλωβισμού. Ακόμα και αν καταστραφούν τα οχήματα δεν μπορούν οι οδηγοί και οι επιβάτες να διαφύγουν» κατέληξε.
Τι συνέβη τις κρίσιμες ώρες στην Αττική Οδό
Ένα έγγραφο-ντοκουμέντο της Τροχαίας για το πότε τελικά έστειλε αίτημα η διαχειρίστρια εταιρία της Αττική Οδού να κλείσει η κυκλοφορία των οχημάτων παρουσίασε ο ΣΚΑΪ.
Η Τροχαία ζήτησε να κλείσει η Αττική Οδός από το πρωί της Δευτέρας και η εταιρεία αρνήθηκε
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η τροχαία της Αττικής Οδού προειδοποιούσε από τις 10 το πρωί και πίεζε την διαχειρίστρια εταιρία, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, προκειμένου να κλείσει η κυκλοφορία των οχημάτων και κυρίως των βαρέων οχημάτων στις εισόδους αυτής, κάτι που δεν εισακούστηκε ή δεν εκτιμήθηκε ανάλογα από τους αρμόδιους της διαχειρίστριας εταιρίας.
Η εταιρία δεν αποδέχτηκε αρχικά το αίτημα, το οποίο έκανε αποδεκτό πολύ αργότερα. Την ίδια στιγμή τα 36 εκχιονιστικά μηχανήματα δεν μπορούσαν να καθαρίσουν τον δρόμο καθώς είναι βαρέως τύπου, δεν είναι μικρά, ούτε ευέλικτα και δεν προπορεύονταν των οχημάτων των πολιτών.
Στις 14.00 το αίτημα για κλείσιμο της Αττικής Οδού
Η σύμβαση του κράτους με την διαχειρίστρια εταιρία της Αττική Οδού, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει ότι η διαχειρίστρια εταιρία είναι αυτή που αποφασίζει για τη διακοπή της κυκλοφορίας, δηλαδή αυτή το ζητάει από την τροχαία (δεν μπορεί να το αποφασίσει μόνη της δηλαδή η τροχαία αν δεν το ζητήσει η εταιρία) κάτι το οποίο από ότι φαίνεται έγινε στις 14.00 το μεσημέρι όπως φαίνεται και σε σχετικό έγγραφο-ντοκουμέντο.
Χαλασμένο τηλέφωνο
Στις συνεννοήσεις της τροχαίας με την διαχειρίστρια εταιρία «έπαιξε» ένα χαλασμένο τηλέφωνο προκειμένου να ληφθεί μια καίρια και σημαντική απόφαση. Η συγκεκριμένη απόφαση που φαίνεται ότι λήφθηκε στις 14.00 το μεσημέρι είναι μόνο για τα βαρέως τύπου οχήματα και όχι για τα οχήματα των πολιτών που ήδη συσσωρεύονταν στην Αττική Οδό.