Φουκουσίμα συνέπειες: Έξι νεαροί μηνύουν τον διαχειριστή του πυρηνικού εργοστασίου

ΚΟΣΜΟΣ

Φουκουσίμα συνέπειες: Έξι νεαροί μηνύουν τον διαχειριστή του πυρηνικού εργοστασίου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Φουκουσίμα συνέπειες: Οι καταγγέλλοντες είναι ηλικίας 17 και 27 ετών

27.01.2022 | 14:55

Έξι νεαροί Ιάπωνες μηνύουν τον διαχειριστή του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα ισχυριζόμενοι ότι διαγνώστηκαν με καρκίνο του θυρεοειδούς τα χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή του 2011. Οι ενάγοντες, ηλικίας μεταξύ έξι και 16 ετών την εποχή του ατυχήματος, λένε ότι έπαθαν καρκίνο καθώς εκτέθηκαν σε ακτινοβολία.Όλοι τους υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση τμημάτων ή όλου του θυρεοειδούς αδένα τους, σύμφωνα με τον δικηγόρο τους. Ωστόσο, εικάζεται ότι θα δυσκολευτούν να αποδείξουν ότι η ακτινοβολία ήταν η αιτία για την ασθένειά τους. Με αγωγή τους, ζητούν αποζημίωση 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία διαχείρισης του εργοστασίου Tokyo Electric Power Company (Tepco).

Εκπρόσωπος της Tepco είπε ότι η εταιρεία γνώριζε την κατάθεση της υπόθεσης και θα την αντιμετωπίσει μόλις δει τις λεπτομέρειες της καταγγελίας. Η πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα συνέβη στις 11 Μαρτίου 2011 όταν ένας τεράστιος σεισμός στα ανοιχτά της βορειοανατολικής Ιαπωνίας προκάλεσε τσουνάμι, που οδήγησε σε κατάρρευση των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Ήταν το χειρότερο ατύχημα πυρηνικής ενέργειας από την καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986 στην Ουκρανία, αλλά έχει θεωρηθεί πολύ λιγότερο επιζήμιο για τους ντόπιους, επειδή απελευθερώθηκαν πολύ μικρότερες ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ακτινοβολίας παραμένουν θέμα συζήτησης

Ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα πέρυσι, ότι η καταστροφή δεν είχε οδηγήσει σε άμεσα προβλήματα υγείας για τον πληθυσμό. Αντίστοιχα, και μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από το 2013 ανέφερε ότι η καταστροφή δεν θα προκαλούσε καμία αισθητή αύξηση στα ποσοστά καρκίνου στην περιοχή. Όμως το 2018, η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ένας εργαζόμενος πέθανε μετά από έκθεση στην ακτινοβολία και συμφώνησε ότι η οικογένειά του θα έπρεπε να αποζημιωθεί.

Ωστόσο, οι ενάγοντες σε αυτή τη νέα υπόθεση λένε ότι είναι πιθανό ο καρκίνος να προκλήθηκε από έκθεση. Κανένας από τους ενάγοντες, ηλικίας σήμερα μεταξύ 17 και 27 ετών, δεν είχε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς. «Ορισμένοι ενάγοντες αντιμετώπισαν δυσκολίες να προχωρήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να βρουν δουλειά, και έχουν εγκαταλείψει ακόμη και τα όνειρά τους για το μέλλον», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο δικηγόρος του, Kenichi Ido. Η υπόθεση έχει προσελκύσει σημαντικό εθνικό ενδιαφέρον. Παρά τις επίσημες αναγνώσεις, πολλοί άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από τη Φουκουσίμα παραμένουν επιφυλακτικοί για την περιοχή και έχουν αρνηθεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μία δεκαετία και πλέον μετά την καταστροφή.

Με πληροφορίες του BBC
Exit mobile version