Χιόνι στο αυτοκίνητο: Τι ζημιά προκαλεί το χιόνι και πως καθαρίζω σωστά το αυτοκίνητο;
Το χιόνι αποτελεί ευχάριστη θέα για τον άνθρωπο, αλλά φέρνει στα όριά τους αυτοκίνητα και οδηγούς. Όσοι κατοικούμε στα νότια της χώρας δεν είμαστε συνηθισμένοι στις χιονοπτώσεις μεγάλης διάρκειας. Και όταν συμβαίνει αυτό, από τον ενθουσιασμό μας ή την βιασύνη μας, βγαίνουμε έξω χωρίς να καθαρίσουμε το αυτοκίνητό μας, για βόλτα ή για τις δουλειές μας. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που θα φτιάξουν και ένα χιονάνθρωπο στην οροφή ή το καπό. Είναι κατανοητό ότι το συναίσθημα που γεννούν οι σπάνιες χιονοπτώσεις στους κατοίκους της νότιας Ελλάδας, “υπερτερεί” της πραγματικότητας. Γιατί η πραγματικότητα θέλει να έχουμε καθαρίσει το αυτοκίνητό μας από το χιόνι πριν από κάθε διαδρομή, και όχι μόνο, για λόγους ασφάλειας και καλής κατάστασης του αυτοκίνητου μας.
Κάθε φορά που βρίσκουμε καλυμμένο με χιόνι το αυτοκίνητό μας θα πρέπει να το καθαρίζουμε για να βλέπουμε και να μας βλέπουν.
Με μια ειδική ξύστρα που πωλείται στο εμπόριο μπορούμε να καθαρίσουμε τις γυάλινες επιφάνειες και τα φώτα, έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται το οπτικό μας πεδίο. Το αμάξωμα μπορούμε να το καθαρίσουμε με μια μαλακή βούρτσα. Περνάμε την βούρτσα από όλες τις επιφάνειες και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην οροφή γιατί μπορεί ξεκολλήσει ένα κομμάτι χιονιού ή πάγου και να “τυφλώσει” κάποιον μοτοσυκλετιστή ή οδηγό αυτοκινήτου που ακολουθεί.
Είναι λοιπόν και θέμα ασφάλειας, που σε μερικές χώρες και πολιτείες των Η.Π.Α. τιμωρείται με πρόστιμο η κυκλοφορία ενός χιονισμένου αυτοκινήτου. Από την άλλη, το να αφήσουμε παρατημένο το χιόνι και τον πάγο πάνω στο αυτοκίνητο μας, αποτελεί αργό θάνατο για αρκετά μέρη του. Όλα τα πλαστικά τμήματα, οι τσιμούχες στα παράθυρα και τα παρμπρίζ, ακόμα και το ίδιο το παρμπρίζ, θα στρεσαριστούν και θα αρχίσουν να χάνουν τις ιδιότητές τους. Μπορεί ακόμα και να χαλαρώσει το παρμπρίζ. Για αυτό καλό είναι να καθαρίζουμε το χιόνι από το αυτοκίνητο μας, ακόμα και εάν δεν πρόκειται να κινηθούμε.