Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πρόταση μομφής ΣΥΡΙΖΑ – διαδικασία: Παρασκευή ξεκινά η τριήμερη “μάχη”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση μομφής ΣΥΡΙΖΑ – διαδικασία: Παρασκευή ξεκινά η τριήμερη “μάχη”

Πρόταση μομφής ΣΥΡΙΖΑ - διαδικασία: Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Αύριο το απόγευμα αρχίζει η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε νωρίτερα σήμερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, “μέσα σε μια συγκυρία διαδοχικών κρίσεων (πανδημία, ακρίβεια, διαχείριση κακοκαιρίας) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι για τη χώρα”.

Στόχος της σχετικής απόφασης που έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι η συζήτηση να ολοκληρωθεί περί τις 20:00 της Κυριακής. Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Η διαδικασία στη Βουλή έως την Κυριακή

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Επίσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, “πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών”.

Η αυριανή συζήτηση θα αρχίσει με τις τοποθετήσεις δύο εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας, και συγκεκριμένα του Δημήτρη Τζανακόπουλου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Θα ακολουθήσει ένας κύκλος έξι ομιλητών από κάθε κόμμα της Βουλής, και η συζήτηση θα συνεχιστεί με 12μελείς κύκλους ομιλητών (5 ΝΔ, 3 ΣΥΡΙΖΑ, 1 Κίνημα Αλλαγής, 1 ΚΚΕ, 1 Ελληνική Λύση και 1 ΜέΡΑ25).

Οι συνεδριάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής θα αρχίσουν στις 10:00 πμ. Σημειώνεται ότι η σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο “Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη” αναβλήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ, και θα ολοκληρωθεί σε τρεις συνεδριάσεις, την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022.

Πρόταση μομφής -ΚΙΝΑΛ: «Ο Τσίπρας στην προσπάθειά του να βρει σωσίβιο για τον ίδιο, ρίχνει σωσίβιο και στον Μητσοτάκη»

Με αιχμηρό τρόπο σχολιάζουν στο ΚΙΝΑΛ την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ο κ. Τσίπρας, στην προσπάθειά του να βρει σωσίβιο για τον ίδιο, ρίχνει σωσίβιο και στον κ. Μητσοτάκη» σχολιάζουν στελέχη της Χ. Τρικούπη μετά τη σύσκεψη που είχαν νωρίτερα υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, όπως έγραψε το iefimerida.gr νωρίτερα.

Το σκεπτικό της στάσης που θα κρατήσει το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή θα το αναλύσει στις 19:15 ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης στη συνέντευξή του στο Open. Ωστόσο, όπως ανέφεραν συνεργάτες του, το ΚΙΝΑΛ προφανώς θα ψηφίσει «ναι» στην πρόταση δυσπιστίας, όπως έκανε και στην προηγούμενη, καθώς πολιτικά και συνταγματικά δεν νοείται να δώσει η αντιπολίτευση ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Οπως εξηγούσαν στη Χ. Τρικούπη, η κίνηση Τσίπρα είναι κίνηση εντυπωσιασμού καθώς δεν πλήττει τη ΝΔ, αντιθέτως, συσπειρώνει τους βουλευτές της.

Εκτιμούν δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε αυτή την κίνηση βλέποντας τη διαρκή φθορά του ίδιου και του ΣΥΡΙΖΑ από τις δημοσκοπήσεις, ενώ πρόκειται και για μια κίνηση πυγμής και προς το εσωκομματικό του ακροατήριο, μετά τις αντιδράσεις που συνάντησαν οι εισηγήσεις του για εκλογή προέδρου από τη βάση. Πρόκειται, λένε συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη, για μια σπασμωδική κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος νιώθει «στριμωγμένος από τις δημοσκοπήσεις, όπου όχι μόνο δεν κερδίζει, αλλά βλέπει το ΚΙΝΑΛ να είναι μια ανάσα πίσω του».

Πρόταση μομφής -ΚΚΕ: «Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως είχε κάνει και με όλες τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις».

«Καταψηφίζοντας στο “πρόσωπό” τους την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή, την υγεία, το εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα, συνολικά τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες, για να διασφαλίσει τα κέρδη των λίγων, τις επιλογές του σημερινού σάπιου κράτους και συστήματος» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος «για την πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης της ΝΔ». «Το κρίσιμο ζήτημα σήμερα είναι, όμως, η λαϊκή αγανάκτηση και η οργή που συσσωρεύεται να γίνει δύναμη πάλης, σύγκρουσης και ανατροπής. Αυτή είναι η διέξοδος για το λαό και όχι η αναζήτηση ίδιων επίδοξων “σωτήρων”, που θα συνεχίσουν το ίδιο αντιλαϊκό έργο από εκεί που το άφησε ο προηγούμενος, όπως συνέβη τόσες φορές στο παρελθόν» επισημαίνει το ΚΚΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή του:

«Το ΚΚΕ θα αναδείξει στη συζήτηση στη Βουλή την ουσία αυτής της στρατηγικής, που υπηρετεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και που σ’ όλα τα μέτωπα (πανδημία, ακρίβεια, φυσικές καταστροφές, εργασιακά, Ταμείο Ανάκαμψης, εξωτερική πολιτική κλπ), φορτώνει νέα βάρη στο λαό και τον οδηγεί σε νέες μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους. Θα αναδείξει ταυτόχρονα και τις ευθύνες όλων των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνούν και έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε αυτή την αντιλαϊκή στρατηγική, είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από αυτή της αντιπολίτευσης».

Βαρουφάκης: Θα ψηφίσουμε πρόταση μομφής εναντίον του Μητσοτάκη αλλά και εναντίον του Τσίπρα

Την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Ράδιο ΜέΡΑ. «Όταν ζητήσαμε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουμε από κοινού πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, μας διακωμωδούσαν, μας έλεγαν “αφού έχουν την πλειοψηφία, ποιος είναι ο λόγος, θα τους συσπειρώσουμε”, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η απάντηση είναι “βεβαίως έχουν την πλειοψηφία, αυτό τι σημαίνει; Ότι μία μειοψηφία δεν καταθέτει ποτέ μία πρόταση μομφής;

Και είχαμε πει ότι ο προϋπολογισμός εκείνος εγκυμονούσε όλα αυτά τα οποία ζούμε καθημερινά. Ήταν στον αέρα. Ήταν συσπειρωμένη η κυβέρνηση εκείνες τις μέρες, προφανώς δεν θα ‘χάναν την ψηφοφορία αλλά θα τους βάζαμε σε μια δύσκολη θέση. Τρεις μέρες, σύσσωμη η αντιπολίτευση θα τους σφυροκοπούσαμε και θα είχαμε μεγαλύτερες ευκαιρίες να αναδείξουμε αυτό το έγκλημα που γίνεται εναντίον του ελληνικού λαού, συνέχισε.

“Πληγωμένος ο πρωθυπουργός”

Σήμερα, που ο πρωθυπουργός είναι πληγωμένος λόγω της τεράστιας αστοχίας, της αποτυχίας, του φιάσκου με την κακοκαιρία, με το χιονιά, τώρα που “χτυπιούνται” μεταξύ τους, που έχεις την κυβέρνηση να “χτυπάει” τον περιφερειάρχη, που έχεις τη μία εταιρεία να “χτυπάει” την άλλη εταιρεία, τα συμφέροντα των μεν -εντός της Μητσοτάκης ΑΕ- να “χτυπάνε” τα συμφέροντα των δε, με αυτό που έκανε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, που έπρεπε να το έχει κάνει τον Δεκέμβριο όταν του το λέγαμε, τώρα τους συσπειρώνει.

Εμείς θα είμαστε στη Βουλή, από αύριο μέχρι την Κυριακή, θα καταθέσουμε βεβαίως την ψήφο μομφής απέναντι στην Μητσοτάκης ΑΕ αλλά η ψήφος της μομφής μας θα απευθύνεται τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στα άλλα μνημονιακά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που έχτισαν αυτόν τον κυκεώνα, αυτό το τεράστιο ψέμα δήθεν μίας κανονικότητας, επιστροφής στην ελευθερία από την τρόικα έξω από τα μνημόνια. Ο κ. Τσίπρας το ξεκίνησε αυτό. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα πρόβλημα με την παραχώρηση δημόσιου πλούτου, είτε στον κ. Λάτση είτε στην ‘Ακτωρ είστε στην ΤΕΡΝΑ, γιατί τα έκανε και τα ψηφίζει κιόλας τώρα με τον κ. Μητσοτάκη. Οπότε η μομφή μας θα πάει σε όλους, και στον κ. Τσίπρα και στην Μητσοτάκης ΑΕ, κατέληξε.

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης σχολίασε,

«Γίνονται πραγματάκια. Ο Βαρουφάκης φερ ειπειν θα κάνει προταση μομφής και στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι έτσι»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις