Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Μεντβέντεφ – Τσιτσιπάς: Έξαλλος ο Ρώσος με τον πατέρα του Έλληνα
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μεντβέντεφ – Τσιτσιπάς: Έξαλλος ο Ρώσος με τον πατέρα του Έλληνα

Μεντβέντεφ - Τσιτσιπάς: Μάλιστα, ο Μεντβέντεφ έφτασε στο σημείο να αποκαλέσει τον διαιτητή ηλίθιο.

Εκτός εαυτού ήταν ο Ντανίλ Μεντβέντεφ στον ημιτελικό του Australian Open με τον πατέρα του Στέφανου Τσιτσιπά. Μάλιστα επιτέθηκε λεκτικά στον διαιτητή. Ο Ντανίλ Μεντβέντεφ εξέφρασε με πολύ έντονο τρόπο τα παράπονά του στο διαιτητή, λέγοντας πως ο πατέρας του Στέφανου Τσιτσιπά κάνει συνεχώς coaching και δίνει συνεχώς οδηγίες στον Ελληνα τενίστα.

Μάλιστα, ο Μεντβέντεφ έφτασε στο σημείο να αποκαλέσει τον διαιτητή ηλίθιο.

Είπε χαρακτηριστικά: «Μπορεί ο πατέρας του να του μιλάει σε κάθε πόντο; Είσαι ηλίθιος; Μπορείς να απαντήσεις στην ερώτησή μου; Δεν τον βλέπεις; Μιλάει σε κάθε πόντο. Δώσε προειδοποίηση. Απάντησέ μου και κοίτα με, σου μιλάω. Είσαι κακός. Απορώ πώς βρίσκεσαι σε τελικούς».

Λίγο αργότερα μάλιστα το… “χόντρυνε”, λέγοντάς του πως αν δεν του δώσει warning την επόμενη φορά θα είναι “μικρή γάτα”, χρησιμοποιώντας αυτό τον όρο για να αποφύγει να βρίσει.

Για την ιστορία, ο Ντανίλ Μεντβέντεφ επικράτησε του Στέφανου Τσιτσιπά με 3-1 σετ και ήταν αυτός που προκρίθηκε στον μεγάλο τελικό του Australian Open, ενώ απολογήθηκε για τη συμπεριφορά του.

https://twitter.com/wwos/status/1487006250747502602?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1487006250747502602%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Foembed%3Furl%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2Fwwos2Fstatus2F14870062507475026023Fref_src3Dtwsrc255Etfw257Ctwcamp255Etweetembed257Ctwterm255E1487006250747502602257Ctwgr255E257Ctwcon255Es1_26ref_url3Dhttps253A252F252Fwww.npress.gr252Fsports252Fchamos-o-mentventef-epitethike-ston-pat252Fprovider%3Dtwitter

Για να τα πάρει όμως έτσι υπήρξε παρασκήνιο και… μεταφράστρια, ρόλο που ανέλαβε η Ευα Ασδεράκη. Η γνωστή Ελληνίδα διαιτητής του τένις, εκ των κορυφαίων στον κόσμο και κάτοικος Μελβούρνης, μετά τα παράπονά του Μεντβέντεφ και κατόπιν εντολή του αρχιδιαιτητή, πήγε μαζί του κάτω από το box της ομάδας του Τσιτσιπά. Εκεί διαπίστωσαν πως όντως γινόταν coaching από τον πατέρα του, κάτι που επιβεβαίωσε η Ασδεράκη η οποία ανέλαβε τον ρόλο να μεταφράσει το τι ειπώθηκε και έκανε νόημα στον διαιτητή να επιβάλει ποινή. Ετσι ήρθε η ποινή για τον Τσιτσιπά ο οποίος γελούσε και η κερκίδα.. εβριζε τον διαιτητή για την -σωστή όπως αποδείχθηκε- απόφασή του.

Πώς αποκαλύπτεται το  coaching

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κάμερες έχουν εστιάσει πάνω στον Τσιτσιπά, ούτε αυτές που οι αντίπαλοι του Στέφανου διαμαρτυρήθηκαν έντονα γι’ αυτό. Τελευταίο παράδειγμα σήμερα ο Μεντβέντεφ στον ημιτελικό του Australian Open, με τον Ρώσο να… ξεφεύγει.

Τι ισχύει όμως για το coaching και πως αποφασίζει ένας διαιτητής να επιβάλει ποινή, όταν το coaching γίνεται σε γλώσσα που δεν μιλάει;

Σήμερα είχαν βοήθεια από την Εύα Ασδεράκη που… έπιασε στα πράσα τον Απόστολο Τσιτσιπά, όμως δεν υπάρχει πάντα διαιτητής που να μπορεί να μεταφράζει όλες τις γλώσσες. Σε συνομιλία που είχαμε με την Λένα Δανιηλίδου, της οποίας η εμπειρία από διεθνή ματς δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί, ήταν αρκετά κατατοπιστική στο πως χειρίζονται μια τέτοια κατάσταση οι διαιτητές.

«Συνήθως υπάρχει ένας αρχιδιαιτητής σε αυτή τη περίπτωση και βρίσκεται κάτω από το box του αθλητή (όπως έγινε στην περίπτωση του Τσιτσιπά σήμερα). Αλλά και οι ίδιοι γνωρίζουν ορισμένες λέξεις σε κάθε πιθανή γλώσσα και αναγνωρίζουν πότε εμψυχώνει ένας προπονητής ή πότε δίνει οδηγίες. Πιάνουν λέξεις που συνδέονται με coaching και αναλόγως αποφασίζουν. Ξέρουν πότε λένε “πάμε” για παράδειγμα οι τενίστες. Πλέον οι διαιτητές στο τένις μαθαίνουν μέχρι και Κινέζικα για να ελέγχουν την κατάσταση» μας είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι οι διαιτητές μπορούν να επιβάλουν ποινή για coaching όχι μόνο σε λεκτικές φράσεις μεταξύ προπονητή και τενίστα, αλλά ακόμη και αν πιάσει κάποια κίνηση του χεριού. Κάτι που είχε γίνει στην περίπτωση της Σερένα Γουίλιαμς με τον Πάτρικ Μουράτογλου σε εκείνο τον τελικό με την Οσάκα στο US Open, με την Αμερικανίδα να κάνει επίθεση στον διαιτητή αποκαλώντας τον ρατσιστή, αλλά τον Μουράτογλου να παραδέχεται πως έκανε coaching.

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις