Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νέα κακοκαιρία Σαββατοκύριακο: Πού οφείλεται – Η πρόβλεψη Αρναούτογλου
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα κακοκαιρία Σαββατοκύριακο: Πού οφείλεται – Η πρόβλεψη Αρναούτογλου

Νέα κακοκαιρία Σαββατοκύριακο: Η νέα αυτή μίνι κακοκαιρία θα γίνει πιο αισθητή το Σάββατο

Οι συνέπειες της κακοκαιρίας «Ελπίδα» είναι ακόμη πολύ νωπές -αλλά και υπαρκτές ακόμη και σήμερα, σε ορισμένες περιοχές-, ωστόσο ένα νέο μίνι «κύμα» χιονιά αναμένεται τις επόμενες ώρες. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, από σήμερα το βράδυ θα ξεκινήσει μια νέα επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τις «πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας», αλλά και τις «έντονες βροχές-καταιγίδες προς τα νότια τμήματα». Η νέα αυτή μίνι κακοκαιρία θα γίνει πιο αισθητή το Σάββατο, ενώ θα παραμείνει μέχρι και την προσεχή Κυριακή, οπότε και τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα υποχωρήσουν. Η νέα επιδείνωση οφείλεται σε μια κάθοδο πολικών αέριων μαζών από τη Βόρεια Ευρώπη, που σε συνδυασμό με θερμότερες και υγρότερες στις θαλάσσιες εκτάσεις, θα σχηματίσουν ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό.

Αρναούτογλου: Έρχονται χιόνια και ισχυρές καταιγίδες

Συγκεκριμένα, ο Σάκης Αρναούτογλου για σήμερα προβλέπει ότι θα είναι καλός ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Δεν θα λείψουν, ωστόσο, κάποια σύννεφα, τοπικά αυξημένα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εξαιρουμένων των Δωδεκανήσων, αλλά και στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ προειδοποίησε τους κατοίκους της δυτικής Μακεδονίας για χιονοπτώσεις από σήμερα το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου τοπικά και πρόσκαιρα, ακόμη και αρκετά πυκνές. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν στους νομούς Φλώρινας, Γρεβενών, Καστοριάς και Κοζάνης.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στην Ήπειρο, αλλά κυρίως από τα 1.000 μέτρα υψόμετρο. Η Αττική θα έχει ήλιο… με δόντια και τοπικές συννεφιές, αλλά μέσα στην ημέρα θα επικρατήσει λιακάδα. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 12 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι καλός από πλευράς φαινομένων, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 11 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, αναμένεται νέα επιδείνωση από το Σάββατο 29/1.

Πού προβλέπονται χιόνια στην Αττική

Ειδικότερα, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν πρόσκαιρα πυκνές στην ορεινή-ημιορεινή ζώνη της Θεσσαλίας, μέχρι και τη μεριά του Πηλίου, στα ανατολικά ημιορεινά τμήματα της Λάρισας, αλλά και σε Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Βοιωτία και Αττική πάνω από τα 500-600 μέτρα υψόμετρο. Το ίδιο θα ισχύσει και σε περιοχές της κεντρικής/ανατολικής Πελοποννήσου. Στη βόρεια πλευρά του Ιονίου, στην Ήπειρο και τις περισσότερες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας η ημέρα θα ξεκινήσει με συννεφιά και χωρίς φαινόμενα. Τις απογευματινές ώρες, Αττική, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησος θα έχουν κάποιες βροχές, χιονόνερο και χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές πάνω από τα 500 μέτρα. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν τις βραδινές ώρες.

Προσοχή χρειάζεται να δείξουν οι πολίτες σε Κρήτη, Κυκλάδες και κυρίως Δωδεκάνησα, καθώς αναμένονται δυνατές καταιγίδες, οι οποίες δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν προβλήματα από την έντασή τους.

Μαρουσάκης: Σε ποιες περιοχές της Αττικής υπάρχει ενδεχόμενο χιονιού

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προβλέπει και εκείνος με τη σειρά του έντονα φαινόμενα αύριο, με τη μεταβολή του καιρού να ξεκινά από σήμερα το βράδυ στα δυτικά και στα βόρεια τμήματα. Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι «πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας», αλλά και οι «έντονες βροχές-καταιγίδες προς τα νότια τμήματα».

Πού οφείλεται η νέα κακοκαιρία

Αιτία γι’ αυτήν την εξέλιξη είναι η κάθοδος πολικών αέριων μαζών από τη βόρεια Ευρώπη, «οι οποίες, καθώς θα αλληλεπιδράσουν με θερμότερες και υγρότερες στις θαλάσσιες εκτάσεις γύρω από τη χώρα μας, θα σχηματίσουν ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα προκαλέσει και πάλι κακοκαιρία στην περιοχή μας». Στον πρώτο χάρτη που ανήρτησε ο κ. Μαρουσάκης μπορείτε να παρακολουθήσετε τη ροή των πολικών αέριων μαζών (μπλε αποχρώσεις) από τα βόρεια τμήματα της Γηραιάς Ηπείρου προς τη χώρα μας:

Πότε αναμένονται χιόνια και στα πεδινά

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προβλέπει ότι το Σάββατο (29/1) και την Κυριακή (30/1) ενδέχεται να έρθουμε αντιμέτωποι και πάλι με προβλήματα εξαιτίας των καιρικών φαινομένων. «Πιο συγκεκριμένα, πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και σε πεδινές-ημιπεδινές περιοχές ή περιοχές πολύ χαμηλού υψομέτρου προς την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Πελοπόννησο αλλά και την Εύβοια», σημείωσε.

Ισχυρές καταιγίδες

Την ίδια στιγμή, προς τα νότια τμήματα της χώρας μας περιμένει να εκδηλωθούν ισχυρές βροχές-καταιγίδες, ικανές να δημιουργήσουν πλημμυρικά φαινόμενα. Στον δεύτερο χάρτη, φαίνεται η πορεία που θα έχουν τα φαινόμενα, όπου με τις λευκές αποχρώσεις αποτυπώνονται οι χιονοπτώσεις και με τις μπλε οι βροχές/καταιγίδες: «Από το νέο αυτό κύμα κακοκαιρίας θα επηρεαστεί και ο νομός Αττικής, όπου αναμένονται ισχυρές βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις προς τα βόρεια ορεινά-ημιορεινά. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε απότομο λιώσιμο του χιονιού, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει πλημμυρικά επεισόδια. Προς το απόγευμα-βράδυ του Σαββάτου δεν αποκλείεται να δούμε να χιονίζει και πιο χαμηλά, προς τα υπερβόρεια του νομού», σημείωσε ο μετεωρολόγος.

Σε εκείνο το σημείο τα προγνωστικά στοιχεία θέλουν μέσα στο Σάββατο να πέφτουν μεγάλες ποσότητες χιονιού ξανά στα Βίλια, μία περιοχή που έχει βάλει ήδη μεγάλο όγκο χιονιού. Καταλήγοντας, είπε ότι όσοι αναμένεται να κινηθούν στον ηπειρωτικό κορμό από Αττική και πιο πάνω, όπως και στην Πελοπόννησο αλλά και την Εύβοια -εννοείται και σε ορεινά και ημιορεινά σχεδόν όλης της χώρας- θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις