Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Περιφέρεια Αττικής: Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος
ΕΛΛΑΔΑ

Περιφέρεια Αττικής: Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος

Περιφέρεια Αττικής: «Ο αντισημιτισμός δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο τους Εβραίους, αλλά κάθε ελεύθερο άνθρωπο».

Στις τιμητικές εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου μπροστά από το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Θησείο, παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Τις εκδηλώσεις, που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, άνοιξε με τον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία επισήμανε ότι «το σύνθημα “Ποτέ ξανά” μας καλεί να θυμόμαστε ενεργά, να μετατρέπουμε τη μνήμη σε πράξη. Να καλλιεργούμε την ιστορική γνώση. Να αναστοχαζόμαστε τις αιτίες που γέννησαν τον ναζισμό, τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και κάθε είδους φυλετικές, θρησκευτικές και κοινωνικές προκαταλήψεις».

Στην ομιλία του, ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε στις δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων Εβραίων «που έπεσαν θύματα της ναζιστικής και φασιστικής βίας, της μεγαλύτερης κτηνωδίας που γνώρισε η παγκόσμια ιστορία, τα σημάδια της οποίας είναι ακόμα και σήμερα ανεξίτηλα, για να μας θυμίζουν τον ολέθριο δρόμο στον οποίο μπορεί να κυλήσει η ανθρωπότητα όταν απεμπολήσει τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας». Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι ο αντισημιτισμός δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο τους Εβραίους, αλλά κάθε ελεύθερο άνθρωπο, καθώς «στη σημερινή ταραγμένη εποχή, δεν επιβιώνει μόνο στις νοσηρές φαντασιώσεις των νοσταλγών του ναζισμού, αλλά αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο και για τα φονταμενταλιστικά κινήματα μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Και για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι το κοινό σημείο αυτών των ιδεολογιών είναι το βαθύ, αδυσώπητο μίσος προς τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και τις αξίες που αυτός εκφράζει».

Αγώνας ενάντια στον αυταρχισμό

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε ότι η θυσία των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος «μας θυμίζει κάθε μέρα το καθήκον μας για τον διαρκή αγώνα που πρέπει να δίνουμε απέναντι σε κάθε μορφής αυταρχισμό, μας θυμίζει το χρέος μας να μην επιτρέψουμε σε αυτούς που μισούν τον άνθρωπο να ονειρεύονται ότι μια μέρα θα κυριαρχήσουν στην ανθρωπότητα».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης
και πρώην Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Πρέσβης του Ισραήλ Yossi Amrani, ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΚΙΣΕ Μάνος Αλχανάτης, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών Αλβέρτος Ταραμπουλούς και ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος στην τοποθέτησή του έκανε έκκληση για «άμεση και σοβαρή αντιμετώπιση» του αντισημιτισμού ο οποίος παραμένει «υπαρκτή απειλή» και αποτελεί «διεθνές πρόβλημα». Αμέσως μετά, ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Μνημείο Ολοκαυτώματος, ενώ ο Ραβίνος Αθηνών κ. Γκαμπριέλ Νεγρίν ανέπεμψε επιμνημόσυνη δέηση.

Τις εκδηλώσεις μνήμης τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, οι Υφυπουργοί Παιδείας Ζέττα Μακρή και Άγγελος Συρίγος, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, η Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Π. Μαρινάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γιώργος Δημόπουλος, καθώς και άλλοι θεσμικοί φορείς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις