Ένα ρομπότ πραγματοποίησε λαπαροσκοπική επέμβαση στον μαλακό ιστό ενός χοίρου χωρίς την βοήθεια των χεριών ενός γιατρού. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη καθώς, έγινε ένα σημαντικό βήμα στη ρομποτική ιατρική και την πλήρως αυτοματοποιημένη χειρουργική επέμβαση σε ανθρώπους. Οι δυνατότητες του Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) το οποίο σχεδιάστηκε από μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς περιγράφονται στο Science Robotics. Στις δοκιμές του, το STAR πραγματοποίησε επιτυχώς μία περίπλοκη επέμβαση σε ένα χοίρο χωρίς ανθρώπινη βοήθεια και καθοδήγηση. Μάλιστα, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από το αν χειρουργούσε ένας άνθρωπος.
Τσιπάκια σε ανθρώπους: Αρχίζουμε
Το ρομπότ διέπρεψε στην εντερική αναστόμωση – όπου τα κομμάτια του εντέρου συνδέονται μεταξύ τους μετά από μία αφαίρεση ενός κομματιού -, μια διαδικασία που απαιτεί υψηλό επίπεδο επαναλαμβανόμενης κίνησης και ακρίβειας. Η σύνδεση δύο άκρων ενός εντέρου είναι αναμφισβήτητα το πιο δύσκολο βήμα στη γαστρεντερική χειρουργική και απαιτεί από έναν χειρουργό να ράψει με υψηλή ακρίβεια και συνέπεια. Το STAR χρησιμοποιήθηκε σε τέσσερις χοίρους και το ρομπότ είχε εξαιρετικά ακριβή και συμπαγή ράμματα χωρίς να ανιχνευθεί πουθενά κάποια διαρροή.
Το πρώτο ρομποτικό σύστημα που σχεδιάζει, προσαρμόζει και χειρουργεί μαλακούς ιστούς με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση
Συνεργαζόμενος με ερευνητές στο Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων στην Ουάσιγκτον και τον Τζιν Κανγκ, καθηγητή ηλεκτρολογίας και μηχανικής υπολογιστών στο Τζον Χόπκινς, ο Άλεξ Κρίγκερ βοήθησε στη κατασκευή του ρομπότ, ενός συστήματος καθοδηγούμενου από την όραση που σχεδιάστηκε ειδικά για να ράβει μαλακούς ιστούς. «Αυτό που κάνει το STAR ξεχωριστό είναι ότι πρόκειται για το πρώτο ρομποτικό σύστημα που σχεδιάζει, προσαρμόζει και χειρουργεί μαλακούς ιστούς με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση», είπε ο Κρίγκερ και πρόσθεσε: «Καθώς όλο και περισσότερες επεμβάσεις θα γίνονται λαπαροσκοπικά, θα είναι σημαντικό να υπάρχει ένα αυτοματοποιημένο ρομποτικό σύστημα σχεδιασμένο για τέτοιες περιπτώσεις».
Ίσως να αργήσουμε να δούμε την εφαρμογή του STAR σε ανθρώπους, ωστόσο η τεχνολογία του ακούγεται πολλά υποσχόμενη. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Robotics από την ομάδα του Καθηγητή, Μηχανολόγο Μηχανικό της Σχολή Μηχανικών του Τζόν Χόπκινγκ, Άλεξ Κρίγκερ.