Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

21

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ανδρουλάκης – Τασούλας: Τέλος το θρίλερ, θα γίνει η συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης – Τασούλας: Τέλος το θρίλερ, θα γίνει η συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ

Ανδρουλάκης - Τασούλας: Δεκτό έκανε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, το αίτημα του ΚΙΝΑΛ

Λύση στο πρόβλημα που προέκυψε, προσωρινά, με την παραχώρηση αίθουσας της Βουλής στο Κίνημα Αλλαγής, προκειμένου να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και έτσι να «παρέμβει» στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ο Νίκος Ανδρουλάκης, δόθηκε έπειτα από ένα θρίλερ. Το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε νέο αίτημα για συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας την Κυριακή στις 8 το πρωί, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που προέκυψε μετά την άρνηση του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, να παραχωρήσει αίθουσα της Βουλής την ώρα που συνεδριάζει η Ολομέλεια για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

Ο κ. Τασούλας είπε πως, από την στιγμή που το νέο αίτημα είναι για συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ στις 8 πρωί, μία ώρα πριν την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, ο ίδιος επιτρέπει την παραχώρηση αίθουσας του Μεγάρου του Κοινοβουλίου. Το όλο θέμα είχε προκύψει από το πουθενά και για ακατανόητους λόγους, μετά την άρνηση του προέδρου του Κοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα, να παραχωρήσει στο Κίνημα Αλλαγής αίθουσα για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του την Κυριακή το μεσημέρι.

Το θρίλερ

Εν όψει της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής το βράδυ της Κυριακής το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε το σχετικό αίτημα, ώστε να μιλήσει στους βουλευτές του ο Νίκος Ανδρουλάκης και έτσι το Κίνημα να τοποθετηθεί και δια του προέδρου του στο κρίσιμο αυτό θέμα. Η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 12 το μεσημέρι. Όμως, ο κ. Τασούλας απέρριψε προφορικά το αίτημα και, απαντώντας στις ενστάσεις που εξέφρασε ο επικεφαλής της ΚΟ, Μιχάλης Κατρίνης, διατύπωσε το επιχείρημα ότι η συζήτηση της πρότασης μομφής θα μπει εκείνη την ώρα στην τελική ευθεία για τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και δεν βρίσκει δόκιμο να γίνονται συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών ομάδων ότι εξελίσσεται μία τόσο σημαντική συζήτηση στην Ολομέλεια.

Η απάντησή του προκάλεσε την έκπληξη και τη δυσφορία στα έδρανα του Κινήματος Αλλαγής, καθώς η μία διαδικασία είναι ανεξάρτητη από την άλλη και επιπλέον υπάρχει η ειδική συνθήκη ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής και άρα έχει μία λογική να θέλει να τοποθετηθεί και εκείνος με αυτό τον έμμεσο τρόπο. Και παρότι ο κ. Τασούλας είχε διευκολύνει αυτή τη διαδικασία κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, τώρα εμφανίστηκε να αλλάζει θέση και να βάζει προσκόμματα.

Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και συνεργάτες του προέδρου του, μιλούσαν για «συμπαιγνία μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υποβαθμιστεί η παρέμβαση του Κινήματος και του κ. Ανδρουλάκη» και άφηναν ανοιχτό να εκδηλώσουν έντονη αντίδραση, στην περίπτωση που ο πρόεδρος της Βουλής επιμείνει σε αυτή τη θέση. Προσέθεταν, δε, με νόημα ότι περιμένουν και την επίσημη άποψη του ΣΥΡΙΖΑ επ’ αυτού του θέματος.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ανδρουλάκη – Τασούλα

Την έντονη δυσαρέσκεια τους εξέφρασαν νωρίτερα από τη Χαριλάου Τρικούπη. Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Κωνσταντίνος Τασούλας, με τον πρώτο να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε εξηγήσεις και επέμεινε να γίνει η συνεδρίαση όπως είχε προγραμματιστεί, δηλαδή στις 12 το μεσημέρι.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη, έμπειρα στελέχη σχολίαζαν πως πρόκειται για μια «αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά και είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά». Αναρωτιούνταν τι μεσολάβησε από την πρωινή έγκριση μέχρι το απόγευμα όπου το προεδρείο απέρριψε το σχετικό αίτημα του Κινήματος Αλλαγής. Κατήγγειλαν μεθόδευση και ρωτούσαν, ποιος και γιατί παρεμπόδιζε το τρίτο κόμμα να συνεδριάσει.

Αντιδημοκρατική η απόφαση, έλεγε ο Ανδρουλάκης σε ανακοίνωσή του:

Με μια θεσμικά απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση, ο Πρόεδρος της Βουλής απαγορεύει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ να συνεδριάσει στη Βουλή την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022. Ποτέ ξανά δεν αρνήθηκε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου σε κοινοβουλευτική ομάδα να συνεδριάσει εντός της Βουλής!

Επτά ώρες μετά την έγκριση του σχετικού αιτήματος, o κ. Τασούλας έκρινε ότι μπορεί, αιφνίδια και χωρίς αιτιολογία, να αρνηθεί στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας να συνεδριάσει ελεύθερα. Και το έπραξε, ομολογώντας ότι η επιλογή του αυτή δεν στηρίζεται σε καμία σχετική απαγορευτική διάταξη του Κανονισμού της Βουλής! Ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα της Γερουσίας. Σε αυτήν την πρωτοφανή μεθόδευση, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάρουν θέση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις