Πιο προβλέψιμη από ποτέ ήταν η άνοδος του Αλέξη Τσίπρα στο βήμα της Βουλής και η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε, σύμφωνα με πηγές της Μεγάρου Μαξίμου. Η κυβέρνηση έχει “πληγωθεί” από την διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδας» και τα προβλήματα που είναι ακόμα εμφανή στην Αττική, γεγονός που δημιούργησε το κατάλληλο έδαφος για να εκδηλωθεί αυτή η κίνηση. Πίσω από την απόφαση Τσίπρα να ενεργοποιήσει το ισχυρότερο κοινοβουλευτικό όπλο κάθε αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυβερνητικά στελέχη βλέπουν μια κίνηση πανικού, η οποία έρχεται ως συνέχεια των ρητορικών εξάρσεων και της τυφλής αντιπολίτευσης που ασκεί τους τελευταίους τρεις μήνες.
Η εκτίμηση στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη είναι πως αυτή η τακτική αποτελεί απόρροια της δημοσκοπικής πίεσης που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΙΝΑΛ. Θυμίζουν, ότι όταν ο κ. Τσίπρας ζήτησε πρώτη φορά εκλογές στη Βουλή κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός του απάντησε πως «το κάνατε όχι γιατί πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο κόμμα, αλλά γιατί γνωρίζετε ότι όσο περνά ο χρόνος θα είστε τρίτο κόμμα».
Ο πρωθυπουργός θέλει να εκμεταλλευτεί την τριήμερη συζήτηση για να γίνει μια πλήρης αποτίμηση του κυβερνητικού έργου. Είναι μια ευκαιρία και για την κυβέρνηση να αναδείξει τομείς της πολιτικής της που η διαχείριση της καθημερινότητας και το βάρος της πανδημίας δεν έχουν προβληθεί όπως θα έπρεπε, εκτιμούν συνομιλητές του. Οικονομία, αμυντική θωράκιση της χώρας, ψηφιοποίηση του κράτους, το Κράτος Δικαίου, μεταρρυθμίσεις είναι οι τομείς που θα αναδείξει η κυβέρνηση.
Ασκήσεις ισορροπίας στο ΚΙΝΑΛ
Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από την κυβέρνηση είχε ως στόχο και το ΚΙΝΑΛ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θέλει με αυτό τον τρόπο να προκαλέσει τον Νίκο Ανδρουλάκη να πάρει ξεκάθαρη θέση για την ιδεολογική πυξίδα που θα ακολουθήσει το κόμμα της αντιπολίτευσης. “Ένα κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο κ. Ανδρουλάκης είναι ή με την δεξιά ή με την δημοκρατική παράταξη”, είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο, η άποψη που εξέφρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δήλωσε πως θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας αλλά δεν συμφωνεί με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές πυροδότησε την αντίδραση τόσο της Κουμουνδούρου όσο και της ΝΔ. Το κυβερνών κόμμα τόνισε πως δεν μπορούν να συμβιβαστούν τα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
“Τελικά η αυτόνομη πορεία αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη όταν δεν μένει σύνθημα, αλλά πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη” αναφέρει χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο Νάσος Ηλιόπουλος αναρωτήθηκε πώς “δεν θέλει εκλογές, αφού καταψηφίζει την αποτυχημένη κυβέρνηση της δεξιάς”.
Ισορροπίες
Στην Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν να κρατήσουν ισορροπίες ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας αποστάσεις από την στρατηγική που ακολουθούν τα κόμματα του δικομματισμού. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, καθώς στα δύο κόμματα και κυρίως προς την Κουμουνδούρου έχουν μετακινηθεί ψηφοφόροι αλλά και στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, τα οποία θέλει να επαναφέρει στο κόμμα ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Open κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως με την πρόταση μομφής “πετάει σωσίβιο” στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε πως δεν στηρίζει την κυβέρνηση και διαφώνησε με τις πρόωρες κάλπες που ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση, όταν η χώρα θρηνεί σχεδόν καθημερινά 100 νεκρούς από την πανδημία. “Από τη μία να ζητάς εκλογές και από την άλλη να προκαλείς μία διαδικασία, που την Κυριακή το βράδυ, το πιθανότερο σενάριο είναι ο κ. Μητσοτάκης να έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης” δεν έχει νόημα, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Στις 18:00 η διαδικασία
Η διαδικασία θα ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα στις 18:00 και να λήξει το βράδυ της Κυριακής με την σφοδρή σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών και την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Σύμφωνα με το επικρατέστερο προγνωστικό η πρόταση αναμένεται να καταψηφιστεί από τους 157 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και να υπερψηφιστεί από τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Το Κίνημα Αλλαγής και τα υπόλοιπα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης καθώς διαφωνούν με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική προσθέτουν ωστόσο ότι η μομφή απευθύνεται και στην αξιωματική αντιπολίτευση.