Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φάλαινα στον Άλιμο: Εθεάθη στη Σαλαμίνα αλλά προσάραξε ξανά
ΕΛΛΑΔΑ

Φάλαινα στον Άλιμο: Εθεάθη στη Σαλαμίνα αλλά προσάραξε ξανά

Φάλαινα στον Άλιμο: Εθεάθη στη Σαλαμίνα, λιγότερο ταλαιπωρημένη, αλλά προσάραξε ξανά -Τι λένε οι ειδικοί

Συγκίνηση προκαλεί ένα συγκλονιστικό βίντεο από την παραλία ΕΔΕΜ του Παλαιού Φαλήρου, όπου εντοπίστηκε τραυματισμένη και διασώθηκε η φάλαινα του είδους “Ζιφιό”. Στο βίντεο ακούγεται και φαίνεται η εθελόντρια Τάνια Δράκου να τραγουδάει στον νεαρό “Σωτήρη”, όπως ονομάστηκε η φάλαινα, που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Το βίντεο αναρτήθηκε από την επίσης εθελόντρια Κατερίνα Τοπούζογλου από την Ομάδα της All For Blue organization στο facebook. “Τάνια, θες να κάνεις κάτι να περάσει το ζώο τις ώρες αυτές όσο πιο ευχάριστα γίνεται;” Και η Τάνια έτσι απλά άρχισε να του τραγουδάει…”, έγραψε στην ανάρτηση.

Αφέθηκε στην ανοικτή θάλασσα η φάλαινα – Εθεάθη στη Σαλαμίνα, ελπίδες να μείνει ζωντανή

Στην ανοικτή θάλασσα οδηγήθηκε και αφέθηκε ελεύθερη να κολυμπήσει – σύμφωνα με οδηγίες καθηγήτριας του Α.Π.Θ – η φάλαινα του είδους “ΖΙΦΙΟΣ” που εγκλωβίστηκε χθες τραυματισμένη στην παραλία ΕΔΕΜ του Παλαιού Φαλήρου. Μάλιστα εθεάθη να πλέει στα νερά της Σαλαμίνας και το γεγονός ότι προσπαθεί να κολυμπήσει στα βαθιά σημαίνει ότι είναι καλά στην υγεία του. Η επιχείρηση έγινε με τη συνδρομή ιδιωτικού σκάφους, στο οποίο επέβαινε κτηνίατρος και με συνοδεία σκάφους του λιμενικού. Στη φάλαινα, που έφερε μικρό τραύμα στο ρύγχος, προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ διενεργήθηκαν και ιατρικές εξετάσεις.

Στο σημείο όπου είχε εγκλωβιστεί το θαλάσσιο θηλαστικό είχαν σπεύσει από νωρίς χθες το πρωί στελέχη του ερευνητικού κέντρου διάσωσης και περίθαλψης κητώδων, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Φλοίσβου, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης με ιδιώτες δύτες καθώς και κτηνίατρος.

Προσάραξε ξανά το κήτος

Με νέα ανάρτησή του, ο «Αρίων» αναφέρει ότι η νεαρή φάλαινα επαναπροσάραξε σε νησί στο Σαρωνικό -δίχως να αναφέρει τη Σαλαμίνα. «Ειδοποιήθηκε άμεσα από το τοπικό Λιμεναρχείο η Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ μαζί με τον ΑΡΙΩΝ για την επαναπροσάραξη του ίδιου Ζιφιού σε νησί του Σαρωνικού. Η Ομάδα διάσωσης Κτηνιάτρων και εθελοντών των Αθηνών ανταποκρίνεται στο σημείο. Παρακαλούμε μην παρενοχλείτε το θηλαστικό» τονίζουν στην ανάρτησή τους.

Γιατί είναι δύσκολη η περίθαλψη της φάλαινας στα ρηχά

Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΙ η καθηγήτρια κτηνιατρικής ΑΠΘ, Νατάσα Κομνηνού, που επιστρατεύθηκε για την διάσωσή του, το συγκεκριμένο είδος προτιμά τα βαθιά νερά μέχρι και 3000 μέτρα. “Γίνεται προσπάθεια να απομακρυνθεί από την ακτή γιατί δυσκολεύεται στα ρηχά νερά το συγκεκριμένο είδος”, δήλωσε ενδεικτικά και πρόσθεσε πως θα παρακολουθείται από τις ομάδες διάσωσης των κτηνιάτρων, από το λιμενικό και τους διασώστες αν το ζώο επανεμφανιστεί κάπου.

Η ίδια σημείωσε ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί και να γίνει περίθαλψη εκτός θάλασσας. Επισήμανε πως φαίνεται μια μικρή ανταπόκριση αλλά είναι δύσκολη η κατάστασή της. “Θα κάνουμε το καλύτερο, του δίνουμε λίγο χρόνο και από εκεί και πέρα θα το παρακολουθούμε συστηματικά”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Προς στιγμήν έχει διαπιστωθεί ότι το ζώο πάσχει από σοβαρή λευκοπενία, σοβαρή αφυδάτωση, αναιμία και ένα σοβαρό τραύμα στην κάτω γνάθο το οποίο μπορεί να δυσκόλεψε το ζώο και να το οδήγησε στα ρηχά. Έχει γίνει θεραπευτική αγωγή με υγρά ηλεκτρολύτες και φάρμακα και έχει υποστηριχθεί μέχρι τώρα” δήλωσε καθηγήτρια χαρακτηριστικά. Παράλληλα, διευκρίνισε πως το θέμα των εκβρασμών και των προσαράξεων είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα. Όπως είπε συνήθως εμπλέκονται και περιβαλλοντικοί παράγοντες και τα ζώα αυτά επίσης απειλούνται από προσκρούσεις με άλλα πλοία, ενώ τόνισε ότι το συγκεκριμένο είδος είναι πολύ ευαίσθητο στην ηχορύπανση (π,χ από ασκήσεις από υποβρύχια πλοία).

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις