Σοφία Μπεκατώρου – metoo: «Δεν έχει γίνει κάθαρση στον αθλητικό χώρο»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σοφία Μπεκατώρου – metoo: «Δεν έχει γίνει κάθαρση στον αθλητικό χώρο»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ιφιγένεια Αντωνοπούλου

Σοφία Μπεκατώρου - metoo: Σε διάστημα 1,5 μήνα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 200 μαρτυρίες σεξουαλικής βίας στην πλατφόρμα www.menowmetoo.gr.

04.02.2022 | 12:37

Σε διάστημα 1,5 μήνα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 200 μαρτυρίες σεξουαλικής βίας στην πλατφόρμα www.menowmetoo.gr, περίπου 4 την ημέρα κατά μέσο όρο, ένα μεγάλο νούμερο, χωρίς να έχει υπάρξει ιδιαίτερη προώθηση αλλά με την διάδοσή της από στόμα σε στόμα και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Στον χώρο του αθλητισμού δεν έχει γίνει κάθαρση, εκτός από μια περίπτωση του προπονητή που έχει οδηγηθεί στην δικαιοσύνη. Η δημοσιότητα δίνεται περισσότερο όταν κάποιες μαρτυρίες προκαλούν μεγαλύτερη αντίδραση στα ΜΜΕ.

»Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν αλλά ενδεχομένως δεν μπορούν να προκαλέσουν την αντίδραση που προκαλούν τα επώνυμα πρόσωπα ή αν δεν πουλάει η ιστορία» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 η Σοφία Μπεκατώρου που στηρίζει την πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας. «Δεν είναι δυνατόν να γίνει κάθαρση σε έναν χρόνο, να καθαρίσει ό,τι δεν είχαμε καθαρίσει χρόνια τώρα, οπότε καταλαβαίνουμε ότι είναι ένας μακρύς αγώνας. Όμως πρέπει να κάνουμε βήματα μπροστά και να αλλάξουμε πράγματα και διαδικασίες, που δεν κοστίζουν.

Είναι πολλές οι καταγγελίες αλλά ένα μικρό ποσοστό φτάνει τελικά στις αρχές

»Χρειάζεται μια καλύτερη συνεργασία των φορέων, γιατί δεν υπάρχει η συνέχεια μιας διαδικασίας, όπου ένα θύμα όταν χρειάζεται να καταγγείλει ξέρει τι να κάνει και πώς, για να μην «κακοποιηθεί» δευτερογενώς, γιατί όταν ένα θύμα θέλει να καταγγείλει ξεκινά έναν γολγοθά που δεν ξέρει πότε και πώς θα τελειώσει ενώ και το οικονομικό κομμάτι, αλλά κυρίως το ψυχολογικό είναι τεράστιο» επεσήμανε η κ. Μπεκατώρου. Τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας είναι πολύ μεγάλα, αποτελούν το 22% των καταγγελιών στην πλατφόρμα, ενώ το 19% προέρχεται από τον χώρο της εκπαίδευσης και της εργασίας.

Είναι πολλές οι καταγγελίες αλλά ένα μικρό ποσοστό φτάνει τελικά στις αρχές, καθώς το πρόβλημα είναι πολύπλευρο, σημείωσε. Χρειάζεται, συμπλήρωσε, να απλοποιηθεί η διαδικασία, να γίνεται πιο γρήγορα ειδικά στις περιπτώσεις όπου υπάρχει κίνδυνος ζωής. «Δεν γίνεται να κάνεις κλήση για ενδοοικογενειακή βία και να σου λένε ξαναπάρε ή έλα να κάνεις μήνυση όταν ο άλλος σε έχει μαυρίσει στο ξύλο». Ακόμη, πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρο το πώς γίνονται κάποια πράγματα, να μην υπάρχει ασάφεια ως προς τι πρέπει να κάνει κάποιος, εξήγησε.

«Θα αφήνατε το παιδί σας σε κάποιον να το γυμνάζει όταν υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες;»

«Δεν έχει αλλάξει κάτι, είναι στην θέση τους οι αθλητικοί παράγοντες που έχουν καταγγελθεί. Πέρα του νομικού μέρους, που μπορεί κάποιες υποθέσεις να έχουν παραγραφεί χρειάζεται και μια δεύτερη αντιμετώπιση γιατί δεν γίνεται να έχεις ανθρώπους που να έχουν υπάρξει καταγγελίες για αυτούς και να βρίσκονται δίπλα σε παιδιά και να συνεχίζουν την δουλειά τους. Οι δράστες συνήθως επιλέγουν τα πλαίσια για να βρίσκουν τα θύματά τους, άρα πρέπει και τα ίδια τα πλαίσια να έχουν διαδικασίες που να απομακρύνουν ανθρώπους. Αν και υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, ωστόσο να ενημερώνεται ο κόσμος έστω ότι εκκρεμούν ή ότι υπήρξαν καταγγελίες».

«Εσείς θα αφήνατε το παιδί σας σε κάποιον να το γυμνάζει όταν υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες;» διερωτήθη η κ. Μπεκατώρου. Είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες, επεσήμανε. «Να είμαστε δίκαιοι, να μην καταδικάζουμε πρόωρα, να μην θέλουμε εκδίκηση και να μην φανατιζόμαστε αλλά όταν υπάρχει μια τάση τουλάχιστον θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να λειτουργούν σε άλλα πλαίσια που να μην έχουν την ευκαιρία».

 

Exit mobile version