Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ανεμβολίαστοι άνω των 70 Ελλάδα: “Καμπανάκι” των ειδικών
ΕΛΛΑΔΑ

Ανεμβολίαστοι άνω των 70 Ελλάδα: “Καμπανάκι” των ειδικών

Ανεμβολίαστοι άνω των 70 Ελλάδα: «Καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι τελείως αθώα»

“Καμπανάκι” κρούουν οι επιστήμονες για την επέλαση της πανδημίας, βάζοντας στο μικροσκόπιο τους ηλικιωμένους (άνω των 70) που δεν έχουν εμβολιαστει. Οι ειδικοί, αναφερόμενοι στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, επισημαίνουν πως παρά τα ηπιότερα στοιχεία που μπορεί να παρατηρούνται σε κάποιες, καμία παραλλαγή δεν είναι αθώα. Ιδιαίτερα για την ηλικιακή ομάδα των πολιτών που είναι 70 ετών και άνω, η οποία είναι και «η κύρια πηγή θανάτων» από Covid-19, είναι πολύ σημαντικό να τηρείται το πρόγραμμα εμβολιασμού, αναφέρουν οι ειδικοί.

«Καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι τελείως αθώα, ιδιαίτερα για την ομάδα πληθυσμού άνω των 70 ετών», ήταν η προειδοποίηση που απηύθυνε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, μαζί με ένα κάλεσμα στους πολίτες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας να ακολουθούν απαρέγκλιτα το πρόγραμμα εμβολιασμού και να λαμβάνουν όλες τις ενισχυτικές δόσεις. Σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής, πάνω από το 70% των ασθενών που καταλήγουν με Covid-19 είναι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 70 ετών.

Αναφερόμενος στους πολίτες αυτούς, ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για μία εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας που δημιουργείται, λέγοντας:

«Ακόμα και αν περάσουν την ίωση μία φορά, αυτό δεν πρέπει να τους δίνει εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η επόμενη συνάντησή τους με τον ιό, η οποία είναι σχεδόν σίγουρη πλέον, θα είναι απλή. Το πιο πιθανό μία από τις συναντήσεις με τον ιό θα είναι θανατηφόρα». Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας, στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, δεν προβλέπεται μείωση της θνητότητας εάν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί και οι αναμνηστικές δόσεις τους.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταθεροποίηση της πανδημίας αλλά με υψηλό ακόμα τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων. Στην επικράτεια υπολογίζονται στις 140.000 τα ενεργά κρούσματα, ενώ αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται στη Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Όπως είπε, η θετικότητα αυξήθηκε από 5,7 στο 7,3 αλλά μειώθηκε ο αριθμός των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό ασθενών στη χώρα, που πλέον υπολογίζονται γύρω στις 4.500 χιλιάδες.

Σχετικά μειωμένος ήταν την τελευταία εβδομάδα και ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, είναι ξεκάθαρο ότι πλέον επικρατεί η παραλλαγή Ο και το 80% όσων νοσηλεύονται στο νοσοκομείο είναι άνω των 55 ετών. Παράλληλα, αναφερόμενη στις νοσηλείες των παιδιών λόγω κορωνοϊού, είπε ότι τα παιδιά που νοσηλεύονται είναι 90 με 100 και τα περισσότερα είναι κάτω των 11 ετών. «Ο αριθμός αυτός είναι σταθερός και αποτελεί το 2% με 2,5% του συνόλου όσων νοσηλεύονται».

Στα ύψη οι σκληροί δείκτες στη χώρα

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών έρχονται σε μια περίοδο στην οποία η Ελλάδα καταγράφει καθημερινά υψηλούς αριθμούς ασθενών που καταλήγουν έχοντας προσβληθεί από την Covid-19. Την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 106 θανάτους λόγω κορωνοϊού, έναν αριθμό που συνεχίζει την τάση που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, με νεκρούς που ξεπερνούν τους 100 σε καθημερινή βάση. Τα κρούσματα εμφανίζουν μια μείωση, πάντως, στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Όπως τόνισε και ο κ. Μαγιορκίνης, οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 10% την προηγούμενη εβδομάδα, και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων από τότε που ξεκίνησε το «ξέσπασμα» της μετάλλαξης Όμικρον. Ωστόσο, οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου αυξήθηκαν κατά 14%.

Στην Ευρώπη η επιδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης όσον αφορά τη διασπορά, καθώς καταγράφηκε μόλις 2% αύξηση στις διαγνώσεις. Ωστόσο, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 4%. Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων έδειξε μικρή αύξηση κατά 10%. Επίσης, αντίστοιχο ποσοστό παρατηρήθηκε και στους θανάτους. Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή, με σταθεροποίηση στις εισαγωγές και σημεία αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες. «Το πιο πιθανό είναι η αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ να γίνει τις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο αριθμός των ατόμων υπό παρακολούθηση στις ΜΕΘ έδειξε υποχώρηση κατά 9-10%, ενώ ο αριθμός των εισαγωγών και των εξιτηρίων στα νοσοκομεία δείχνει σχετικά σταθερός.

Νέα «όπλα» στη μάχη της πανδημίας

Πάντως, από τον Απρίλιο θα γίνει διαθέσιμο ένα ακόμα «όπλο» για τη μάχη με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, καθώς όπως ανέφερε η Μίνα Γκάγκα, θα παραλάβουμε και το εμβόλιο της Sanofi. Όπως εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, μέσα στο επόμενο διάστημα θα έρθουν κι άλλα φάρμακα καθώς κι άλλες θεραπείες κατά του κορωνοϊού.

Το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax έρχεται στις 21 Φεβρουαρίου και στην Ελλάδα και εκτιμάται ότι τον Μάρτιο θα έχουν παραδοθεί 474.000 δόσεις, ενώ τα φάρμακα που αφορούν την προφυλακτική αγωγή ξεκίνησαν ήδη να χορηγούνται, όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, στην καθιερωμένη ενημέρωση. Έτσι, η Ελλάδα ενισχύει τη λίστα με τα εμβόλια που έχει στη διάθεσή της και όλα μαζί μπαίνουν στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού.

Αυτό σημαίνει πως ακόμα και οι πιο διστακτικοί που δεν εμβολιάζονται κατά του ιού, σκεπτόμενοι τις παρενέργειες των mRNA εμβολίων, τώρα έχουν δύο επιπλέον επιλογές για να κλείσουν το ραντεβού τους και να εμβολιαστούν. «Αυτό είναι σημαντικό νέο για τους ανθρώπους που φοβούνται τα mRNA εμβόλια και θέλουν ένα πρωτεϊνικό. Προσπαθούμε να έχουμε κάθε θεραπευτικό μέτρο, κάθε καινούργιο σκεύασμα στην Ελλάδα», τόνισε η Μίνα Γκάγκα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις