Σπήλιος Λίβανος – βιογραφικό: Απόγονος οικογένειας πολιτικών, συμμαθητής του Μητσοτάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπήλιος Λίβανος – βιογραφικό: Απόγονος οικογένειας πολιτικών, συμμαθητής του Μητσοτάκη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Σπήλιος Λίβανος - βιογραφικό: Απόγονος οικογένειας πολιτικών είναι ο Σπήλιος Λιβανός, που απέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

07.02.2022 | 17:31

Από πολιτικό τζάκι είναι ο Σπήλιος Λιβανός, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που απέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν διαπίστωσε ότι ο υπουργός του δεν αντέδρασε ως όφειλε, στις απίθανες δηλώσεις του Δημάρχου Σπάρτης, ότι η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές το 2007, λίγο μετά τις δραματικές πυρκαγιές στην Ηλεία, χάρη στα χρήματα που μοίραζαν αφειδώς οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας. Ο Σπήλιος Λιβανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι υιός του Διονύση Λιβανού, ανηψιού του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ο οποίος διατέλεσε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Τουρισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος με τη σειρά του ήταν ανιψιός του πρώην πρωθυπουργού Δημήτρη Γούναρη, που ίδρυσε το κόμμα των Εθνικοφρόνων και διετέλεσε 3 φορές πρωθυπουργός, ενώ εκτελέστηκε μετά την Καταστροφή του 1922.

Ο Σπήλιος Λιβανός περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Κολλέγιο Αθηνών, όπου ήταν συμμαθητής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ετσι γνωρίστηκε με τον σημερινό πρωθυπουργό και η φιλία τους διατηρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Εν συνεχεία μετέβη στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Amherst της Μασαχουσέτης, ενώ απέκτησε και δύο μεταπτυχιακά στην Αγγλία, από το πανεπιστήμιο του Reading στις διεθνείς σχέσεις και από το πανεπιστήμιο του Bristol στην πολιτική ανάλυση.

Εκλέχθηκε βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2007 και του 2019. Από τον Ιούλιο του 2019 διατελεί κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

Στον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου του 2021, ορίστηκε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έως σήμερα Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2022, που ο Πρωθυπουργός τον απέπεμψε από το αξίωμά του.

Είναι νυμφευμένος με την δικηγόρο Δόμνα Κυρζοπούλου και έχουν ένα γιο, τον Διονύση και δύο κόρες, την Δανάη και την Αλίκη.

Exit mobile version