Βράχηκε το κινητό σας; Δεν είστε οι μόνοι. Έχει συμβεί σχεδόν σε όλους μας. Ναι, είμαστε αρκετοί αυτοί που έχουμε δει το κινητό μας να… πνίγεται στο νερό και με απελπισία, στη συνέχεια προσπαθούμε να το σώσουμε. Μια από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους που βρίσκει κανείς στο Διαδίκτυο, για να σώσει το κινητό του, είναι το… ρύζι! Άρθρα επί αρθρών έχουν γραφτεί για το πώς το ρύζι μπορεί να απορροφήσει την υγρασία από το κινητό. Είναι μια πρακτική, της οποίας η αποτελεσματικότητα, μάλλον, είναι… μύθος.
Το ρύζι δεν μπορεί να απορροφήσει αρκετά αποτελεσματικά το νερό, έτσι ώστε να στεγνώσει εσωτερικά τη συσκευή σας. Για όσους έχουν κάνει το κόλπο και έχει πιάσει, το πιθανότερο είναι ότι το κινητό τους θα δούλευε ούτως ή άλλως μετά από κάποιες ώρες, αφού στέγνωνε, ανεξαρτήτως της αλληλεπίδρασής του με το ρύζι. Τις περισσότερες φορές, πάντως, το να βάζει κανείς το κινητό στο ρύζι, είναι μια περιττή διαδικασία.
Βήμα βήμα πώς θα στεγνώσετε το κινητό
Ποιος, όμως, είναι ο καλύτερος τρόπος να στεγνώσετε ένα μουσκεμένο κινητό; Αρχικά, απενεργοποιήστε το κινητό σας αμέσως για να αποτρέψετε την υγρασία από το να επηρεάσει τα ενεργά κυκλώματα. Στεγνώστε το με χαρτοπετσέτες ή με ένα πανί μικροϊνών. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα εξαρτήματα, όπως το δίσκο της κάρτας SIM ή ακόμα και την μπαταρία. Έπειτα, τοποθετήστε τη συσκευή σε ένα τσαντάκι με φερμουάρ. Γεμίστε το τσαντάκι με σακουλάκια με μπαλάκια τζελ σιλικόνης (που συχνά βρίσκουμε στα κουτιά με τα παπούτσια) και κλείστε το τσαντάκι. Τα σακουλάκια αυτά αντλούν πολύ αποτελεσματικά την υγρασία και λειτουργούν καλύτερα από το ρύζι.
Θα χρειαστεί να περιμένετε τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν ανοίξετε πάλι το τσαντάκι. Υστερα από 72 ώρες ανοίξτε το τσαντάκι και το κινητό. Δυστυχώς καμία μέθοδος δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το κινητό σας τηλέφωνο θα σωθεί μετά τον… πνιγμό. Και επίσης, ακόμη και να λειτουργήσει δεν είναι σίγουρο ότι θα εξακολουθήσει να λειτουργεί το ίδιο καλά όπως πριν. Και αυτό γιατί το στέγνωμα στα εσωτερικά εξαρτήματα μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία διάβρωσης που θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στα εσωτερικά εξαρτήματα του κινητού σας. Και αυτός είναι και ο λόγος που ένα κινητό που κάποια στιγμή έπεσε στο νερό, μπορεί ξαφνικά να σταματήσει να λειτουργεί, μήνες αργότερα.