Τριτη δόση εμβολίου για παιδιά: Τι γνωρίζουμε για εφήβους 12-17 ετών

ΕΛΛΑΔΑ

Τριτη δόση εμβολίου για παιδιά: Τι γνωρίζουμε για εφήβους 12-17 ετών

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τριτη δόση εμβολίου για παιδιά: Η αναμνηστική δόση σε έφηβους 12-17 με υποκείμενα και χρόνια νοσήματα θα ξεκινήσει να χορηγείται από τα τέλη Φλεβάρη.

10.02.2022 | 10:06

“Μολονότι φαίνεται πως η ανοσία από τα εμβόλια με τον καιρό ελαττώνεται, ιδίως απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον, χρειάζονται περισσότερες έρευνες ώστε να εξακριβωθεί ποιος χρειάζεται τις ενισχυτικές δόσεις”, είχε δηλώσει τότε η Σουαμινάθαν στη Γενεύη. Δεν πρόλαβε να παρέλθει ένας μήνας και φαίνεται πως τα δεδομένα άλλαξαν. Ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ξεκίνησε την αξιολόγηση αίτησης για τη χρήση αναμνηστικής δόσης του Comirnaty (εμβόλιο BioNTech/Pfizer) σε εφήβους ηλικίας 12 έως 15 ετών. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η αίτηση όσον αφορά σε μεγαλύτερους εφήβους ηλικίας 16 έως 17 ετών.

Οι αναμνηστικές δόσεις σε εμβολιασμένα άτομα (δηλαδή σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον αρχικό τους εμβολιασμό) γίνονται για να αποκατασταθεί η προστασία αφού εξασθενήσει. Επί του παρόντος, μπορεί να χορηγηθεί αναμνηστική δόση του Comirnaty σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA θα πραγματοποιήσει ταχεία αξιολόγηση των δεδομένων που υποβάλλονται από την εταιρεία που εμπορεύεται το Comirnaty, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων από στοιχεία του πραγματικού κόσμου από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η αναμνηστική δόση σε έφηβους 12-17 με υποκείμενα και χρόνια νοσήματα θα ξεκινήσει να χορηγείται από τα τέλη Φλεβάρη, ενώ η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει επιφυλακτική σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση σε υγιείς έφηβους, δηλώντάς μας ότι πρέπει να υπάρξουν περισσότερα δεδομένα.

ECDC: Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα

“Επί του παρόντος, υπάρχουν περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης σε εφήβους που ολοκλήρωσαν τον αρχικό εμβολιασμό τους κατά της COVID-19”, επισημαίνει σε χθεσινή έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου COVID-19 σε εφήβους ηλικίας 12-17 ετών. “Σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ολοκλήρωση του πρωτοβάθμιου εμβολιασμού και στη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε ομάδες προτεραιότητας, πριν εξεταστεί το ενδεχόμενο χορήγησης αναμνηστικών δόσεων σε εφήβους ηλικίας 12-17 ετών χωρίς υποκείμενες παθήσεις”, τονίζει το ECDC.

Ειδικότερα, το ECDC επισημαίνει ότι ο εμβολιασμός των εφήβων εισήχθη το καλοκαίρι του 2021, περίπου έξι μήνες μετά την εισαγωγή των εμβολίων κατά της COVID-19 στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ. Όλες οι χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ συνιστούν πλέον τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 σε εφήβους ηλικίας 12-17 ετών και από αυτές, μόνο δέκα συνιστούν τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης για άτομα κάτω των 18 ετών.

Νοσηλείες παιδιών στην Ελλάδα

Περισσότερα από 100 παιδιά στην Ελλάδα νοσηλεύονται λόγω του συνδρόμου MIS-C. Πρόκειται για πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, και αφορά μία νόσο που προσβάλλει διάφορα μέρη του σώματος συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, του εγκεφάλου, του δέρματος, των ματιών ή των γαστρεντερικών οργάνων. Πολλά παιδιά με το εν λόγω σύνδρομο είχαν κορωνοϊό ή είχαν βρεθεί κοντά σε κάποιον που είχε μολυνθεί από την COVID-19.

Όπως εξήγησε η κα Θεοδωρίδου “Ο αριθμός των παιδιών με MIS-C και άλλων που μοιάζουν με MIS-C υπερβαίνει τα 100 στην Ελλάδα. Είναι 50 παιδιά τα οποία έχουν παρουσιάσει MIS-C και άλλα τα οποία έχουν συμπτωματολογία που θα μπορούσε να αποδοθεί σε MIS-C . Πάντως, η σοβαρότητα αυτής της κατάστασης μειώνεται με τη γνώση πλέον της θεραπευτικής αντιμετώπισης, δεδομένου ότι αυτά τα παιδιά και διαγνώστηκαν σωστά και πήραν τη θεραπεία τη σωστή και έτσι δεν είχαμε θανατηφόρο έκβαση από όσο ξέρω. Δεν θυμάμαι αν ήταν ένα παιδί στην αρχή.”

Επομένως, να θυμίσουμε ότι ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για την απόφαση του εμβολιασμού των παιδιών ήταν ακριβώς αυτή η σοβαρή κατάσταση του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, που δεν αφήνει κανένα σύστημα να μην συμμετέχει στη φλεγμονή και κυρίως το κυκλοφορικό.

Exit mobile version