Αποστρατικοποίηση νησιών - Κομισιόν: Η ξεκάθαρη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Τούρκο ΥΠΕΞ.
Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος έθεσε ζήτημα κυριαρχίας σε ελληνικά νησιά με πρόφαση το αίτημα της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση.
Ειδικότερα, ο Πίτερ Στάνο αναφέρει ότι «τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πρόσφατη συνέντευξη, που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της, είναι αντιπαραγωγικά και έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο που ζητούνται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις 23 Μαρτίου και τις 24-25 Ιουνίου. 2021».
Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά
«Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη. Η Τουρκία θα πρέπει να το σεβαστεί, να απέχει από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες ως προς αυτό, να δεσμευτεί απερίφραστα σε σχέσεις καλής γειτονίας και να εργαστεί για την ειρηνική επίλυση τυχόν διαφορών. Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές» καταλήγει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προέβη σε νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας, φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητήσει για ακόμη μία φορά την κυριαρχία της χώρας μας στα νησιά του Αιγαίου, θέτοντας ως πρόφαση το αίτημα της Άγκυρας για αποστρατικοποίηση. Όλα συνέβησαν στην συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, όπου και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπενθύμισε πως η Άγκυρα έχει στείλει την περιβόητη επιστολή στον ΟΗΕ, για την οποία έχει λάβει απάντηση από την Αθήνα, στην οποία τονίζεται ότι μπορεί να εγείρεται μέχρι και θέμα κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου εφόσον η Αθήνα έχει επιλέξει να τοποθετήσει στρατεύματα σε αυτά παραβιάζοντας διεθνείς συνθήκες.
Turkey: remarks by @MevlutCavusoglu regarding 🇬🇷sovereignty over some of its islands 👉 counterproductive & contradict de-escalation efforts. 🇬🇷 sovereignty over these islands is unquestionable. 🇹🇷 should respect it, refrain from provocations https://t.co/YVs2AgUWzc
— Peter Stano (@ExtSpoxEU) February 13, 2022
Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ
«Στον ΟΗΕ στείλαμε δύο επιστολές, τις στείλαμε επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς από τη δεκαετία του 1960» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Στην επιστολή που γράψαμε αναφέραμε πως η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους των συνθηκών, αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους, και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών. Διότι παραβιάζονται οι όροι. Στείλαμε τις επιστολές μας. Θα παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό. Αν χρειαστεί θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά ξεκινάει αυτή η συζήτηση». Στην συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ ξεπερνά τα όρια για ακόμη μία φορά λέγοντας, αναφερόμενος στο Κυπριακό πως η ελληνοκυπριακή πλευρά «έχει παραβιάσει την τουρκική υφαλοκρηπίδα μας 9 φορές».
TRT Haber Canlı Yayını https://t.co/DnZR9QjnXB
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) February 10, 2022
Οι τουρκικές επιστολές στον ΟΗΕ και η απάντηση της Ελλάδας
«Κάποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες μπλοκαρίστηκαν διπλωματικά και κάποιες από το ναυτικό μας στο πεδίο. Κάνοντας τις απαραίτητες προειδοποιήσεις, δεν αφήσαμε αυτά τα πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας τόσο στα νότια όσο και στα δυτικά. Η αποφασιστικότητά μας είναι ξεκάθαρη. Μόνο εάν συνεργαστείτε με την Τουρκία μπορεί να γίνει το ο,τιδήποτε εδώ. Πρόκειται για επιστημονική έρευνα; Μόνο αν πάρεις άδεια από την Τουρκία. Η στάση μας σε αυτό το θέμα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας», είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου, με επιστολή του στον γ.γ, των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες στις 13 Ιουλίου κατηγορούσε την Ελλάδα πως «παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο». Λίγα 24ωρα μετά στις 27 Ιουλίου η Ελληνίδα μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη απαντούσε σε κάθε αξίωση της Τουρκίας με πλήρη επιχειρηματολογία επικαλούμενη το Διεθνές Δίκαιο απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια της Άγκυρας να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο ανατολικό Αιγαίο.
«Το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης αφορά τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία»
Ωστόσο στις 30 Σεπτεμβρίου ο Φεριντούν Σινιρλίογλου επανήλθε με ακόμα πιο παράλογη ρητορική όπου σε επιστολή του στον Αντόνιο Γκουτέρες, σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους». Δηλαδή, τα νησιά αυτά δεν θα έπρεπς να ανήκουν πλέον στην Ελλάδα από την στιγμή που αυτή διατηρεί στρατό σε αυτά!
Ο Σινιρλίογλου επαναλάμβανε ότι το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης αφορά τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία, ενώ προσέθετε ότι για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμη αυστηρότερες λόγω «εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα». Έτσι, καλούσε… «για ακόμα μία φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης» μιας σειράς συνθηκών «και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας».