Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1 – 0: Υπερπροσπάθεια Άμραμπατ για να σωθεί το ματς
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1 – 0: Υπερπροσπάθεια Άμραμπατ για να σωθεί το ματς

Ολυμπιακός - ΑΕΚ 1 - 0: Ο Άμραμπατ είναι από τους ποιοτικότερους παίκτες της ΑΕΚ κι ένας από τους πιο επιδραστικούς στο παιχνίδι της.

Ο Μαροκινός εξτρέμ είναι από τους ποιοτικότερους παίκτες της ΑΕΚ κι ένας από τους πιο επιδραστικούς στο παιχνίδι της. Με δεδομένο ότι σε λιγότερο από ένα μήνα θα μπει στο 35ο έτος της ηλικίας, το παραπάνω εγχείρημα αναμενόταν να έχει έναν βαθμό δυσκολίας. Για τον Άμραμπατ, όμως, η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός. «Είμαι 34 ετών, αλλά νιώθω ότι είμαι 28 και είμαι αισιόδοξος». Είχε δηλώσει άλλωστε σε συνέντευξή του όταν είχε αποκτηθεί από την Ένωση το περασμένο καλοκαίρι.Αυτό φρόντισε να το δείξει και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, στο οποίο ήταν ο πολυτιμότερος της Ένωσης, αν όχι του γηπέδου. Όπως με τον ΠΑΟΚ, έτσι και με τους Πειραιώτες, ξεκίνησε πίσω από τον φορ και όχι στα «φτερά» της επίθεσης, εκεί που έχει παίξει τα περισσότερα παιχνίδια στην «πλούσια» καριέρα του.

Είχε ελεύθερο ρόλο, έβαζε συνεχώς μπελάδες στους αντιπάλους και αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην επίθεση των «κιτρινόμαυρων». Η ΑΕΚ έπαιζε στην κόντρα προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί κενούς χώρους με τον Μαροκινό και του Λιβάι Γκαρσία και Στίβεν Τσούμπερ, όμως έδειχνε αδυναμία στην τελική ενέργεια. Στο πρώτο ημίχρονο, ο Άμραμπατ μαζί με τον Καρίμ Ανσαριφάρντ πίεζαν συνεχώς τους αμυντικούς του Ολυμπιακού και δεν τους άφησαν να δημιουργήσουν παιχνίδι. Όπως άλλωστε έχουν συνηθίσει να κάνουν οι «ερυθρόλευκοι» στην πλειοψηφία των αγώνων που έχουν δώσει έως τώρα την τρέχουσα σεζόν. Ο Μαροκινός με την εξαιρετική ταχύτητα που διαθέτει όταν δεν έφτανε η μπάλα στα πόδια του γυρνούσε πίσω από τη μεσαία γραμμή προκειμένου για να την πάρει και με τρομερό σπριντ και διασκελισμό να φτάσει κοντά στην αντίπαλη εστία και να δημιουργήσει προϋποθέσεις επικίνδυνης επίθεσης για την ομάδα του.

Δεν έχασε μονομαχία

Πριν καλά καλά συμπληρωθούν επτά λεπτά αγώνα ο Άμραμπατ «σέρβιρε» καταπληκτικά κι από αρκετά δύσκολη θέση στον Τσούμπερ, όμως ο Ελβετός δεν έπιασε καλά την κεφαλιά, με αποτέλεσμα η μπάλα να μην καταλήξει στην εστία. Στο 37’ μάλιστα είχε μεγάλη ευκαιρία για να βάλει το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ, αν ο Βατσλίκ δεν εξουδετέρωνε το αριστερό σουτ που εξαπέλυσε. Όταν η μπάλα έφτανε στον Άμραμπατ, η ΑΕΚ γινόταν γρήγορη και ήταν επικίνδυνη να φύγει στο χώρο. Το μόνο που της έλειψε ήταν μια σωστή τελική επιλογή για να κάνει τη μεγάλη φάση και στο τέλος να βρει τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα. Στο δεύτερο ημίχρονο ο έμπειρος δεξιός εξτρέμ ήταν πάλι ο κινητήριος μοχλός της ΑΕΚ στην επίθεση και ξεκίνησε όπως ολοκλήρωσε το πρώτο. Ήταν δραστήριος, πήρε μπάλες στα πόδια και δημιουργούσε ρήγματα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης ο Νορντίν Άμραμπατ έδινε πολλές μονομαχίες με τους αντιπάλους του, εκ των οποίων από τις περισσότερες βγήκε νικητής χάρη στην εξαιρετική σωματοδομή που διαθέτει. Ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τους παίκτες του Ολυμπιακού αλλά και γενικότερα για όσους αντιπάλους τον έχουν αντιμετωπίσει να ρίξουν στο έδαφος τον 34χρονο Μαροκινό ή να κερδίσουν κάποια μονομαχία μαζί του. Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα με τους παίκτες του Ολυμπιακού να πέφτουν στον χορτάρι, στην προσπάθειά τους να βάλουν… φρένο στον Μαροκινό.

Η εξέλιξη του αγώνα

Ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη κόντρα στην ΑΕΚ για την 23η αγωνιστική της Super League Interwetten. Οι ερυθρόλευκοι μπορεί να μην βρέθηκαν στην καλύτερη τους μέρα, ωστόσο κατάφεραν και επικράτησαν 1-0 της Ένωσης. Ο Γιάν Εμβιλά ήταν εκείνος που σκόραρε στο 84ο λεπτό, σημειώνοντας το ένα και μοναδικό γκολ του Ολυμπιακού. Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός έφτασε τους 56 βαθμούς και διατήρησε στο +9 τη διαφορά του από τον δεύτερο ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ παρέμεινε στη 3η θέση έχοντας 39 πόντους. Με το παιχνίδι να μπαίνει στην τελική του ευθεία, ο Ολυμπιακός έγινε πιο επιθετικός με την είσοδο των Καρβάλιο και Αραμπί, ενώ ο Γέφτιτς αντικατέστησε τον Ανσαριφάρντ από την πλευρά της ΑΕΚ. Ο ρυθμός της Ένωσης έπεσε, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Ολυμπιακός.

Ο Ολυμπιακός μέχρι και το τέλος του αγώνα βρήκε κενούς χώρους και προσπάθησε να τους εκμεταλλευτεί. Στο 90+2′ ο Αραμπί προώθησε στον Ονιεκούρου. Ο Νιγηριανός εξτρέμ έφυγε τετ α τετ αμαρκάριστος, πλάσαρε, με τον Τσιντώτα να αποκρούει σε κόρνερ. Το σκορ υπέρ των ερυθρόλευκων, έμεινε έως το τελευταίο σφύριγμα. Στο β’ μέρος ο Πέδρο Μαρτίνς αποφάσισε να περάσει τον Ονιεκούρου στη θέση του Μαντί Καμαρά και να γυρίσει τον Αγκιμπού στη θέση “10” σε σχηματισμό 4-2-3-1. Η πρώτη καλή στιγμή ανήκε στους γηπεδούχους. Ο Λαλά έκανε τη σέντρα από τα δεξιά, ο Τικίνιο πήρε την κεφαλιά, με τον Τσιντώτα να μπλοκάρει. Η πρώτη “καθαρή” ευκαιρία για την ΑΕΚ κατεγράφη στο 57′. Ο Ανσαριφάρντ έπιασε το σουτ στην κίνηση, η μπάλα προσγειώθηκε στην αγκαλιά του Βατσλίκ.

Το δοκάρι του Καμαρά ξεχώρισε στο πρώτο μέρος

Το τέμπο ήταν χαμηλό, με την ΑΕΚ να επιχειρεί να γίνει απειλητική, όσο κυλούσε ο χρόνος. Στο 65′ Μανωλάς παραλίγο να πετύχει αυτογκόλ. “Κρέμασε” τον Βατσλίκ στην προσπάθειά να του να διώξει, όμως η μπάλα έφυγε άουτ. Στο 66′ ο Σιμόες έχασε νέα ευκαιρία, με τον κίπερ του Ολυμπιακού να μπλοκάρει. Οι ερυθρόλευκοι πέρασαν τον Βαλμπουενά αντί του Μασούρα. Η ΑΕΚ έπαιζε στην κόντρα προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί κενούς χώρους, όμως έδειχνε αδυναμία στην τελική ενέργεια.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το παιχνίδι με σχηματισμό 4-3-3. Ο Μαρτίνς επέλεξε άξονα με Μπουχαλάκη – Εμβιλά – Μαντί Καμαρά, ο Αγκιμπού Καμαρά κινήθηκε στο ένα άκρο της επίθεσης, με τον Τικίνιο στην κορυφή. Από την άλλη, η ΑΕΚ είχε μόλις μία αλλαγή σε σχέση με το πρώτο ματς, με τον Ανσαριφάρντ αντικαθιστά τον τραυματία Αραούχο και τον Βράνιες να μένει στον πάγκο για ένα ακόμα παιχνίδι. Τη θέση του κράτησε ο Χατζισαφί. Το πρώτο μέρος ήταν φτωχό. Ο Ολυμπιακός είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, με την ΑΕΚ να συγκεντρώνεται κυρίως στα ανασταλτικά της καθήκοντα. Με 4-4-2 ήταν η αρχική της προσέγγιση και αμυνόταν με δύο τετράδες. Στο 8′ οι ερυθρόλευκοι απείλησαν με ένα σουτ του Μπουχαλάκη να καταλήγει στην εξωτερική πλευρά των διχτύων.

Η Ένωση επειχείρησε να γίνει περισσότερο απειλητική αλλά δεν τα κατάφερε

Στο 10ο λεπτό η ομάδα του Μαρτίνς είχε καλή στιγμή για να μπει μπροστά στο σκορ. Ο Μπουχαλάκης είδε την κίνηση του Μαντί Καμαρά στην περιοχή. Εκείνος έκανε το σουτ, ο Χατζισαφί και ο Σιμόες έκαναν τάκλιν για να ανακόψουν. Η μπάλα κόντραρε στον Ιρανό, πήρε ύψος, τόσο ώστε να προσκρούσει στο οριζόντιο δοκάρι και να απομακρυνθεί. Στο 26′ μάλιστα ο Μασούρας βρήκε δίχτυα, αλλά ήταν καθαρά εκτεθειμένος.

Η ΑΕΚ στάθηκε ικανοποιητικά στο ανασταλτικό κομμάτι, ειδικά μετά το 27ο λεπτό, όταν ο Πορτογάλος τεχνικός άλλαξε πλευρά σε Μασούρα και Αγκιμπού Καμαρά. Στο τελευταίο κομμάτι του πρώτου μέρους, η Ένωση επιχείρησε να γίνει περισσότερο απειλητική. Στο 37′ ο Αμραμπάτ προσπάθησε να αιφνιδιάσει με ένα σουτ τον Βατσλίκ που έδιωξε, ενώ στο 42′ ο Ανσαριφάρντ πήρε μία πρώτη κεφαλιά, με τον Λαλά να διώχνει προ του Τσούμπερ σε κόρνερ. Έτσι, το 0-0 παράμεινε στο πρώτο μέρος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις