Απόφαση ΣτΕ: Το Ανώτατο Δικαστήριο χωρίς καν να εξετάσει επί της ουσίας την προσφυγή έκρινε απαράδεκτη την αίτηση εργοδοτικών οργανώσεων.
Κανονικά θα συνεχίσουν να καταβάλλονται οι τριετίες, δηλαδή τα επιδόματα προϋπηρεσίας για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Αυτό προκύπτει από την απόφαση του ΣτΕ που απέρριψε προσφυγή εργοδοτικών οργανώσεων κατά της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας του 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όριζε ότι οι τριετίες που είχαν «παγώσει» το 2012 πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται. Τα παραπάνω έρχονται να υπογραμμίσουν και πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι οποίες επισημαίνουν ότι με την απόφαση του ΣτΕ διατηρούνται οι τριετίες.
Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο χωρίς καν να εξετάσει επί της ουσίας την προσφυγή έκρινε απαράδεκτη την αίτηση εργοδοτικών οργανώσεων, καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό είναι καθαρά ερμηνευτική, άρα μη εκτελεστή πράξη και δεν μπορεί να προσβληθεί ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Έτσι, η νομική προσπάθεια του ΣΕΒ και άλλων περιφερειακών εργοδοτικών οργανώσεων που ζητούσαν την ακύρωση της εγκυκλίου που προέβλεπε την επανενεργοποίηση των ώριμων τριετιών ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας έπεσε στο κενό. Παραμένει πάντως το ερώτημα τι θα πράξουν οι εργοδότες, oι οποίοι εμφανίζονται αρκετά προβληματισμένοι με την κατάσταση που διαμορφώνεται. Από την άλλη πλευρά, η ΕΝΥΠΕΚΚ υποστηρίζει ότι «το ΣτΕ απέρριψε για τυπικούς λόγους μόνο τις προσφυγές των βιομηχάνων και δεν αποφάνθηκε για την υποχρέωση των εργοδοτών να χορηγούν κανονικά τις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα».
Τι είναι και πώς χορηγούνται
Επισημαίνεται ότι το επίδομα προϋπηρεσίας, γνωστό και ως «τριετία», ισούται με 10% επί του κατώτατου μισθού. Μπορούν να καταβληθούν έως τρεις τριετίες κατ’ ανώτατο όριο. Χορηγείται όμως πια μόνο σε όσους είχαν συμπληρώσει την εν λόγω χρονική προϋπόθεση έως τον Φεβρουάριο του 2012. Τότε, δημοσιεύθηκε η λεγόμενη 6η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με την οποία υποχώρησε ο κατώτατος μισθός στα 586 ευρώ μεικτά και ειδικά για νέους έως 25 ετών στα 511 ευρώ.
Το όριο που τέθηκε τότε ήταν ότι για οποιαδήποτε άλλη μεταβολή θα έπρεπε η ανεργία να έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό. Σημειώνεται ότι από τότε και μετά το αρνητικό ρεκόρ που σημείωσε η ανεργία ήταν στα επίπεδα του 28% τον Σεπτέμβριο του 2013. Σήμερα, η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 15%, απέχει ακόμα αρκετά όμως για να βρεθεί σε μονοψήφια νούμερα. Ο νόμος που ακολούθησε (ν. 4093/12), επικύρωσε την 6η ΠΝΠ και δημιούργησε και τη συγκεκριμένη αμφιβολία ως προς την καταβολή των τριετιών. Μια αμφιβολία που παραμένει ακλόνητη, εννέα χρόνια μετά!
Τα ερωτήματα
Ένα από τα ερωτήματα που γεννήθηκε με τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ είναι κατά πόσον θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει και σε νομοθετική ρύθμιση, καθώς η εγκύκλιος Αχτσιόγλου δεν αποτελεί νόμο. Μια άλλη πτυχή που μένει να διευκρινισθεί ειναι κατά πόσον μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν αναδρομικά την καταβολή των αναδρομικών και μαζί των αυξήσεων που πιθανότατα δεν δόθηκαν από εργοδότες από το 2019 και μετά.