Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

15

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Αυγό ποσέ πώς γίνεται: Η πιο εύκολη συνταγή!
PLUS

Αυγό ποσέ πώς γίνεται: Η πιο εύκολη συνταγή!

Αυγό ποσέ πώς γίνεται: Σε 4 βήματα

Παρ’ όλη την απλή θεωρία, το αυγό ποσέ μαθαίνεται στην πράξη! Όταν όμως το κατακτήσουμε, θα έχουμε έναν άσσο στο μανίκι μας για κάθε περίσταση.Τα πολύ φρέσκα αυγά, ιδανικά ελευθέρας βοσκής: απαραίτητη προϋπόθεση ώστε το ασπράδι να τυλιχτεί όμορφα γύρω από τον κρόκο! Το ξίδι είναι, επίσης, αναγκαίο για το σφίξιμο. Αντίθετα, δεν προσθέτουμε ποτέ αλάτι στο νερό γιατί θα εμποδίσει το σφίξιμο.

Η προετοιμασία: Κατσαρολάκι, νερό, ξίδι λευκό, ένα μπολ με νερό και παγάκια, μια σπάτουλα, μια τρυπητή κουτάλα. Τα αυγά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

sandwich with boiled egg
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το νερό στο κατσαρολάκι να βράσει σε μέτρια φωτιά. Σπάμε το αυγό μας προσεκτικά μέσα σε ένα μπολ.

Όταν το νερό αρχίσει να σιγοβράζει (δεν πρέπει ποτέ να κοχλάσει δυνατά), ρίχνουμε λίγο ξίδι (σε 1 λ. νερό 3 κ.σ. ξίδι) και αδειάζουμε μέσα το αγό μας. Το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πήξει το ασπράδι για 3, το πολύ 4 λεπτά.

Το βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα και πιέζουμε ελαφρά με το δάχτυλο: το ασπράδι πρέπει να είναι σφιχτό και ελαστικό και το εσωτερικό μαλακό (αν το ασπράδι θυμίζει καουτσούκ, τότε έχει παραβράσει).

Το βυθίζουμε προσεκτικά στο μπολ με το παγωμένο νερό, ώστε να σταματήσει η βράση και να φύγει το ξίδι. Στραγγίζουμε και σερβίρουμε. Αν θέλουμε, μπορούμε να ψαλιδίσουμε τα περισσεύματα του ασπραδιού γύρω γύρω, ώστε να αποκτήσει ομοιόμορφη εμφάνιση.

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ετοιμάσουμε τα ποσέ αυγά μας από πριν και να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο. Αν θέλουμε να τα σερβίρουμε ζεστά, θα τα βγάλουμε έγκαιρα από το ψυγείο και θα τα βυθίσουμε για 2 λεπτά σε νερό που σιγοβράζει.

sunny side up egg on brown bread
ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΕΤΕ

Σε φρυγανισμένο ψωμί, επάνω σε σπανάκι σοταρισμένο με βούτυρο Σε ψωμάκια μπριός ή μάφιν, επάνω σε τραγανό μπέικον, περιχυμένα με σος ολαντέζ (αβγά Benedict) Επάνω σε πράσινα σπαράγγια στον ατμό σε ψωμάκι φρυγανισμένο με σάλτσα αβοκάντο guacamole και ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

white ceramic plate with food
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις