Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

17

Σεπτεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αγνοούμενοι στο πλοίο – Κέρκυρα: Τεράστια επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό άντρα
ΕΛΛΑΔΑ

Αγνοούμενοι στο πλοίο – Κέρκυρα: Τεράστια επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό άντρα

Αγνοούμενοι στο πλοίο - Κέρκυρα: Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν στο ίδιο σημείο και άλλοι επιζώντες

Ένα άτομο εντοπίστηκε μέσα στην αριστερή πλευρά της πρύμνης του πλοίου Euroferry Olympia από διασώστες στην ΕΜΑΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλά στην υγεία του. Την είδηση επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα«» ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης. «Βρέθηκε ζωντανός ένας εκ των επιβατών, πιθανότατα Λιθουανικής καταγωγής και περιμένουμε να γίνει ταυτοποίηση», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο επιβάτης αναμένεται να δώσει πληροφορίες και για τους υπόλοιπους αγνοούμενους.

Euroferry Olympia: Τρεις έχουν διασωθεί, 11 αγνοοούμενοι στο φλεγόμενο πλοίο

Υπενθυμίζεται ότι προχθές μέλη της ΕΜΑΚ κατάφεραν να διασώσουν από το φλεγόμενο πλοίο άλλα δύο άτομα, έναν Βούλγαρο και έναν άνδρα αφγανικής καταγωγής. Ο 65χρονος Βουλγαρικής καταγωγής νοσηλεύεται διασωληνωμένος καθώς παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς. Στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα. Μέχρι την τελευταία διάσωση σήμερα αγνοούνταν 12 άτομα, ανάμεσα στα οποία τρεις Έλληνες. Πλέον οι αγνοούμενοι είναι 11. Το πλοίο έχει ρυμουλκηθεί σε ασφαλές σημείο, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κέρκυρας. Εστίες καπνού εξακολουθούν να υπάρχουν στο εσωτερικό του πλοίου, ενώ και σήμερα συνεχίζονται οι ρίψεις νερού από ρυμουλκά και πυροσβεστικά πλοιάρια.

Η δυσκολία στην επιχείρηση διάσωσης στο φλεγόμενο πλοίο

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της ομάδας ΕΜΑΚ που επιχειρεί στο σημείο, κ. Μήτσης περιέγραψε στον ΣΚΑΪ πως το υψηλό θερμικό φορτίο στο εσωτερικό του πλοίου και η εκπομπή επικίνδυνων αερίων δυσχεραίνει το έργο της ΕΜΑΚ. «Όταν φτάνουμε κοντά, πέρα από την υψηλή θερμοκρασία, η μυρωδιά από τις εκπομπές αερίων ήταν ανυπόφορη», δήλωσε. Τόνισε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ομάδα του αυτή τη στιγμή είναι ο χρόνος παραμονής στο πλοίο. «Δεν μπορούμε να μένουμε για 10-15 λεπτά. Αν πέσει το θερμικό φορτίο και περιοριστεί η τοξικότητα των αερίων, θα μπορέσουμε να πλησιάσουμε, να κάνουμε διανοίξεις», επισήμανε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, η θερμοκρασία στο εσωτερικού του πλοίου αγγίζει τους 2.000 βαθμούς.

Η επιστολή διαμαρτυρίας του ΣΕΟΦΑΕ

Παράλληλα, στο φως της δημοσιότητας ήλθε επιστολή διαμαρτυρίας του ΣΕΟΦΑΕ (Συνδικάτο Επαγγελματιών Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδας), η οποία το 2017 είχε αποσταλεί προς την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καταγγέλλοντας ότι, ειδικά στα πλοία της Grimaldi Group (Euroferry Olympia και Euroferry Egnazia) οι συνθήκες διαβίωσης και ανάπαυσης των οδηγών κατά τον πλου είναι άσχημες, θυμίζοντας, μάλιστα, «γαλέρα 16ου αιώνα», όπως χαρακτηριστικά τονιζόταν. Μεταξύ άλλων ο ΣΕΟΦΑΕ επισήμαινε ότι:

– Η στοιβασία των ΦΔΧ δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας για τον πλου των πλοίων (κατά τα καταγγελλόμενα είναι τόσο κοντά το ένα με το άλλο που δεν χωρά να περάσει ούτε άνθρωπος 30 κιλών).

– Δεν δουλεύουν τα εξαεριστικά στα γκαράζ των πλοίων, με συνέπεια η κατάσταση να είναι ανυπόφορη από τα καυσαέρια των ΦΔΧ.

– Οι καμπίνες του πλοίου πολλές φορές δεν επαρκούν για τους επιβαίνοντες με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

– Οι καμπίνες των πλοίων δεν τηρούν τις προδιαγραφές για την ξεκούραση και ανάπαυση των οδηγών. Είναι σε άθλια κατάσταση σε ό,τι αφορά την υγιεινή και ελλοχεύουν μολυσματικές ασθένειες (κυκλοφορούν έντομα, κατσαρίδες κ.λπ.)

– Οι χώροι καθαρισμού και υγιεινής των οδηγών (τουαλέτες, ντους) δεν λειτουργούν.

– Ο κλιματισμός δεν λειτουργεί, με συνέπεια οι οδηγοί να κοιμούνται όπου βρουν (σαλόνι κ.λπ.) ή για όσους επιτρέπεται η πρόσβαση (λόγω στοιβασίας) στις καμπίνες των φορτηγών (μνήμες «Norman Atlantic» κύριε Υπουργέ)

– Πολλοί συνάδελφοι έχουν υποστεί τροφική δηλητηρίαση από το φαγητό του πλοίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις