Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μυϊκός πόνος – αντιμετώπιση: Τι μπορούμε να κάνουμε, οι ειδικοί απαντούν
PLUS

Μυϊκός πόνος – αντιμετώπιση: Τι μπορούμε να κάνουμε, οι ειδικοί απαντούν

Μυϊκός πόνος - αντιμετώπιση: Πώς αντιμετωπίζεται ο «κόμπος» & το «σφίξιμο» στους μύες

Η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» ασχολείται σήμερα με το θέμα των μυϊκών πόνων και εξετάζει το πώς αυτό που εμείς συνηθίζουμε να ονομάζουμε «κόμπο» ή «σφίξιμο» στους μύες μπορεί να προκαλέσει ανυπόφορο και χρόνιο πόνο σε πολλά σημεία του σώματος, αλλά και άλλες ενοχλήσεις όπως το μούδιασμα, προτείνοντας και τρόπους για την αντιμετώπισή του.
Στην εκπομπή μίλησαν σχετικά οι κ.κ.  Αφροδίτη Σκαφίδα, πρωταθλήτρια στίβου, και Κατερίνα Μουστάκα, ιατρός – δρ. χειροπρακτικής. «Νομίζουμε ότι οι αθλητές είναι σούπερ ήρωες. Στην πραγματικότητα επειδή ζούμε όλοι σε ένα πλανήτη που η βαρύτητα μας τραβάει προς τα κάτω, δεν υπάρχει περίπτωση να μην επιβαρυνθούν οι μύες μας», σημείωσε η κ. Μουστάκα.

«Υπάρχουν σημεία πυροδότησης πόνου. Τα έχουμε όλοι. Είναι οι “κόμποι” που αισθανόμαστε όταν κάποιος μας κάνει μάλαξη. Είναι το καλύτερα κρυμμένο μυστικό του μυοσκελετικού πόνου. Δημιουργείται μετά από ταλαιπωρία, κακή στάση, στρες, κακή διατροφή», πρόσθεσε η ίδια. «Εγώ είχα θέματα με τον αυχένα μου και την πλάτη, τα οποία συντηρήθηκαν. Αυτά δε φεύγουν αν δε δώσουμε κάποια προσοχή. Πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιμετωπιστούν. Στην αρχή ο πόνος ερχόταν και έφευγε και μετά έγινε μόνιμο», είπε από την πλευρά της η Αφροδίτη Σκαφίδα.

«Τα σημεία πυροδότησης πόνου από τη στιγμή που ενεργοποιηθούν, μπορεί να είναι ενεργά ή ληθαργικά. Πυροδοτούνται από την κούραση, απότομες κινήσεις, την κακή φυσική κατάσταση και το στρες. Ο πόνος είναι πολυπαραγοντική εμπειρία. Επηρεάζεται και από τη φυσική και από την ψυχολογική μας κατάσταση. Το στρες είναι η προσπάθεια του σώματος να επιβιώσει σε δύσκολες συνθήκες», εξήγησε η κ. Μουστάκα.

Η άσκηση μειώνει τον πόνο

«Δοκίμασα διάφορα μηχανήματα που υπόσχονταν ότι χαλαρώνουν το μυ, συμπληρώματα. Τελικά κατέληξα στα σημεία πυροδότησης και κατάφερα να φέρω το μυ στην κατάσταση που θα έπρεπε να είναι. Το πρόβλημα στον αυχένα μου δημιουργούσε πονοκεφάλους, κακή διάθεση», είπε η Αφροδίτη Σκαφίδα. «Αν σε ένα σημείο που δουλεύουμε μόνοι μας, με μία μάλαξη αισθανθούμε βελτίωση είναι πολύ πιθανό ο πόνος να είναι μυϊκός. Κάποιος μπορεί να βρει το σημείο πυροδότησης με την ψηλάφηση», είπε ακόμα η κ. Μουστάκα, προσθέτοντας ότι «Η άσκηση μειώνει τον πόνο, βελτιώνει την αιμάτωση στην περιοχή και μας κρατάει σε καλή κατάσταση». «Σε περίπτωση που υπάρχει φλεγμονή, η θερμοφόρα την επιδεινώνει. Ταυτόχρονα αν βάλουμε θερμοφόρα σε μυ που είναι σφιγμένος, η θερμοφόρα αυξάνει την αιμάτωση. Ωστόσο, αν κάνουμε γυμναστική έχουμε πολύ μεγαλύτερη αιμάτωση», εξήγησε η κ. Μουστάκα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις