Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

11

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κυρώσεις Μπαίντεν στη Ρωσία: “Δεν θέλουμε πόλεμο… αλλά”
ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις Μπαίντεν στη Ρωσία: “Δεν θέλουμε πόλεμο… αλλά”

Κυρώσεις Μπαίντεν στη Ρωσία: «Δεν θα προχωρήσει ο αγωγός Nord Stream 2» - «Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία»

Με κυρώσεις που θα πονέσουν απείλησε τη Ρωσία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στο νέο διάγγελμά του. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη «ρωσική ελίτ» και σε δύο ρωσικές τράπεζες, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάσταση στην Ουκρανία στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο «δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει» αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτές στη διπλωματία».

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν

«Εφαρμόζουμε πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού σε δύο μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: τη VEB και τη στρατιωτική τους τράπεζα» είπε ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του. Επίσης πρόσθεσε «εφαρμόζουμε κυρώσεις στο δημόσιο χρέος της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι αποκόψαμε τη δυτική χρηματοδότηση για τη ρωσική κυβέρνηση. Δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση».

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε πόντο» ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.

«Δεν έχουμε πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία»

«Σήμερα, ως απάντηση στην παραδοχή της Ρωσίας ότι δεν θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Λευκορωσία, επέτρεψα πρόσθετες κινήσεις αμερικανικών δυνάμεων και εξοπλισμού, που έχουν ήδη σταθμεύσει στην Ευρώπη για να ενισχύσουν τους συμμάχους μας στη Βαλτική: σε Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία», δήλωσε ο Μπάιντεν και τόνισε ότι ήθελε να είναι ξεκάθαρος πως πρόκειται για «εντελώς αμυντικές κινήσεις από την πλευρά μας».

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία. Θέλουμε όμως να στείλουμε ένα μήνυμα: ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους συμμάχους μας θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό της επικράτειας του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

«Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε» στη ρωσική επιθετικότητα

Βλέπουμε την «αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του, στο οποίο ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τις κινήσεις της σχετικά με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, η Ρωσία σχεδιάζει να κινηθεί στρατιωτικά στην περιοχή. «Δεν χρειάζεσαι το αίμα, εκτός αν επιθυμείς να αρχίσεις έναν πόλεμο. Η Ρωσία συγκεντρώνει αποθέματα αίματος». Αν η Ρωσία συνεχίσει την εισβολή της, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με περισσότερες κυρώσεις, είπε ο Μπάιντεν. Μαζί με τη Γερμανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει να σιγουρέψει πως ο αγωγός Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει.

«Ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου η αναγνώριση στην περιοχή του Ντονμπάς», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ακόμα πιστεύουμε πως η Ρωσία θα κάνει μαζική επίθεση στην Ουκρανία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα και νέο γύρο κυρώσεων, και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ενισχύουν αμυντικά την Ουκρανία, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν και τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά θα προστατεύσουν τα εδάφη του ΝΑΤΟ.

“Ο Πούτιν ήταν αυτός που απείλησε με πόλεμο”

Χθες ο κόσμος άκουσε τον Πούτιν να ξαναγράφει την Ιστορία με μία αναδρομή 100 ετών, ο Πούτιν ήταν αυτός που απείλησε με πόλεμο, εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Ρωσίας δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι παραμένουν ανοιχτοί για διπλωματία. Σε κάθε κίνηση της Ρωσίας, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε, είπε ο Μπάιντεν. «Ποιος δίνει στον Πούτιν το δικαίωμα να ανακηρύσσει νέες ‘χώρες’ σε εδάφη που ανήκουν στους γείτονές του» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναγνώρισε πως η επιβολή των νέων κυρώσεων στη Ρωσία ενδέχεται να οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου για τους Αμερικανούς, και δεσμεύτηκε να περιορίσει τον οικονομικό αντίκτυπο. «Η προστασία της ελευθερίας θα έχει κόστος και για εμάς και εδώ στο σπίτι. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς για αυτό» είπε.

Πρόσθεσε πως «όσο το κάνουμε αυτό, θα αναλάβω δράση για να διασφαλίσω πως η ζημιά των κυρώσεων θα στοχεύει τη ρωσική οικονομία και όχι τη δική μας». Το ΝΑΤΟ συνεδρίασε νωρίτερα στις Βρυξέλλες, με τον Στόλτενμπεργκ να δηλώνει πως η Ρωσία σχεδιάζει «μαζική επίθεση» στην Ουκρανία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πήρε το «πράσινο φως» από την Άνω Βουλή να αναπτύξει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έκανε λόγο για «πυρηνικές φιλοδοξίες» της Ουκρανίας, που στοχεύουν τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υφίστανται πλέον και ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

Η καλύτερη απόφαση που μπορεί να πάρει η Ουκρανία είναι να απαρνηθεί τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, είπε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η Ρωσία δεν μπορούσε να ανεχθεί περαιτέρω τη γενοκτονία του λαού του Ντονμπάς.

Οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία

Λίγη ώρα νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν για την επιβολή κυρώσεων σε 27 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, σε τράπεζες, στον τομέα της Άμυνας ενώ πρόκειται επίσης να περιορίσουν την πρόσβαση των Ρώσων στις ευρωπαϊκές αγορές. Όλα τα μέλη της Ρωσικής Δούμας θα υποστούν κυρώσεις, που περιλαμβάνουν απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Αυτό το πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη «θα πονέσει πολύ τη Ρωσία», δήλωσε ο επικεφαλής τηςεξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ επισημαίνοντας πως το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) θα στοχεύσουν κυρίως τους 351 Ρώσους βουλευτές της Δούμας, που υπερψήφισαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστικών εδαφών.

Ως προς τα πρόσωπα, οι κυρώσεις αφορούν όλους όσοι εντός της Ρωσίας «πυροδοτούν» την κρίση στην Ουκρανία, όπως π.χ. τα μέλη της Δούμα που υπερψήφισαν τις προτάσεις Πούτιν, ιθύνοντες και άτομα που τις προπαγανδίζουν καθώς και παράγοντες και επιχειρήσεις που οφελούνται οικονομικά από την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης. Ως προς το ρωσικό κρατος οι κυρώσεις αφορούν πρωτίστως τις δυνατότητές του να δανείζεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και γενικότερα να αντλεί κεφαλαία από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Στο στόχαστρο 27 πρόσωπα και οντότητες

«Οι κυρώσεις θα στοχεύουν, επίσης, 27 πρόσωπα και οντότητες, που συμβάλλουν στην υπονόμευση ή στο να απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η κυριαρχία της και η ανεξαρτησία της», είπε ακόμη ο Μπορέλ, αναφερόμενος σε «παράγοντες του τομέα της άμυνας, που διαδραματίζουν έναν ρόλο στην εισβολή εναντίον της χώρας», «εκείνους που εξαπέλυσαν μια εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον της Ουκρανίας» και «τις τράπεζες που χρηματοδοτούν τους Ρώσους αξιωματούχους και άλλες επιχειρήσεις σε αυτά τα εδάφη».

Η ΕΕ σκοπεύει, επιπλέον, να στοχοθετήσει «τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και εντέλει «την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησής του να έχουν πρόσβαση στην χρηματοπιστωτική αγορά μας και τις αγορές των ευρωπαϊκών πρωτευουσών για την αναχρηματοδότηση του χρέους του», συμπλήρωσε ο ίδιος. «Οι κυρώσεις δεν έχουν θαυματουργά αποτελέσματα. Όμως, οι κυρώσεις, αυτό θα κάνει κακό οικονομικά και θα κάνει κακό στους ανθρώπους που αφορούν», επισήμανε ο Μπορέλ, υπογραμμίζοντας πως τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να κρατήσουν στη φαρέτρα τους «άλλα πολεμοφόδια (…) για να απαντήσουν σε νέες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας», διότι «η ιστορία δεν έχει τελειώσει».

«Αυτή η αποφασιστικότητα αφήνει πάντα ανοικτή την πόρτα της διπλωματίας»

«Αυτή η αποφασιστικότητα αφήνει πάντα ανοικτή την πόρτα της διπλωματίας», διαβεβαίωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, διαπιστώνοντας, ωστόσο, ότι «όλες οι διπλωματικές προσπάθειες (…) έπεσαν πάνω σε τοίχο» τις τελευταίες εβδομάδες. «Ο πρόεδρος Πούτιν δεν τιμά πλέον την υπογραφή της Ρωσίας», δήλωσε, προσθέτοντας πως η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή στο Παρίσι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ακυρώθηκε.

Σε αυτήν την υπόθεση, ο πρόεδρος Μακρόν, που έχει δεχθεί επικρίσεις από την αντιπολίτευση στη Γαλλία για τη μεσολάβησή του που δεν καρποφόρησε, «ανέλαβε τις ευθύνες του», σημείωσε ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. «Έκανε το καθήκον του για να πράξει τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει τις μεθόδους, τον χαρακτήρα, τον κυνισμό του Βλαντίμιρ Πούτιν… Δεν είναι αφελής σε αυτές τις συνομιλίες», διαβεβαίωσε.

Κυρώσεις ανακοίνωσε και η Βρετανία

Πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσης, από το βήμα της βρετανικού κοινοβουλίου, ο Μπόρις Τζόνσον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες -τις Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank- και σε τρεις ζάπλουτους Ρώσους πολίτες του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν -τον Γκενάντι Τιμτσένκο, τον Μπόρις Ρότενμπεργκ και τον ανιψιό του, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ-, στους οποίους θα απαγορευθεί η είσοδος στη Βρετανία και θα «παγώσουν» τυχόν περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν στη χώρα. Σημειωτέον ότι στα συγκεκριμένα τρία άτομα οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εδώ και χρόνια κυρώσεις.

Πρόκειται για την πρώτη δόση κυρώσεων, είπε ο Τζόνσον, προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες, αν συνεχίσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον ίδιο δρόμο.

Συμμετοχή της Νορβηγίας στις κυρώσεις της ΕΕ

Η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συμμετάσχει στις επικείμενες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης. Η σκανδιναβική χώρα επιβεβαίωσε επίσης τη διεξαγωγή στο έδαφός της τον Μάρτιο μεγάλων διετών ασκήσεων του ΝΑΤΟ, οι οποίες θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας φέτος.

“Η κατάσταση στην Ουκρανία (…) βρίσκεται σε ένα επίπεδο που είναι δραματικό”, δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Όσλο. “Χθες ήταν ένα σημείο καμπής”, είπε αναφερόμενος στην απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, χθες, Δευτέρα, να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας.

Η πρώτη αντίδραση Μπάιντεν μετά το διάγγελμα Πούτιν

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε μια δήλωση χθες, Δευτέρα, με την οποία επέπληξε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας από τη Ρωσία για δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα εκδώσει διάταγμα που «θα απαγορεύει νέες επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδότηση από Αμερικανούς προς, από ή στις λεγόμενες περιοχές DNR και LNR της Ουκρανίας». Το εκτελεστικό διάταγμα θα επιτρέψει επίσης την επιβολή κυρώσεων κατά «οποιουδήποτε ατόμου που είναι αποφασισμένο να δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις περιοχές της Ουκρανίας».

«Θα ανακοινώσουμε επίσης σύντομα πρόσθετα μέτρα που σχετίζονται με τη σημερινή κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας», ανέφερε η Ψάκι στη δήλωση.

«Στον πάγο» ο Nord Stream 2

Η Γερμανία έκανε ήδη ένα πρώτο, σημαντικό βήμα, διακόπτοντας τη διαδικασία πιστοποίησης του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2 που θα μεταφέρει μέσω Βαλτικής ρωσικό φυσικό αέριο ως αντίδραση στην αναγνώριση από τη Ρωσία των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Ενέργειας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έδωσε εντολή να αποσυρθεί η θετική αξιολόγηση που απαιτείται για την έγκριση του αγωγού μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.

«Χωρίς αυτήν την πιστοποίηση Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», είπε ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο πριν από λίγο. Ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» την αναγνώριση από τον Πούτιν των εδαφών που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Ο Σολτς έδωσε εντολές να διερευνηθεί με ποιες εναλλακτικές θα διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της Γερμανίας. «Η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά», δήλωσε.

Λευκός Οίκος: Η Ρωσία ξεκίνησε «εισβολή» στην Ουκρανία

Ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε να μιλά για «εισβολή», αναφερόμενος στις κινήσεις της Ρωσίας στα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας. Την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «εισβολή» την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. Αρκετοί ηγέτες της Ευρώπης είχαν δηλώσει από την προηγούμενη ημέρα τής αναγνώρισης του Ντονμπάς από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, πως στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στις περιοχές των αυτονομιστών. Ωστόσο, δεν ανέφεραν πως αυτό αποτελεί ευρεία εισβολή στη χώρα. Παράλληλα, προαναγγέλλονται κυρώσεις από ΕΕ, Βρετανία και ΗΠΑ.

 

Αργότερα, ο Λευκός Οίκος άλλαξε τη στάση του, όταν ο Τζον Φάινερ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, είπε:

«Θεωρούμε πως, ναι, αυτό είναι η αρχή μιας εισβολής, της πρόσφατης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία». «Μια εισβολή είναι μια εισβολή, και αυτό είναι που συμβαίνει τώρα», είπε.

Mέχρι τώρα, ο Λευκός Οίκος απέφευγε να χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, αποφασίστηκε η χρήση του όρου «εισβολή» λόγω της κατάστασης στο πεδίο της Ουκρανίας, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ώρες. Σε παρόμοιο ύφος, η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, έκανε λόγο για «ανοησίες», μιλώντας για την εντολή Πούτιν που αφορά στην ανάπτυξη «ειρηνευτικών» δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία. «Γνωρίζουμε τι είναι πραγματικά», είπε η πρέσβης, αναφερόμενη στις κινήσεις αυτές της Ρωσίας.

Η Μόσχα απομακρύνει τους διπλωμάτες της από την Ουκρανία

Η Ρωσία θα απομακρύνει το διπλωματικό προσωπικό της από την Ουκρανία, το συντομότερο δυνατόν, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Υπό τις παρούσες συνθήκες, η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να μεριμνήσουμε για τους ρώσους διπλωμάτες και τους υπαλλήλους της πρεσβείας και των προξενείων μας. Προκειμένου να προστατεύσει τη ζωή και την ασφάλειά τους, η ρωσική ηγεσία αποφάσισε να απομακρύνει το προσωπικό των διπλωματικών αποστολών της στην Ουκρανία, κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Ρώσοι διπλωμάτες στην Ουκρανία έγιναν αποδέκτες προσωπικών «απειλών» και τα αυτοκίνητα ορισμένων πυρπολήθηκαν. «Παρά τις υποχρεώσεις τους, βάσει της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις, οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν ασχοληθεί με αυτά τα γεγονότα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις