Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

15

Αυγούστου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κυρώσεις στη Ρωσία: Στη “μαύρη λίστα” τρεις βαθύπλουτοι ολιγάρχες και πέντε τράπεζες
ΚΟΣΜΟΣ

Κυρώσεις στη Ρωσία: Στη “μαύρη λίστα” τρεις βαθύπλουτοι ολιγάρχες και πέντε τράπεζες

Κυρώσεις στη Ρωσία: Το Λονδίνο έδωσε στη δημοσιότητα λίστα που περιλαμβάνει πέντε τράπεζες και τρία φυσικά πρόσωπα.

Με την ενεργοποίηση στοχευμένων κυρώσεων που είχαν προαναγγελθεί το προηγούμενο διάστημα τόσο από τον Μπόρις Τζόνσον όσο και από την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας, απαντά η Βρετανία στην απόφαση Πούτιν να προχωρήσει σε αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δυο αποσχισθεισών “λαϊκών δημοκρατιών” Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία. Το Λονδίνο έδωσε στη δημοσιότητα λίστα που περιλαμβάνει πέντε τράπεζες και τρία φυσικά πρόσωπα. Πρόκειται για μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων που αποτελεί την πρώτη βρετανική απάντηση προς τη Μόσχα. Η λίστα δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

 Τα πρόσωπα και οι τράπεζες
Γκενάντι Τιμτσένκο (Gennadiy Nikolayevich Timchenko)

“Ο Timchenko είναι βασικός μέτοχος της Bank Rossiya. Η Bank Rossiya είναι βασικός ενδιαφερόμενος στον National Media Group που υποστηρίζει τη ρωσική πολιτική που αποσταθεροποιεί την Ουκρανία,” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

“Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η Τράπεζα “Rossiya” επέκτεινε τα τραπεζικά της υποκαταστήματα και παρείχε τραπεζική ασφάλεια και επενδύσεις σε όλη την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη και προσφέρει υποστήριξη σε στρατιωτικές δραστηριότητες και τη δημιουργία μεγάλων συγκοινωνιακών συνδέσεων και καρτών που επιτρέπουν στο κοινό να ταξιδεύει χωρίς εμπόδια σε όλη τη χερσόνησο”.

“Η Τράπεζα Rossiya υποστήριξε την ενοποίηση της Κριμαίας με την Ρωσική Ομοσπονδία ενσωματώνοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Ως εκ τούτου, ο Τιμτσένκο εμπλέκεται ή έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση, την παροχή υποστήριξης ή την προώθηση οποιασδήποτε πολιτικής ή δράσης που αποσταθεροποιεί την Ουκρανία ή υπονομεύει ή απειλεί την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία ή την ανεξαρτησία της Ουκρανίας”.

Μπόρις Ρομάνοβιτς Ρότενμπεργκ (Boris Romanovich Rotenberg)

Ο Μπόρις Ρότενμπεργκ “είναι ένας εξέχων Ρώσος επιχειρηματίας με στενούς προσωπικούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρότενμπεργκ είναι βασικός μέτοχος της SMP Bank και συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της,” αναφέρει η βρετανική ανακοίνωση. “Ο Ρότενμπεργκ επομένως εμπλέκεται ή έχει εμπλακεί στην απόκτηση οφέλους από ή την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ρωσίας λόγω της κατοχής ή του ελέγχου άμεσα ή έμμεσα” ή “εργάζεται ως διευθυντής” στην SMP Bank, η οποία είναι συνδεδεμένη με ρωσικές κρατικές οντότητες που αποκομίζουν οικονομικό όφελος ή άλλο υλικό όφελος από την κυβέρνηση της Ρωσίας και δραστηριοποιείται στον χρηματοοικονομικό τομέα που είναι ένας τομέας στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση της Ρωσίας”.

Ιγκόρ Αρκάντιεβιτς Ρότενμπεργκ (Igor Arkadyevich Rotenberg)

“Ο Ιγκόρ Ρότενμπεργκ είναι ένας εξέχων Ρώσος επιχειρηματίας με στενούς οικογενειακούς δεσμούς με τον Πρόεδρο Πούτιν. Ο Ρότενμπεργκ είναι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Εθνικών Τηλεματικών Συστημάτων (NTS).” “Η NTS δραστηριοποιείται στον τομέα των μεταφορών, ο οποίος είναι στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση της Ρωσίας, και ως εκ τούτου μέσω του ρόλου του ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της NTS, ο Ιγκόρ Ρότενμπεργκ επωφελείται ή υποστηρίζει την κυβέρνηση της Ρωσίας.”

Οι τράπεζες αναφέρονται επιγραμματικά και είναι,

η τράπεζα Rossiya, η τράπεζα της Μαύρης Θάλασσας για την Ανάπτυξη και την Ανασυγκρότηση Α.Ε. και η Genbank IS Bank. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία θα σταματήσει τη διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία. Ο καγκελάριος είπε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι η κυβέρνησή του έλαβε το μέτρο ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις