Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγη ώρα μετά την έγκριση από το ρωσικό κοινοβούλιο της άδειας να σταλεί στρατός “στο εξωτερικό”, όπως ζήτησε ο ίδιος. Στη σχετικά σύντομη τοποθέτησή του, ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι “Η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ δεν υπάρχει πλέον. Η Ρωσία όλο αυτό το διάστημα ενδιαφερόταν για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, επειδή αυτό το έγγραφο ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού”, υπενθυμίζοντας ότι ήταν ένας από τους δημιουργούς αυτού του κειμένου ως εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.
“Οι αρχές της Ουκρανίας δήλωναν δημόσια ότι δεν θα εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μίνσκ και η Ρωσία δεν μπορούσε να ανεχθεί περαιτέρω τη γενοκτονία του λαού του Ντονμπάς. Το Κίεβο μηδένισε όλες τις προσπάθειες για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, τις “σκότωσε” η ουκρανική ηγεσία πολύ πιο πριν από την αναγνώριση των Λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ”, δήλωσε ο Πούτιν. “Η Ευρώπη δεν μπόρεσε να υποχρεώσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες Μινσκ-2 , και ως εκ τούτου δεν υπήρχε άλλη διέξοδος εκτός από την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ”, ανέφερε. Και προειδοποίησε πως “Η καλύτερη απόφαση που μπορεί να πάρει η Ουκρανία είναι να απαρνηθεί τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ”.
“Οι δυνάμεις του ρωσικού στρατού δεν θα αναπτυχθούν απαραιτήτως αμέσως τώρα, αλλά θα φέρουμε σε πέρας κάθε υποχρέωση που θα χρειαστεί. Το να προβλέψουμε πιθανές ενέργειες δεν είναι δυνατό, εξαρτάται από την κατάσταση”, απάντησε για την αποστολή ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς. Τόνισε επίσης πως “Οι ουκρανικές πυρηνικές φιλοδοξίες στόχευαν στη Ρωσία και το μήνυμα το πήραμε. Το μόνο πράγμα που δεν έχει η Ουκρανία είναι το σύστημα εμπλουτισμού ουρανίου και αυτό είναι κάτι που μπορεί να το επιλύσει. Η Μόσχα θα βρίσκεται στο βεληνεκές των ουκρανικών πυρηνικών πυραύλων”. Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι “όλη η περιφέρεια του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ είναι μέρος των αναγνωρισμένων από τη Ρωσία κρατών”.
Ο Πούτιν πήρε άδεια από το κοινοβούλιο για να χρησιμοποιήσει στρατό στο εξωτερικό
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε και έλαβε από το ρωσικό κοινοβούλιο την άδεια να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στο εξωτερικό, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Γερουσίας την Τρίτη, σύμφωνα με το δίκτυο RT. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια ευρύτερη επίθεση σε ουκρανικό έδαφος, όπως αναφέρουν δυτικά ΜΜΕ. Η απόφαση ψηφίσθηκε ομόφωνα σήμερα κατά τη διάρκεια της έκτακτης ολομέλειας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 153 γερουσιαστές.
“Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφασίζει να δώσει στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας την έγκριση του να αναπτύξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας στο εξωτερικό στη βάση των κοινώς αποδεκτών αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου. Ο συνολικός αριθμός των μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι περιοχές δράσης τους, οι στόχοι που τίθενται ενώπιον τους, το χρονικό διάστημα παραμονής τους στο εξωτερικό, καθορίζονται από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με το σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας” αναφέρεται στην απόφαση της Άνω Βουλής, η οποία τίθεται σε ισχύ από τη στιγμή της έγκρισής της.
Πριν από την ψηφοφορία, εκπρόσωποι των επιτροπών δήλωσαν ότι υποστήριξαν την έγκριση, προτείνοντας ότι τα στρατεύματα θα μπορούσαν να σταλούν στο Ντονμπάς ως “ειρηνευτικές δυνάμεις”. Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είπε ότι τα στρατεύματα θα “δημιουργήσουν κανονικές συνθήκες για τη ζωή των ανθρώπων και θα διασφαλίσουν την ασφάλεια εκεί”.
Ωστόσο, ο Ρώσος βουλευτής Κονσταντίν Κοσατσιόφ ισχυρίστηκε ότι η προτεινόμενη ανάπτυξη στην περιοχή του Ντονμπάς έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για να “αποφύγει έναν μεγάλο πόλεμο, του είδους που φαίνεται να θέλουν οι ΗΠΑ και η Ουκρανία”. Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει την πρόθεση να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία, την επομένη της αναγνώρισης των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ουκρανία και μιας ομιλίας όπου αρνήθηκε τη νομιμότητα του ουκρανικού κράτους.