ΚΥΣΕΑ για Ουκρανία: Με την ενσωμάτωση των νέων δεδομένων, θα εξεταστούν οι μεταβολές στις παραμέτρους πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η ανάλυση για τον αντίκτυπο στην ενεργειακή επάρκεια
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, με κεντρικό θέμα τις τρομακτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά και τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα των γεωπολιτικών εξελίξεων που πυροδοτούνται εξαιτίας της κλιμακούμενης κατάστασης στην Ουκρανία. Επί τάπητος ετέθη και η επάρκεια στην προμήθεια της χώρας με φυσικό αέριο, δεδομένου ότι η Ελλάδα προμηθεύεται το 40%-45% που καταναλώνει από τη Ρωσία.
Με την ενσωμάτωση των νέων δεδομένων, θα εξεταστούν οι μεταβολές στις παραμέτρους πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η ανάλυση για τον αντίκτυπο στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Άλλωστε, το αντίδοτο που έχει επεξεργαστεί το αρμόδιο υπουργείο, σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς ενέργειας, έχει διαβαθμίσεις που επιδιώκεται να αντιμετωπίσουν ακόμη και τα πιο ακραία σενάρια για τις γραμμές τροφοδοσίας του ελληνικού συστήματος ενέργειας. Σύμφωνα με το Cnn.gr, επί του παρόντος, δεν φαίνεται να υπάρχει μεταβολή στις δυο θετικές πτυχές υπό το πρίσμα των οποίων καταρτίστηκε ο σχεδιασμός. Κατ’ αρχάς η διαδρομή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη χώρα μας καθώς επίσης η αξιοποίηση δυνητικών αλλά και ήδη διαθέσιμων «δεξαμενών» ενέργειας μέσω της προετοιμασίας που έχει γίνει.
Στην πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου κυριάρχησε η εκτίμηση ότι δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο να επικρατήσει η δυσμενέστερη συνθήκη για τη χώρα, που δημιουργούσε το κλείσιμο της στρόφιγγας στον αγωγό Turkstream, με δεδομένο ότι οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου αντιπροσωπεύουν το 40%-45% του εθνικού αποθέματος που κατευθύνεται στην εγχώρια κατανάλωση. Ακόμη και στην περίπτωσης μιας ανάφλεξης, θεωρείται ότι δεν θα αποτελέσει μια από τις πρώτες επιλογές της αντίδρασης του Ρώσου Πρόεδρου.
Ο αγωγός TΑP
Από την άλλη ως καταλύτης για την επιτυχία στο εγχείρημα της δημιουργίας εφεδρειών που δεν θα επιτρέψουν την διαταραχή στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, θεωρείται η διατήρηση του μέγιστου επιπέδου στα αποθέματα του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα.
Για να διατηρηθεί το ενεργειακό «οξυγόνο» σε υψηλά επίπεδα θα χρησιμοποιηθεί και ο αγωγός TΑP που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και την Κασπία. Για την εξασφάλιση της επάρκειας των προμηθειών, έχει ήδη τεθεί σε ετοιμότητα πλοίο μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία. Στην εκδήλωση του σεναρίου μιας ραγδαίας επιδείνωσης, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα επιστρατευτεί αντίστοιχη λύση μέσω της Αιγύπτου. Πάντως υπάρχει, όπως μεταδίδεται από πηγές με γνώση της προετοιμασίας, έτοιμο σχέδιο για την μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Βάσει του σχεδιασμού οι απώλειες θα αντισταθμιστούν από την ενεργοποίηση των εφεδρειών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουν τεθεί σε ετοιμότητα τουλάχιστον πέντε μονάδες παραγωγής, οι οποίες μπορούν να κάνουν παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση ντίζελ. Για την ενίσχυση της επάρκειας δεν αποκλείεται να αυξηθεί η συμμετοχή και των λιγνιτικών μονάδων.
Περαιτέρω η Αθήνα έχει προωθήσει με μεθοδικότητα τις πρωτοβουλίες που αφορούν στην συλλογική κινητοποίηση για τη μεγέθυνση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων. Ακόμη έχει εντατικοποιήσει τις παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέπτυξε εκτενώς το σχέδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου, μέσω του καλωδίου το οποίο ενώνει και την Ευρώπη με τις φθηνές πηγές ενέργειας από την αφρικανική ήπειρο. Το σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος και Αιγύπτου τυγχάνει της ισχυρής στήριξης και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως διαπιστώθηκε και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης για την ασφάλεια που διεξήχθη στο Μόναχο.