Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΚΥΣΕΑ για την Ουκρανία: Συναγερμός στο Μαξίμου μετά και το διάγγελμα Πούτιν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΣΕΑ για την Ουκρανία: Συναγερμός στο Μαξίμου μετά και το διάγγελμα Πούτιν

ΚΥΣΕΑ για την Ουκρανία: Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι τι θα συμβεί με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

Όλα τα σενάρια για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στη χώρα μας μετά το “τρομακτικό” διάγγελμα Πούτιν αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 09:30 στο Μέγαρο Μαξίμου. Τρεις αναμένεται να είναι οι βασικοί άξονες συζήτησης σήμερα το πρωί: οι διεθνείς εξελίξεις και η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, τι θα γίνει με την ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας και, βεβαίως, και οι ενεργειακές εξελίξεις. Εξ ου και στη συνήθη σύνθεση του ΚΥΣΕΑ προστέθηκε εκτάκτως ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι τι θα συμβεί με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Μια τέτοια σύσκεψη είχε γίνει προ ημερών στο Μαξίμου με τη συμμετοχή όλων των ενεργειακών οργανισμών της χώρας.  Ένα αντικειμενικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα ανεξαρτήτως της επάρκειας προμηθειών, είναι η τιμή του φυσικού αερίου, η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα να κάνει ράλι. Αυτή είναι μια παράμετρος που «τρομάζει» το κυβερνητικό επιτελείο, λόγω της ήδη μεγάλη δυσαρέσκειας των πολιτών από τις επιβαρύνσεις στο ενεργειακό κόστος, ενώ διόλου τυχαία χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης συνέδεσε στο Open την ευχέρεια του κράτους να κάνει έκτακτες παρεμβάσεις για την ακρίβεια με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας

Δεύτερο ζήτημα είναι τι θα γίνει με την ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας, η οποία αριθμεί πάνω από 100.000 μέλη. Βεβαίως, οι Έλληνες πολίτες είναι σχεδόν 2.000 και ήδη κάποιοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Πέρα από το κάλεσμα της ελληνικής κυβέρνησης εδώ και μέρες οι Έλληνες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης. Άλλωστε, αυτό που παρασκηνιακά λέγεται, είναι ότι η πλειοψηφία αυτών δεν θέλει να μετακινηθεί, μιας και δεν είναι αρνητικά διακείμενοι απέναντι στη Ρωσία. Αν, βεβαίως, οι εξελίξεις είναι εντελώς διαφορετικές τις επόμενες μέρες και η κυβέρνηση θα πρέπει να αναπροσαρμόσει το πλάνο της.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί για το Μέγαρο Μαξίμου είναι, εάν η κίνηση Πούτιν είναι η ύστατη ή μια ενδιάμεση κίνηση κλιμάκωσης. Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχουν αρκετές φωνές που εκτιμούν ότι κινούμαστε σε μια λογική «κριμαιοποίησης» του Ντονμπάς, χωρίς να υπάρξει δηλαδή εν τελεί εκτεταμένη σύγκρουση. Όλες οι διεργασίες, όμως, είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τη Δύση σε αναβρασμό και την ΕΕ να ετοιμάζει την απάντησή της στο επίπεδο των κυρώσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις